© Koen Smilde - Amsterdan & Partners
Categorie:De Nederlandse Koninklijke Familie

Waarom en hoe vieren we Koningsdag?

Op Koningsdag vieren de Nederlanders de verjaardag van het staatshoofd. Koning Willem Alexander is jarig op 27 april en dus staat die dag in het teken van feesten, vrijmarkten en natuurlijk de koning zelf.

  • Trek uw mooiste oranje outfit aan.
  • Bezoek een van de vele vrijmarkten.
  • Toost op de koning met een Oranjebitter.

Van Prinsessedag naar Koningsdag

Aanvankelijk werd in Nederland Prinsessedag gevierd op de verjaardag van Wilhelmina (31 augustus), die toen nog prinses was. Het feest bestond uit spelletjes voor kinderen en versierde straten. Toen Wilhelmina koningin werd na het overlijden van haar vader, ontstond Koninginnedag.

Juliana, de dochter van Wilhelmina vierde Koninginnedag op 30 april met een defilé op Soestdijk. Ook Beatrix vierde de dag op 30 april (haar eigen verjaardag is in januari) maar in tegenstelling tot haar moeder trok ze met de hele familie het land in om diverse gemeenten te bezoeken. Koning Willem Alexander zette deze traditie voort. Zijn verjaardag is op 27 april en dit is sinds 2014 de officiële Koningsdag.

Oranje

Het Nederlandse koningshuis draagt de naam: Huis van Oranje. Deze kleur is dan ook de nationale kleur van Holland. Tijdens Koningsdag is het gebruikelijk om oranje kleding aan te trekken, vaak zelfs met oranje pruiken of schmink.

Vrijmarkten

Tijdens Koningsdag is het is toegestaan om op straat spullen te verkopen zonder vergunning. In de parken en straten vindt u de vrijmarkten, waarbij veel mensen hun oude spullen aanbieden, muziek maken of voor ander vermaak zorgen tegen betaling. In Utrecht begint de vrijmarkt zelf al de avond van te voren.

Oranjebitter

Bij een feest hoort een toost. Op Koningsdag toost het volk met Oranjebitter: een knaloranje likeur. Het drankje stamt uit 1620 en werd ontwikkeld ter ere van de overwinning van prins Frederik Hendrik. Aanvankelijk was Oranjebitter niet heel bekend, maar met het aantreden van de eerste koning Willem van Oranje, werd de likeur opnieuw op de markt gebracht. Sindsdien is Oranjebitter onlosmakelijk met het Nederlandse koningshuis verbonden.

Overnachten

Koningsdag is een feest dat u meegemaakt moet hebben. Boek wel op tijd een hotel want het kan druk worden.

Tip van de redactie: zoek ook vlak buiten de steden voor goede aanbiedingen.