© Prostock-studio

Wellness in Nederland: even helemaal niets

Tot rust komen. Na dagen van rondstruinen in prachtig Nederland, wil een mens soms ook even helemaal niets. En laat dit land daar juist goed in zijn. Wellness in Nederland is wellness op niveau. Wij leggen uit wat er mogelijk is. Bij voorkeur in badjas.

Even helemaal niks

In Nederland kennen we het werkwoord ‘niksen’, wat zoveel zegt als ‘zo min mogelijk doen om zoveel mogelijk tot rust te komen’. Hoe je het beste kunt niksen is voor iedereen anders, maar de gemene deler lijkt wel ‘bijkomen’ te zijn.

Wellness-gelegenheden in Nederland bieden veel, heel veel, mogelijkheden om spectaculair te niksen. Ga een dag, weekend of zelfs week naar een van de vele spa’s die Nederland rijk is, en gegarandeerd dat je weer fris en fruitig het leven tegemoet gaat.

Alles in één

Maar misschien nog wel belangrijker: het woord ‘genieten’ kent ook binnen Nederland-Wellness land een compleet nieuwe betekenis. Waar andere landen de focus vaak leggen op één specifiek soort centrum, mikt ons land juist op flexibiliteit: of je nu naar een Turks stoombad, beautysalon of uitgebreide sauna wil, de keuze is met recht reuze. En het mooie: wellnessen kan in principe in heel Nederland: van Zeeland tot Groningen, overal is wel een centrum te vinden.

Dit is Spa Woolness

Wellness in Nederland: wat kun je verwachten?

Maar als er zoveel te kiezen valt, wat kun je dan precies verwachten? In de basis: professioneel ontspannen. Welke vorm of locatie je ook kiest, de kans is groot dat je op een hoog niveau behandeld of geholpen wordt. Gelukkig hoeft dat dan niet per se veel geld te kosten, al hangt dat wel af van het arrangement en de locatie. Inmiddels zijn er meer dan tweehonderd centra, verspreid door het hele land.

Basisfaciliteiten beslaan doorgaans een serie saunagelegenheden en diverse (thermische) baden, maar vaak wordt daar wel iets extra’s aan toegevoegd, zoals water uit eigen bron of diverse massages, gezichtsbehandelingen en relaxmogelijkheden. Sommige resorts gaan daar vrij ver in, met bijvoorbeeld de introductie van een speciale Hamam, een hot stone massage of fitnessgelegenheden.

Tamara Chatzisalma
Wellness in Nederland is professioneel ontspannen.
Tamara Chatzisalma redacteur Holland.com

Handige tip

Wellnessen gebeurt op normale dagen naakt. In dat geval ben je helemaal naakt als je de sauna’s of baden in gaat. Uiteraard heb je de rest van de tijd een badjas aan of een handdoek om.

Sommige mensen vinden deze vorm van ontspanning alleen niet zo prettig. Daarom organiseren wellnesscentra speciale badkledingdagen. Dagen waar, de naam zegt het al, bezoekers geacht worden badkleding te dragen. Dit zijn vaak enkele dagen per maand. Ga je in een gezamenlijk bubbelbad zitten, dan word je geacht badkleding te dragen. Bekijk de site van het specifieke resort om te weten of het een badkledingdag is.

Lekker lang wellnessen

Het is goed mogelijk om een dagje te wellnessen, maar veel etablissementen bieden een keur aan arrangementen aan, bijvoorbeeld met hotelovernachting(en) of diner.

Sanadome in Nijmegen en de diverse centra van Elysium doen dat bijvoorbeeld. Ideaal, en tevens heel modern, is het wellnessweekend. De dagelijkse beslommeringen drie dagen lang vergeten in totale rust. Daarna op maandag, opgekikkerd en wel, weer aan het werk, dat is het idee.

Dat kan in de provincie, denk aan Thermen Bad Nieuwe Schans, maar ook in een wereldstad als Amsterdam: Spa Zuiver ligt vlakbij de Zuid-As, een tram of metro brengt je in een vloek en zucht naar het centrum. Ga je liever naar Rotterdam, dan bieden Spa Nova en Inntel Hotel Mainport uitkomst.

Sowieso is er in onze grote steden een hoop te beleven op wellnessgebied. Zo vind je in de Hofstad Ceasar Den Haag, waar je naast relaxen, ook flink kunt beesten in de sportschool. In Utrecht is Wine&Wellness, specifiek gericht op vrouwen, een nieuw fenomeen. En Five City Spa biedt de mogelijkheid tot speciale zwangerschapsmassages.

Couple relax in outdoor panaroma pool Thermen Bad Nieuweschans

Wellness aan de kust

Lady relaxing in bathrobe and towel in A-thermen Zeeland

Liefhebbers van het strand komen ook aan hun trekken. Zo ligt Amadore Wellness dicht bij de Zeeuwse kust, waar lange stranden en bovengemiddelde zonuren op je wachten. Ook de bekende badplaatsen Domburg en Zierikzee zijn zeer dichtbij - genoeg afwisseling tijdens een wellnessvakantie, dus.

In Egmond aan Zee, een populaire badplaats aan de Nederlandse kust, bevindt zich het Wellnesscentrum Zuiderduin. En bijzonder: op waddeneiland Texel biedt Boutique Hotel Texel spabehandelingen met Texels schapenwol (ja, echt).

Kortom: waar in Nederland je ook bent, er is alle ruimte om lekker te relaxen. Van kuuroord tot ronde whirlpool en van Fins panoramasauna tot een zwembad met natuurwater: je komt helemaal bij. Of je bent lekker aan het ‘niksen’, het is maar hoe je het bekijkt.

Vier unieke wellness-locaties tips

  1. Je kunt wellnessen in een groot gebouw, ergens aan de rand van een stad of weggestopt in de provincie. Maar is het niet gaaf om ultiem te ontspannen op het water? Op de speciale wellnessboot, aangemeerd in het Brabantse Mill geniet je na een serie ontspannende behandelingen van een stijlvol diner aan dek.
  2. Wellness op het platteland: zie wilde dieren en geniet van de natuur bij Wellness Center Veluwse Bron, gelegen aan een prachtig natuurmeer. Het kent een serie unieke, ontspannende ervaringen: er is een onder meer een Oosters badhuis, panoramasauna, scrubtempel, wildobservatiesauna en een ondergrondse sauna. Daarna lekker neerploffen op een fauteuil bij de haard.
  3. Bovenop de enige echte berg die Nederland rijk is, de Cauberg, bestaat de mogelijkheid om te baden in wijn. Ja, dat lees je goed. Neem plaats in het bubbelende wijnbad en geniet van de lokale wijnen van wijndomein St. Martinus uit Vijlen. Proost.
  4. Altijd al eens naar een Hamam gewild? In Leiden kun je eerst uitgebreid naar de kapper om erna ultiem Turks te ontspannen. Of andersom, natuurlijk.