Queen Maxima and king Willem Alexander at Remembrance Day
© Gertan / Shutterstock.com
Categorie:Evenementen

Dodenherdenking

4 mei 2023, Heel Nederland

Elk jaar op 4 mei worden om 20:00 uur de Nederlandse burgers en soldaten die sinds de Tweede Wereldoorlog in het Nederlands Koninkrijk of elders in oorlogssituaties en op vredesmissies zijn overleden herdacht met twee minuten stilte. Voorafgaand aan dit eerbetoon wordt een herdenkingsdienst gehouden bij het Monument op de Dam in Amsterdam, met toespraken en kransleggingen.

Nationale herdenkingen

Elke gemeente geeft een eigen invulling aan Dodenherdenking. Ook de Nederlandse tv-zenders besteden veel aandacht aan deze traditie. Naast de ceremonie bij het Monument op de Dam zenden zij ook de herdenkingen uit op de Waalsdorpervlakte vlakbij Den Haag, waar tijdens de oorlog veel verzetsstrijders werden geëxecuteerd, en op de oorlogsbegraafplaats Grebbeberg.

Twee minuten stilte

Elk jaar wordt er in Nederland twee minuten stilte gehouden om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en mensen die sindsdien in oorlogen en op vredesmissies zijn overleden te herdenken. Tijdens deze twee minuten ligt het openbaar vervoer stil en zenden radio en televisie alleen de ceremonieën uit. De dag daarna, op 5 mei, wordt Bevrijdingsdag gevierd.

De vlag halfstok

Op 4 mei, de dag van de dodenherdenking, hangt in heel Nederland de vlag van 18:00 uur tot zonsondergang als teken van rouw halfstok. De volgende dag gaat overal de vlag weer uit om Bevrijdingsdag te vieren.

Vond je dit interessant? Ontdek meer