Foto: © VVV Gouda
Evenementen

Gouda bij Kaarslicht

16 dec. 2022, Gouda

Gouda bij Kaarslicht, ook wel Kaarsjesavond genoemd, is een beroemd lichtfeest dat ieder jaar in december gevierd wordt. Bij deze traditie horen ontelbare aangestoken kaarsen, gezang en vele festiviteiten.

  • Een dag vol hoogtepunten in muziek, theater, cultuur en entertainment.
  • Beleef de magie die een stad vol lichtjes met zich meebrengt.
  • Slenter op uw gemak langs alle eetgelegenheden en entertainment.
Ieder jaar komen duizenden mensen naar Gouda bij Kaarslicht, waaronder belangrijke nationale en internationale gasten. Het evenement wordt gehouden op het centrale marktplein bij het gotische stadhuis. In plaats van straatverlichting en ander elektrisch licht, wordt de avond feeëriek verlicht door kaarsen die in de ramen rondom het plein en in het Stadhuis midden op de markt gezet worden. De burgemeester geeft een toespraak en ontsteekt dan de duizenden lichtjes in de enorme kerstboom om een prachtig magisch effect te creëren. De kerstboom wordt ieder jaar geschonken door de Noorse zusterstad Kongsberg.

Bekijk deze video: Gouda bij Kaarslicht

Oude traditie

Gouda bij Kaarslicht is een traditie die al tientallen jaren voortgezet wordt. Koren verzamelen zich op het plein om kerstliedjes te zingen en het publiek doet enthousiast mee. Na de viering bezoeken de mensen de kerken en musea. Rond het midden van de 19e eeuw werd Gouda bekend om zijn kwaliteitskaarsen, maar de stad is waarschijnlijk het meest bekend om zijn gele product: Goudse kaas. De kaarsen worden gemaakt van natuurlijke was die urenlang brandt en kunnen als souvenirs gekocht worden.

Historische stad

Niet alleen tijdens Gouda bij Kaarslicht is Gouda een magische stad. De mooie grachten, historische kerken en typisch Nederlandse architectuur passen perfect bij een stad die ook bekend staat om zijn kleipijpen en stroopwafels. Gouda heeft twee treinstations en is makkelijk te bereiken. Vanaf Amsterdam duurt de reis een uur.

Ontdek Gouda

Bekijk de eeuwenoude traditie van kaashandelen in Gouda.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Aankomende evenementen

Kijk hier welke evenementen u kunt bezoeken in Holland. Op de kalender ziet u per maand de leukste festivals,