Foto: © Tom Knol
Categorie:Evenementen

Koningsdag: de leukste plekken in Nederland

27 apr. 2023, Heel Nederland

Sinds 2014, het jaar dat Willem-Alexander de nieuwe koning van Nederland werd, vieren we niet langer Koninginnedag maar Koningsdag. Een bruisende dag vol evenementen, zo is onze Koningsdag normaal. Dit jaar kijken we alvast reikhalzend uit naar 27 april 2022.

  • Trek je oranje outfit aan en vier op 27 april Koningsdag mee in Nederland.
  • Vier Koningsdag Amsterdam, Utrecht, Den Haag of Eindhoven.
  • Geniet van de spectaculaire attracties op een van de vele kermissen.

Koningsdag in het hele land

In heel Nederland is het 27 april feest; van de grote steden tot in de kleine dorpjes viert heel Nederland Koningsdag. Zo zijn er vrijmarkten waar men oude spulletjes of zelfgemaakte lekkernijen verkoopt. Ook treden er overal bandjes op, staat er bij elk café staat wel een tap op straat en wordt er in oranje outfits gedanst. Traditiegetrouw brengt de Koninklijke familie een bezoek aan 1 of 2 gemeentes in het land; dus wie weet zie je hen nog in het echt!

Koningsdag in Den Haag

Ook in de hofstad Den Haag wordt Koningsdag goed gevierd. Uiteraard is er ook hier vrijmarkt en zeker rond de grachten, het Statenkwartier en bij Noordeinde is het er gezellig druk. Maar Den Haag is vooral bekend om Koningsnacht, de nacht voor Koningsdag. Dan treden er op de verschillende pleinen als het Kerkplein, de Grote Markt en de Plaats bekende bands en DJ’s op.

Koningsdag in Utrecht

In Utrecht kun je u al de avond voor Koningsdag, op 26 april vanaf 18 uur, genieten van de vrijmarkt. Op de 27e is het uiteraard ook weer erg gezellig met vele versierde boten op de grachten en gezellige feesten en optredens op pleinen als het Domplein, het Lucasbolwerk, de Mariaplaats, Neude en het Janskerkhof.

Koningsdag in Eindhoven

Net als in Den Haag kun je ook in Eindhoven al de avond voor Koningsdag genieten van vele leuke optredens op de pleinen: Wilhelminaplein, Stationsplein en het Stadhuisplein. Op Koningsdag zelf is het vooral gezellig met vrijmarkten rond de Mathildelaan, Strijp-S en de eerder genoemde pleinen.

Koningsdag in Amsterdam

Zeker in de hoofdstad Amsterdam wordt Koningsdag uitbundig gevierd met allerlei activiteiten door de gehele stad. Zo is het Vondelpark een grote vrijmarkt met kleedjes en kraampjes war men allerlei soorten spullen verkoop en artistieke kunsten worden vertoond. En kun je langs de grachten genieten van de talloze bootjes met feestvierende mensen en tenslotte, voor de dance-liefhebbers, zijn er volop grote feesten met bekende DJ’s.

Kermis op Koningsdag

Naast de vrijmarkten en muziek, hoort ook een kermis bij Koningsdag. Ieder jaar kun je dan ook weer in vele gemeentes een kermis tegenkomen. De bekendste kermissen zijn op de Dam in Amsterdam, op de grote Markt in Haarlem, in de Schiehaven in Rotterdam en rond de Lange Voorhout in Den Haag.

Reizen op Koningsdag

Hou er rekening mee dat de Koningsdagfestiviteiten zich met name in de binnensteden afspelen. Door de vrijmarkten, optochten en festivals kan het zijn dat er wegen zijn afgesloten. Het is aan te raden om met het openbaar vervoer te reizen op Koningsdag.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Aankomende evenementen

Categorie: Ontdekken

Evenementen in Nederland

Kijk hier welke evenementen u kunt bezoeken in Holland. Op de kalender ziet u per maand de leukste festivals,