© Mondriaanhuis Amersfoort
Categorie:Mondriaan & De Stijl

Ontdek het Amersfoort van Mondriaan

De middeleeuwse stad Amersfoort herbergt een schat aan monumenten, straatjes en grachten. In 1872 werd Piet Mondriaan hier geboren. Zijn invloed en die van andere leden van De Stijl is ook vandaag de dag nog steeds te voelen in Amersfoort. Ontdek bijzondere plekken zoals het geboortehuis van Mondriaan – nu een prachtig museum - en het Rietveldpaviljoen.

  • Ontdek de geboortestad van Mondriaan.
  • Bezoek het Mondriaanhuis, een fantastisch museum over zijn leven en werk.
  • Bewonder het Rietveldpaviljoen, één van de belangrijkste werken van Gerrit Rietveld.

Het Mondriaanhuis

Mondriaan werd geboren aan de Kortegracht in Amersfoort. Tegenwoordig zit het Mondriaanhuis gevestigd in zijn geboortehuis. Dompel u hier volledig onder in het leven en de werken van Mondriaan en duik in het hoofd van deze bijzondere kunstenaar. In de permanente collectie vindt u geometrisch-abstracte kunst, constructief concrete kunst en een aantal werken uit de beginperiode van Mondriaan.

De Wereld van Piet Mondriaan

In de tentoonstelling De Wereld van Piet Mondriaan gaat u op reis door het leven van Mondriaan: van Amersfoort naar Winterswijk, van Amsterdam via Parijs naar Londen en uiteindelijk naar New York. Wandel door een replica van het Parijse atelier waar hij van 1921 tot 1936 woonde en werkte, kruip in zijn hoofd dankzij de nieuwste audiovisuele technieken en eindig in het Doe-het-zelf-atelier, de werkplaats waar iedereen die geïnspireerd is geraakt door Mondriaan zelf een kunstwerk mag creëren. 

Adres: Kortegracht 11, Amersfoort

Het Rietveld Paviljoen

Niet alleen Mondriaan heeft zijn sporen achtergelaten in Amersfoort. Ook het werk van Gerrit Rietveld, wereldberoemd kunstenaar, architect en lid van De Stijl, is er nog steeds te bewonderen. Breng tijdens uw verblijf in Amersfoort een bezoek aan het Rietveldpaviljoen, één van zijn belangrijkste werken.

Rietveld ontwierp het gebouw ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad Amersfoort. Tegenwoordig is het paviljoen hét centrum voor moderne kunst in Amersfoort. Bezoek hier één van de wisselende, tijdelijke tentoonstellingen die regelmatig georganiseerd worden.

Adres: Zonnehof 8, Amersfoort

Tip van de redactie

Zin in een fietstocht? De Stijlsteden Amersfoort en Utrecht zijn met elkaar verbonden met een fietsroute van ongeveer 20 kilometer: Mondriaan ontmoet Rietveld. De internationaal bekende kunstenaar Boris Tellegen ontwierp tien op De Stijl geïnspireerde beelden die langs de route te vinden zijn.

Categorie: Ontdekken

Mondriaan & De Stijl

Bezoek belangrijke musea en monumenten door heel Nederland. Bekijk iconische kunstwerken van De Stijl en ontdek hedendaags Dutch Design.

Vond je dit interessant? Ontdek meer