Oude Hortus, Utrecht
© Jurjen Drenth via Utrecht Marketing
Categorie:Utrecht

De Oude Hortus

De Hortus Botanicus is al sinds 1723 gevestigd aan de Lange Nieuwstraat en deze lange historie is terug te vinden in de nieuw ingerichte tuin. Vooral de medische en botanische wetenschap spelen een grote rol op de indeling en de gevarieerde plantencollectie. Het kassencomplex heeft een prominente plek in de Oude Hortus en het hart van de tuin wordt gekenmerkt door de vijver.

  • Geniet van deze groene oase in het centrum van Utrecht.
  • Bekijk de oudste nog bestaande hortuskassen van Nederland.
  • Neem na uw bezoek aan de Oude Hortus ook een kijkje bij het Centraal Museum, nijntje museum of Spoorwegmuseum.
Adres:
Lange Nieuwstraat 106
3512PN Utrecht
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

De tuinen van de Oude Hortus

De Oude Hortus in Utecht telt twee tuinen: de Regiustuin en de Cottagetuin. De eerste is gevormd naar de zeventiende-eeuwse Hortus Medicus, een tuin in Utrecht waar studenten in de medicijnen geneeskrachtige kruiden bestudeerden. De Cottagetuin is een alpiene tuin met muurtjes, trapjes, vijvers en dwergconiferen. De tuinen staan vol met bijzondere planten en bomen. De kassen van de Oude Hortus zijn de oudste nog bestaande universitaire hortuskassen van Nederland.

Bezoek de Oude Hortus

De Oude Hortus is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Er zijn twee tuinroutes die u kunt volgen die u van alles bijbrengen over planten. De tuin wordt onderhouden door een groep enthousiaste vrijwilligers onder leiding van de tuinman: zij zorgen ervoor dat de Oude Hortus er het hele jaar mooi bij ligt.

Meer in de omgeving

De Oude Hortus ligt in het hart van Utrecht tussen de musea. Het Spoorwegmuseum en nijntje museum zijn leuk voor jong én oud en liggen praktisch om de hoek. Cultuurliefhebbers zullen zeker genieten van de uitgebreide collectie van het Centraal Museum, dat op maar twee minuten lopen van de Oude Hortus ligt.

Vond je dit interessant? Ontdek meer