© Marcel van Kammen via Merk Fryslan

Bezoek het Nationaal Park Lauwersmeer ‘s nachts en dwaal rond in complete duisternis. Het Nationaal Park Lauwersmeer is namelijk een Dark Sky Park. In een Dark Sky park mogen bezoekers ‘s nachts ook naar binnen om de natuur in het donker te bewonderen. Een Dark Sky locatie in Nederland is bijzonder omdat Nederland één van de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld is.

  • Één van de twee Dark Sky parken in Nederland.
  • Beleef de natuur in complete duisternis.
  • Op sommige dagen kunt u het Noorderlicht zien in het Lauwersmeergebied.

Duisterste plekken op aarde

Met de titel Dark Sky Park is het Nationaal Park Lauwersmeer één van de donkerste plekken op aarde. U kunt hier de natuur beleven in het duister. Er zijn in totaal 41 van deze parken wereldwijd en op deze manier wordt de duisternis beschermd zodat de natuur niet verstoord wordt. Veel dieren zijn afhankelijk van de duisternis die er normaal ‘s nachts hoort te zijn. Echt donkere plekken worden steeds zeldzamer door de toenemende nachtelijke verlichting in het Westen.

Sterrenhemel

Een perfecte reden om het Dark Sky Park Lauwersmeer te bezoeken is de prachtig heldere sterrenhemel. Omdat er geen licht van beneden komt en het waddengebied de plek is met de minste lichtvervuiling in Nederland, zijn de sterren hier bijzonder goed te zien en is zelfs het Noorderlicht op sommige dagen te aanschouwen.

Bekijk deze video: Dark Skypark

Vond je dit interessant? Ontdek meer