© Marketing Oost

Giethoorn, gelegen in Nationaal Park Weerribben-Wieden, is een idyllisch dorpje in Overijssel waar talloze rietgedekte boerderijen zijn gebouwd op kleine veeneilandjes die met ruim 170 houten bruggetjes zijn verbonden.

  • Bezoek Giethoorn en bekijk de rietgedekte boerderijen op de vele veeneilandjes.
  • Maak een rondvaart en vaar over de grachten van dit Venetië van Nederland.
  • Ga heerlijk lunchen of dineren bij een van de smaakvolle restaurants aan het water.

Wat kunt u doen in Giethoorn?

In Giethoorn, een typisch Hollands plaatsje in Overijssel, kunt u perfect zien hoe Nederlanders graag met en op het water leven. In een omgeving vol meertjes, rietlanden en bosgebied bevindt zich dit mooie plaatsje met z’n vele fraaie boerderijen met rieten daken en karakteristieke houten bruggetjes.

Giethoorn is ontstaan als nederzetting van veenontginners. Door de vervening in de omgeving ontstonden plassen en meren en bouwde men huizen op de eilandjes ertussenin. Dat betekende dat ze alleen bereikbaar waren over bruggetjes óf met een typisch Gieters bootje, een zogenaamde ‘punter’, een smal bootje die wordt voortbewogen met een lange stok door een ‘punteraar’ Er is gelukkig weinig veranderd in Giethoorn. Nog altijd zijn de hoge houten bruggetjes er en kunt u er varen met een ‘punter’, maar ook met een fluisterbootje of rondvaartboot. Tijdens een 1 of 2 uur durende rondvaart komt u langs de prachtige 18de en 19de boerderijen en vaart u onder de bruggetjes door.

Waar kunt u lekker eten in Giethoorn?

Giethoorn heeft beslist een reputatie als het gaat om culinair genieten. Er zijn verschillende bijzonder goede restaurants en uiteraard zijn die vaak prachtig gelegen aan het water. Hoogtepunt is wellicht restaurant de Lindenhof (Beulakerweg 77) met 2 Michelinsterren, maar ook Hollands Venetië (Beulakerweg 167) en ’t Achterhuus (Dominee T O Hylkemaweg 43) zijn absuluut aanraders!

Meer in de omgeving

Niet ver van Giethoorn vindt u ook oude Zuideerzeestadjes als Vollenhove en Blokzijl. U wandelt er langs historische panden, eeuwenoude kerken en kastelen én u kunt er heerlijk genieten op een terrasje aan het water. En, houdt u van exclusieve restaurants, breng dan een bezoek aan toprestaurant Kaatje bij de Sluis * in Blokzijl. Voor natuurliefhebbers is Nationaal Park De Weerribben-Wieden ook beslist een aanrader.

Verblijft u langer in deze regio, breng dan ook een bezoek aan de nabijgelegen Hanzesteden Zwolle en Kampen. Of neem de kinderen een dagje mee naar pretpark Slagharen.   

Bekijk deze video: Giethoorn

Bereikbaarheid

Giethoorn, in de provincie Overijssel, is in zo’n anderhalf uur bereikbaar per auto vanuit Amsterdam of vanaf Amsterdam Airport Schiphol. U kunt parkeren rondom de dorpskern en verder te voet, met de fiets of met een kano gaan. Het meest gebruikte vervoersmiddel hier is de punter. Wilt u zeker zijn dat u niets mist tijdens uw bezoek? Boek dan de luxe dagtour naar Giethoorn vanuit Amsterdam. De tour is voor maximaal acht personen, zodat de gids u met veel persoonlijke aandacht alles kan vertellen over dit unieke dorpje.

Tip van de redactie

Voor wandelliefhebbers is ‘Wandelroute Giethoorn’ (4,3 km) een heerlijke wandeling door waterdorp Giethoorn. Karakteristieke houten bruggetjes, grachten en rietgedekte boerderijen vormen het schilderachtige decor van deze route. Langer kan ook, deze wandelroutroute is 15,3 km. En wilt u even uitblazen? Kies dan voor op één van de vele fijne terrassen langs de waterkant.

Veelgestelde vragen

Maak een digitale reis door Nederland Waterland

Ontdek in 360 graden de waterrijke steden van Nederland, de mooiste natuurgebieden en de watericonen die geschiedenis hebben gemaakt. Maak je klaar voor een onvergetelijke belevenis en ervaar alles wat dit mooie waterland je te bieden heeft. Start de unieke ‘water experience’

Vond je dit interessant? Ontdek meer