Dordrecht Lombardbrug couple looks at mural
© Ernst Wagensveld via NBTC

Dordrecht

Dordrecht. Is de oudste stad van Holland (de provincies Noord- en Zuid-Holland) en alleen al daarom een bezoek waard. Pittoreske steegjes, een prachtige historische binnenstad en meer dan 1000 (!) monumenten geven deze stad in Zuid-Holland een uniek aangezicht.
Als een local
Beleef Dordrecht als een echte ‘Dordtenaar’

Beleef Dordrecht als een echte ‘Dordtenaar’

Dordrecht Hofstraat couple walks down the street
Dordrecht kreeg al in 1220 stadsrechten en is daarmee een van de oudste steden van Nederland. Gelegen in een waterrijk gebied met rivieren als de Merwede, de Noord en de Oude Maas, was het van oudsher een belangrijke handelsstad met een levendige handel in hout, graan en wijn. Die historie, rijkdom en cultuur is nog altijd goed te zien. Niet alleen telt de historische binnenstad van Dordrecht zo’n 1.000 monumenten; ze worden bovendien fraai geëxploiteerd als restaurant, museum of theater.

Een mooi voorbeeld hiervan is de oude watertoren waar tegenwoordig het fraaie hotel en restaurant Villa Augustus is gevestigd. Een hele bijzondere plek om te overnachten!

In de historische binnenstad staan huizen en gebouwen uit de middeleeuwen tot heden echt in harmonie naast elkaar. Langs de havens verrezen in de zeventiende en achttiende eeuw koopmanswoningen en pakhuizen, die ook nu nog het straatbeeld bepalen. Dordrecht was ooit de belangrijkste stapelstad van Holland en dat zie je terug, zullen we maar zeggen.

Canal houses Dordrecht Grotekersbuurt

Het rijke verleden van Dordrecht is ook nog altijd zichtbaar wanneer je langs de oude binnenstadshavens, monumenten en musea van Dordrecht loopt. Niet te missen zijn de Grote Kerk, de alom geprezen schilderijencollectie van het Dordrechts Museum, de prachtige interieurs van de oude burgemeesterswoning ‘Huis van Gijn’ en het dertiende-eeuwse augustijnenklooster ‘Het Hof’. Een andere aanrader is het schitterende uitzicht op de kruising van rivieren vanaf het Groothoofd.

Dordrecht Maartensgat couple looks at the boats in the harbor
De historische haven heeft eigenlijk alles wat Dordrecht zo bijzonder maakt. Niet alleen kent het veel karakteristieke gebouwen en bruggen, ook biedt het een hoop horecagezelligheid. Het is daarmee de ideale plek voor een lange wandeling, afgewisseld met fijne tussenstops bij gezellige barretjes en restaurants.

Duurzaam
Een groen bezoekje aan Dordrecht

Een groen bezoekje aan Dordrecht

Dordrecht ligt gelegen aan een van de mooiste, meest unieke natuurgebieden van Nederland: Het Nationaal Park De Biesbosch. Dit is een prachtige zoetwaterdelta, met zo’n 8.000 hectare (!) aan kleine riviertjes en beken. Daarmee is het een uitstekende plek om te genieten van de Nederlandse natuur.

Je kunt er fantastisch wandelen, fietsen of, lekker actief, kanoën door een bijzonder doolhof van rivieren en kreken. Bij het Biesboschcentrum zijn kano’s en roeiboten te huur voor een verkenningstocht door dit natuurgebied bij Dordrecht.Ben je een vogelliefhebber? Dan kun je je lol op vanwege de vele soorten watervogels die langsvliegen of een poging doen een visje weg te happen.
Canoeing through the Biesbosch from above
Maar het meest bijzondere dier daar is de bever. Inmiddels hebben deze knaagdieren al ruim honderd burchten in het waterrijk van De Biesbosch gebouwd.
Nationaal Park de Biesbosch Ecolodge
Ben je wat langer in Dordrecht of omgeving, dan is een overnachting in de Biesbosch absoluut de moeite waard. Zo ligt Stayokay Dordrecht De Biesbosch op een prachtige plek aan de rand van het park. Maar toffer is wellicht het Wikkelhouse een apart huisje, gemaakt van gerecycled karton. Gasten die nog meer stilte willen, kunnen kiezen voor een verblijf in de Ecolodge, een drijvende hotelkamer midden in de Biesbosch.

Verborgen parels
Van de gebaande paden in Dordrecht

Van de gebaande paden in Dordrecht

Dordrecht kun je het best te voet ontdekken. Volg bijvoorbeeld het ‘Rondje Dordt’, een bewegwijzerde wandeling langs de binnenstadshavens, monumenten, belangrijke historische plekjes en aantrekkelijke winkelstraten.
Dordrecht Grotekerksbuurt
Een van de oudste steden van Nederland kent een prachtige historisch centrum.
Ger de Gram redacteur Holland.com

Dordrecht heeft geen grachten maar havens, die vanaf de dertiende eeuw ontstonden voor de bloeiende handel. Niet voor niets is Dordrecht ontstaan op een kruising van rivieren. Een prachtig uitzicht hierop heb je op het Groothoofd. De monumentale Groothoofdspoort geeft toegang tot de oude binnenstad.
Wil je een vaartochtje door de oude havens maken? Een echte aanrader is het Waterrondje Dordt, een rondvaart in de open fluisterboot Dordtevaar door de historische binnenhavens. Die vaart onder meer langs in het water gebouwde huizen en onder duistere bruggen door.