Man walks across footbridge in winter
© Sander van der Werf Fotografie & Illustratie Nationale Beeldbank via NBTC
Categorie:Ontdek Nederland in de winter

De mooiste winterwandelingen in Nederland

De natuur in Nederland is schitterend… ook in de winter! De prachtige natuur en heuvels van de Veluwe, de schitterende duinen en stranden én de mooie bossen van het Groene Hart. Wij hebben voor je drie schitterende, winterse wandelingen geselecteerd.

  • Ontdek de mooiste winterwandelingen in Nederland.
  • Wandel door de Veluwe, Utrechtse Heuvelrug of door de Waterleidingduinen.
  • Geniet van bossen, heide en kustgebieden vol prachtige flora en fauna.

1. Wandelen op de Veluwe (11 of 14 kilometer)

Tijdens deze heerlijke, bosrijke wandeling loop je door de mooie natuur van het Nationaal Park Veluwezoom. Je wandelt over de heuvels van de ‘Onzalige Bossen’ die vroeger tot het jachtdomein van de Prinsen van Oranje behoorden en vervolgens verandert het landschap in indrukwekkende heidevelden bij de Postbank en de Zijpenberg. Hier kun je afslaan richting station Rheden of station Velp (11 km Rheden, 14 km Velp). Tenslotte duik je het dichte bos weer in, waar je de mooiste sprengetjes passeert in het dal van de Beekhuizerbeek. Startpunt: Dieren, eindpunt: Velp of Rheden.

2. Wandelen bij de Utrechtse Heuvelrug (19 kilometer)

Ontdek het afwisselende landschap bij de Utrechtse Heuvelrug. Van dichte naaldbossen tot majestueuze beuken- en eikenlanen, tot akkers en graslanden. Uiteraard doet de Heuvelrug z’n naam eer aan, het terrein is glooiend, maar het wordt nooit echt lastig klimmen. Onderweg kom je langs prachtige landgoederen, het Henschotermeer en de bekende Pyramide van Austerlitz (een eerbetoon aan Napoleon uit 1804). Vergeet ook niet het Maarnse Raadhuisje goed te bekijken! Start- en eindpunt: Maarn

3. Wandelen door de Waterleidingduinen (16 kilometer)

Bij Zandvoort, een half uur van Amsterdam, kun je prachtig wandelen door een mooi landschap van loofbossen, duinen en strand. Vanaf het station wandel je een stukje door het centrum van de gezellige badplaats Zandvoort en vervolgens loop je door het noordelijke deel van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Onderweg spot je mogelijk herten, reeën, vossen en aalscholvers en kan je genieten van het weidse uitzicht vanaf de mooie duinrichels. Op de terugweg wandel je over een mooi stuk van het Zandvoortse strand. Start- en eindpunt: Station Zandvoort

Winterweer

Uiteraard is het 's winters fris in Nederland. Het kan zelfs sneeuwen en vriezen, maar daar worden de wandelingen zeker niet minder mooi om. December is de natste maand, februari de koudste, maar ook in die maanden kan er altijd nog lekker gewandeld of gefietst worden. Zorg wel dat je warme kleding meeneemt en een thermoskan met thee of koffie kan je tijdens een welverdiende pauze even heerlijk opwarmen.

Hiking in Termunterzijl