© Batavialand

Op 1 januari 1986 is de nieuwe provincie Flevoland, het grootste landwinningsproject ooit, toegevoegd aan Nederland. Waar eerst alleen water was, vind je nu prachtige natuur, cultuur en bezienswaardigheden. In Batavialand, museum en erfgoedcentrum van Flevoland, ontdek je alles over de unieke ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Batavialand brengt onze strijd tegen het water tot leven - de inpolderingen en dijkenbouw - maar ook de ontdekkingsreizen, de overzeese handel en de specialistische kennis die Nederland exporteert.

  • Leer in Batavialand alles over hoe Nederlanders omgaan met het water.
  • Stap met de kinderen op ‘De Batavia’ en ontdek het scheepvaartverleden van Nederland.
  • Beleef het verhaal van inpoldering in Nederland in hét Erfgoedpark der Lage Landen.
Adres:
Oostvaardersdijk 113
8242PA Lelystad

Erfgoedpark en museum

Het erfgoedpark Batavialand biedt verschillende activiteiten: tentoonstellingen allemaal over het leven met water, zoals het 60 meter lange wandkleed Flevoland of ‘Vergane schepen’ waar je alles leert over de 450 scheepswrakken die bij de inpoldering van Flevoland zijn ontdekt.

Scheepswerf met VOC-schip

Op De Werf in Batavialand word je meegenomen in de wereld van historische scheepsbouw, ambachten en de Gouden Eeuw. Stap aan boord van de beroemde reconstructie van het VOC retourschip de Batavia. Aan de kade in Batavialand wordt hard gewerkt om dit schip in goede conditie te houden. Vrijwilligers vertellen de prachtigste verhalen over het zeemansleven, de VOC en de gebruiken aan boord. Je waant je echt in een andere tijd!

Inpoldering en dijkenbouwers

Ook vind je in Batavialand alle informatie over waterbeheersing, dijkenbouw, baggeren en inpoldering en kan je een kijkje nemen in de historie van de scheepvaart en scheepsbouw in Nederland. Er is uitgebreide documentatie en er zijn bijzondere inventarissen uit scheepswrakken.

Grootste wrakkenkerkhof ter wereld

Flevoland is het grootste wrakkenkerkhof ter wereld. De meer dan 450 wrakken die in Flevoland zijn gevonden kan je  in het polderlandschap nog altijd goed herkennen aan de drie meter hoge, wit-blauwe palen met een rood scheepje erop.

Meer over Flevoland

Flevoland; het grootste inpolderingsproject ter wereld, is de nieuwste provincie van Nederland. Hier leeft men letterlijk op de bodem van de vroegere Zuiderzee en vind je vandaag de dag prachtige ongerepte natuur, eilanden op het droge en steden zoals Almere en Lelystad vol inspirerende kunst en architectuur.

Maak een digitale reis door Nederland Waterland

Ontdek in 360 graden de waterrijke steden van Nederland, de mooiste natuurgebieden en de watericonen die geschiedenis hebben gemaakt. Maak je klaar voor een onvergetelijke belevenis en ervaar alles wat dit mooie waterland je te bieden heeft. Start de unieke ‘water experience’

Vond je dit interessant? Ontdek meer