Exterior of Duivenvoorde Castle with pond
© R de Bruijn Photography via Shutterstock
Categorie:Zuid-Holland

Kasteel Duivenvoorde

Kasteel Duivenvoorde ligt vlakbij Den Haag, tussen Voorschoten en Leidschendam. Een laan met bomen aan weerszijden leidt u naar het statige landhuis. De naam Duivenvoorde komt van de rivieren de Duve en de Voor waar het kasteel tussen lag. Het kasteel is één van de oudste in Zuid-Holland. Al in 1226 wordt het kasteel voor het eerst in historische stukken genoemd. U kunt hier het hele jaar wandelen in het omringende Engelse Landschapspark. Tijdens het museumseizoen, van april tot en met oktober, kunt u ook binnen in het kasteel een kijkje nemen.

  • Kasteel Duivenvoorde is één van de oudste kastelen van Zuid-Holland.
  • Ontdek hoe de adel vroeger leefde in het nog in originele staat verkerende huis.
  • Geniet van een wandeling door de Engelse landschapstuin.
Adres:
Laan van Duivenvoorde 4
2252AK Voorschoten
Toon locatie in Google Maps

Van woontoren tot museum

Duivenvoorde was oorspronkelijk een 13e-eeuwse woontoren met een gracht er omheen. De verdedigingsfunctie raakte steeds meer op de achtergrond en het kasteel werd een plek voor rijke adelijke families om in de zomermaanden het stadse leven te ontvluchten. Het kasteel werd bij grondige verbouwingen in 1631 en 1717 in zijn huidige jasje gestoken. Sinds 1960 is het kasteel voor het publiek opengesteld als museum. Duivenvoorde heeft een unieke verzameling familieportretten, zilveren voorwerpen, Delfts blauw aardewerk en Chinees en Europees porselein.

Nog in originele staat

Het fraaie Voorhuis is nog in originele staat. Laat u rondleiden langs de prachtige kamers, die zijn ingericht alsof ze nog steeds bewoond zijn. De rondleiding voert u langs topstukken uit de collectie, waaronder de bibliotheek in Empire stijl, een kabinet met goudleerbehang, de 'Turkse Kamer', met sitsen wandbespanning, een compleet ingerichte mangelkamer en eindigt in de schitterende en imposante Marotzaal.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Museum MORE & Kasteel Ruurlo

Nederlandse kastelen en buitenplaatsen

Ervaar de geschiedenis en grandeur van de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.

Lees meer