Visitors enjoying ride at Walibi
© Walibi Holland

Een pretpark in Nederland bezoeken

Nergens in de wereld bezoeken mensen zo vaak een pretpark als in Nederland. Daarbij heeft Nederland de hoogste pretparkendichtheid ter wereld. Niet alleen Nederlanders zelf zijn gek op hun attractieparken, ook uit het buitenland komen toeristen naar Nederland om één of meerdere dagen in een park door te brengen. Redenen die daarvoor genoemd worden zijn de kwaliteit van de parken, de overnachtingsmogelijkheden en de relatief lage prijzen. Waarom zijn pretparken in Nederland zo populair? En welke parken moet je absoluut bezoeken?

Land van pretparken

Nederland beschikt over maar liefst 43 pretparken, waarvan er 16 meer dan een miljoen bezoekers per jaar ontvangen. Pretparken maken deel uit van de Nederlandse cultuur. De Efteling is door verschillende internationale organisaties uitgeroepen tot het beste pretpark ter wereld. De oudste, nog werkende achtbaan ter wereld bevindt zich in park de Waarbeek, in Hengelo. Ook één van de belangrijkste bouwers van attracties ter wereld, Vekoma, is een Nederlands bedrijf.
Lange Jan in de Efteling

Kids playing in Playa Tikibad, Duinrell
Waarom zijn Nederlanders zo gek op pretparken? De antwoorden liggen misschien in de verregaande verstedelijking van het land en de door calvinisme geïnspireerde mentaliteit. De meeste Nederlanders wonen in dichtbevolkte steden en leven een hectisch, met stress gevuld bestaan. Een pretpark biedt een dagje weg uit de stad en uit de drukte, naar een meestal ruim opgezet park waar je de hele dag buiten plezier kunt hebben. In een land waar mensen veel druk voelen om hard te werken en weinig te rusten, is een dagje stoom afblazen soms hard nodig.

Een korte geschiedenis

De geschiedenis van pretparken in Nederland begint in de jaren dertig. In 1935 werd namelijk de Efteling geopend door een lokale pastoor en kapelaan. Het park was toen niet veel meer dan een wandelpark, een roeivijver en een theehuis. In 1952 opende het beroemde door Anton Pieck ontworpen sprookjesbos, en gaandeweg kwamen er meer en meer attracties bij.

De eerste achtbaan, die ook over de kop ging, kwam in 1979, in wat toen nog Ponypark Slagharen heette. Niet lang daarna volgde de Python in de Efteling. Tegenwoordig zijn er pretparken in alle soorten en maten, en voor alle leeftijdsgroepen; voor de kleinste kinderen zijn er bijvoorbeeld Plopsaland, Plaswijckpark en Julianatoren; oudere kinderen en volwassenen kunnen genieten van de spannende achtbanen in Walibi Holland of het Tikibad in Duinrell.

Aerial view of Julianatoren park

De favoriete pretparken van Nederland

De Efteling

Met stip op één staat natuurlijk de Efteling! Dit prachtige, ruim opgezette park, vol groen, maakt deel uit van de Nederlandse cultuurhistorie. Het park teert echter niet alleen op roem uit het verleden: de Efteling blijft investeren in onderhoud van oude attracties én de bouw van nieuwe. De in 2017 geopende attractie Symbolica is een adembenemende tocht door een sprookjespaleis, waarbij de bezoeker wordt uitgenodigd zelf een verhaal te maken. Het doel is dat de fantasie gestimuleerd wordt. Dat is eigenlijk waar de hele Efteling over gaat: een onderdompeling in een sprookjeswereld waar iedereen zijn eigen verhaal kan beleven.
Rollercoaster De Baron, Efteling

Duinrell

Visitors at Rick's Avonturen Burcht, Duinrell
Duinrell is een wat kleiner en daarom erg overzichtelijk park in Wassenaar, vlak bij Den Haag. Het groene park heeft van alles wat: achtbanen en een splash voor de thrillseekers, speeltuinen en draaimolens voor de kleintjes, en het onovertroffen Tikibad: een avonturenzwembad vol bijzondere glijbanen. In het zwembad alleen al zou je een hele dag kunnen doorbrengen!

Attractiepark Slagharen

Veel mensen kennen dit op het Wilde Westen geïnspireerde park nog als Ponypark Slagharen, maar de pony’s hebben allang plaats moeten maken voor achtbanen, een schommelboot en een zwembad met Mexicaans thema. Het leukste van Attractiepark Slagharen is misschien wel dat je in dit park ook kunt overnachten! Kies uit verschillende typen accommodatie, allemaal in cowboystijl.
Woman in Slagharen attraction

Toverland

People in attraction at Toverland
Toverland in Sevenum is een nieuwer attractiepark dat is opgedeeld in verschillende werelden, allemaal met hun eigen thema. Kom in middeleeuws-Keltische sferen in Avalon of beleef het oude Griekenland in Ithaka, dat op fantasievolle wijze is geïnspireerd door de Ilias. Toverland staat boordevol spannende attracties, met veel aandacht voor sfeer en décor. Het park is geschikt voor alle leeftijden!

Drievliet

Een pretpark voor de hele familie. Dat is Drievliet, gelegen in Den Haag. Drievliet kent allerhande toffe achtbanen, familieattracties en magische shows! Je kunt, kortom, je bezoek zo spannend of avontuurlijk maken als je zelf wil.

Speciaal daarvoor heeft Drievliet, opgericht in 1938, haar park ingericht in vier categorieën: familie, kinderen, shows en ‘thrills’, een groep attracties gericht op de echte thrillseekers.

Walibi Holland

Walibi Holland is een walhalla voor thrillseekers. Hier vind je de hoogste en snelste achtbanen en een adrenalinestoot is gegarandeerd. De Goliath is de snelste, hoogste én langste achtbaan van Europa! Naast achtbanen biedt Walibi ook diverse waterattracties, kleinere achtbanen en botsauto’s voor kleinere kinderen. In Walibi kun je ook blijven overnachten.

Family in attraction at Walibi Holland

Onze tips Hoe haal je het meeste uit je bezoek?

  1. Het grootste nadeel van een pretparkbezoek is meestal het in de rij staan voor attracties. Maar als je het slim aanpakt, kun je dit probleem voor een groot deel omzeilen. Pretparken zijn het drukst in het weekend en tijdens de schoolvakanties. Ga als het kan dus vooral op een doordeweekse dag! Op vrijdag zijn de parken vaak al wat drukker, maar dinsdag en donderdag zijn ideaal. Neem vrij van werk, en plan je dagje uit, bijvoorbeeld als je kinderen vrij hebben vanwege een studiedag van hun docenten.
  2. Plan je dag misschien ook op een wat minder zonnige dag. Net als het strand zijn pretparken het drukst bij mooi weer. Maar ook op een koelere, grijze dag kun je veel lol hebben in een attractiepark – en sta je waarschijnlijk minder lang in de rij.
  3. Verder is het altijd handig om zelf wat eten en drinken mee te nemen. Eten in pretparken is berucht duur, dus pak die boterhammen in.
  4. Tenslotte is het vooral belangrijk dat jij en je familie of vrienden er samen een leuke dag van maken. Veel plezier!