Man and woman sitting on wooden bench in the water Lauwersmeer
© Marleen Annema via VisitWadden

Aan de rand van de Waddenzee, op de grens van Friesland en Groningen vind je Nationaal Park Lauwersmeer.

  • Nationaal Park Lauwersmeer is een bekend gebied om zijn enorme vogelrijkdom.
  • Bekijk de imposante zeearend vanuit een uitzichtpunt.
  • Nationaal Park Lauwersmeer is een prachtig natuurgebied van 6.000 hectare.
Adres:
De Rug 1
9976VT Lauwersoog
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Een enorme vogelrijkdom

Nationaal Park Lauwersmeer is een gebied van circa 6.000 hectare met veel open water, ruige graslanden, loofbossen, orchideeënvelden, ondiepe waterpartijen en brede rietkragen. Maar bovenal is Lauwersmeer een bekend gebied om zijn enorme vogelrijkdom. Meer dan 100 soorten komen hier jaarlijks broeden, waaronder zeldzame soorten als bruine kiekendief en roerdomp. Jaarlijks doen duizenden steltlopers het gebied aan tijdens hun lange trektochten van noord naar zuid en andersom. ‘s Winters verblijven hier duizenden ganzen. Ook de imposante zeearend, door vogelaars ook wel liefkozend ‘vliegende deur’ genoemd vanwege zijn enorme afmetingen, wordt geregeld in Nationaal Park Lauwersmeer waargenomen. Vanuit één van de vogelkijkhutten of verhoogde uitzichtpunten kan je ongestoord spieden en genieten.

Wandelen, fietsen en zwemmen

Couple on bikes looking out over Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer kan je wandelend, fietsend of varend ontdekken. Het Nationaal Park heeft een uitgebreid netwerk aan wandelpaden door wuivende rietvelden, langs prachtige orchideeënveldjes en door jonge bossen. Ook zijn er verschillende fietsroutes door het gebied. Daarnaast kunt u op de prachtige wateren van het Nationaal Park Lauwersmeer kanoën, surfen en varen met een motor- en zeilboot. 

Dark Sky Park

Nationaal Park Lauwersmeer is een van de Dark Sky parken ter wereld. In een Dark Sky Park is het donker en zijn er ’s nachts bezoekers welkom om de duisternis te beleven. Een Dark Sky Park in Nederland is bijzonder omdat Nederland een van de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld is.

Rondom het Nationaal Park Lauwersmeer zijn vele overnachtingsmogelijkheden, die zich goed lenen voor een weekend in de natuur.

Vond je dit interessant? Ontdek meer