Test site for the Delta Works Waterloopbos Noordoostpolder
© Visit Flevoland
Categorie:Nederland Waterland

Deltawerk// in het Waterloopbos

Al eeuwen bestaat er een bijzondere band tussen Nederlanders en het water. Wereldberoemd zijn de drooggemalen polders waar land werd gewonnen. Maar zeker zo bijzonder zijn waterkeringen als de Deltawerken en de Afsluitdijk, die wij Nederlanders bouwden als bescherming tegen het water. Met veel kennis en doorzettingsvermogen hebben we het Nederland zoals we dat nu kennen gebouwd. Internationaal staan we daardoor bekend als het laboratorium van de wereld als het gaat over waterbeheersing.

  • Rijksmonument Waterloopbos bevat nog 33 schaalmodellen.
  • Wandel langs waterwerken van over de hele wereld.
  • Deltawerk// biedt een magische belevenis van licht en donker.
Adres:
Voorsterweg 36
8316PT Marknesse

Proeftuin

Testen was een onmisbaar onderdeel om zoveel kennis te vergaren. Na de Tweede Wereldoorlog, in het pre-computertijdperk, is het Waterloopkundig Laboratorium gevestigd in Noordoostpolder. Door de lage ligging kon men zonder te pompen water in en uit grote proefmodellen laten lopen. In betonnen bassins werd onderzoek gedaan naar golfbeweging en werden sluizen, havens en stukken rivier nagebouwd.

Zo kon men kennis opdoen voor de aanleg van bijvoorbeeld de Deltawerken, maar ook voor grote internationale projecten. Ontdek tientallen schaalmodellen van waterwerken uit de hele wereld. Van internationale havens tot de Maasvlakte of de haven van IJmuiden.

Deltawerk//: kunst in sprookjesachtige omgeving

In de loop der tijd heeft het Waterloopbos zijn oorspronkelijke functie verloren. Gelukkig is het bos bewaard gebleven en heeft Natuurmonumenten het in beheer genomen. In 2016 is het bos zelfs benoemd tot Rijksmonument.

De restanten van de waterkundige modellen zijn nog aanwezig, maar de natuur heeft zijn werk gedaan. Mossen, planten en bomen overwoekeren de ooit zo waardevolle plaatsen. Overal hoort u water stromen en langs de oevers vindt u bijzondere planten en dieren. In het najaar barst het er van de paddenstoelen. Al deze elementen geven het Waterloopbos een sprookjesachtige sfeer.

De beroemde ‘Deltagoot’ heeft een metamorfose ondergaan. De kunstenaars Ronald Rietveld en Erick de Lyon hebben uit de wanden van de 250 meter lange Deltagoot enorme betonnen panelen van verschillende hoogtes gezaagd, die vervolgens 90 graden gedraaid zijn. Zo krijgt u een magische belevenis in een labyrint-achtige omgeving. Laat u verrassen door de afwisseling van licht en donker met tussendoor schitterende uitzichten op de omringende natuur. Deltawerk// brengt zo een ode aan het verleden en het grootse ingenieurswerk dat hier is verricht.

Wandelen in het Waterloopbos

Wil je het Waterloopbos bezoeken en het indrukwekkende kunstwerk Deltawerk// bezichtigen? Kies dan uit een van de verschillende mooie wandelroutes die bij ‘Paviljoen Het Proeflab’ starten. Ontdek de schitterende natuur van deze bijzondere plek in Noordoostpolder.

Bekijk deze video: Waterloopbos

Fietsen in de Noordoostpolder

Meer van de prachtige omgeving van de Noordoostpolder zien? Volg dan een van de prachtige fietsroutes. Een aanrader is de route ‘Van eiland tot terp’. Tijdens deze tocht fietst u door de weidse polders van Flevoland, waar u in het voorjaar kunt genieten van de prachtige bloemenvelden. Of ontdek het vroegere eiland Schokland.

Maak een digitale reis door Nederland Waterland

Ontdek in 360 graden de waterrijke steden van Nederland, de mooiste natuurgebieden en de watericonen die geschiedenis hebben gemaakt. Maak je klaar voor een onvergetelijke belevenis en ervaar alles wat dit mooie waterland je te bieden heeft. Start de unieke ‘water experience’

Vond je dit interessant? Ontdek meer