Female golfer swinging golf club on fairway during sunset
© OtmarW via Shutterstock

Golf in Nederland: onverwacht bijzonder

Ontdek de groene fairways te midden van het mooie Nederlandse landschap. Sla af, rij met een golfkarretje over de mooie grasvelden om uiteindelijk te putten bij de green. Kortom: sla een fijn balletje op een Nederlandse golfbaan.

DutchGolf

Hoog aangeschreven golfbanen

Nederland is bij golfers niet heel erg bekend als vakantiebestemming, maar eigenlijk is dat onterecht. Nederland kent een aantal internationaal zeer hoog aangeschreven golfbanen - zoals De Koninklijke Haagsche en De Pan. Beide golfbanen behoren overigens ook tot de ‘Oude Negen’, een verbond dat stamt uit 1914 en wat bestaat uit 9 van de oudste golfbanen in Nederland. De missie van de Oude Negen is ‘om de prachtige golfsport te cultiveren waar de golfbaan ontwerpen meeslepend zijn en de clubs voor haar leden en gasten een bijzondere ervaring is’.

Golf player plays ball from the bunker

Ledenclub

Zaanse Golf Club

Alhoewel de meeste golfbanen in Nederland ‘ledenclubs’ zijn, is het geen probleem om op deze banen een starttijd te krijgen. Op de betere, meer uitgebreidere en luxueuzere golfbanen kun je ook prima terecht, al is daar wel vaak een handicap van 24 of lager vereist. Hier wordt ook echt op gecontroleerd. Sommige ‘high-end’ golfclubs zoals The Dutch, The International en The Duke zijn echt enkel en alleen toegankelijk voor leden. Het is dus niet mogelijk om op deze golfbanen te spelen, mits je geïntroduceerd wordt door een lid.

Zo ziet The Dutch eruit

Golf resorts in Nederland

Nederland kent weinig golf resorts. Als je op een golfbaan wilt verblijven, dan heb je maar een paar goede opties: De Drentsche Golf & Country Club, G&CC Lauswolt, Bernardus (host van het Dutch Open, een internationaal gerenommeerd golftoernooi), Bergvliet, Crossmoor of de Texelse. Omdat Nederland niet heel groot is, hoef je nooit ver te reizen.

Golf player at KLM Open
Jeroen Korving
Nederland heeft een hoge dichtheid aan golfbanen, zeker gezien het kleine oppervlak.
Jeroen Korving leadingcourses.com

Vanuit Amsterdam naar de golfbaan

Als je in Amsterdam of Utrecht verblijft, dan ben je nooit langer dan anderhalf uur onderweg mits je de spits (tussen 8.00 - 10.00) vermijdt. Nederland heeft een hoge dichtheid aan golfbanen, zeker gezien het kleine oppervlak.

275 golfbanen in Nederland

Er zijn meer dan 275 golfbanen en de meeste golfbanen vind je in de provincie Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland. Het onderhoud is over het algemeen goed en de prijzen - zeker in vergelijking met populaire golflanden als Spanje en Portugal - nog relatief laag. Voor topbanen betaal je rond de 150 euro, voor een goede golfbaan gemiddeld 80 euro voor 18 holes.

 • Golf course Noordwijk
 • Golf course De Pan
 • Bernardus golf course

De tips van Jeroen Korving

 1. De Oude Negen

  Zorg ervoor dat je minimaal één van de ‘oude negen’ golfbanen speelt als je Nederland bezoekt. Ik raad de volgende clubs van harte aan: Koninklijke Haagsche, De Pan, Noordwijkse, Kennemer, Rosendaelsche, Eindhovensche of de Hilversumsche.

 2. Kies de unieke banen

  Speel een aantal unieke Nederlandse golfbanen. Speel 4 meter onder zeeniveau op De Zaanse of op een andere polderbaan zoals Westwoud. Of speel Links Valley, de enige ‘reversible’ golfbaan van Europa.

 3. Speciale dagen

  Plan je bezoek aan Nederland op een speciale dag, zoals Koningsdag, op 5 mei (bevrijdingsdag) of tijdens het Dutch Open. Je kunt dan of genieten van echt hollands feestgedruis of juist van de serene rust op de golfbanen.