Ontdek het Amersfoort van Mondriaan

70 keer bekeken

De middeleeuwse stad Amersfoort herbergt een schat aan monumenten, straatjes en grachten. Het was hier dat Piet Mondriaan werd geboren. Zijn invloed en die van andere leden van De Stijl is ook vandaag de dag nog steeds te voelen in Amersfoort. Ontdek bijzondere plekken zoals het geboortehuis van Mondriaan – nu een prachtig museum - en het Rietveldpaviljoen.

  • Ontdek de geboortestad van Mondriaan.
  • Bezoek het Mondriaanhuis, een fantastisch museum over zijn leven en werk.
  • Bewonder het Rietveldpaviljoen, één van de belangrijkste werken van Gerrit Rietveld.

Het Mondriaanhuis

Mondriaan werd in 1872 geboren aan de Kortegracht in Amersfoort. Tegenwoordig zit het Mondriaanhuis gevestigd in zijn geboortehuis. Dompel u hier volledig onder in het leven en de werken van Mondriaan en duik in het hoofd van deze bijzondere kunstenaar. In de permanente collectie vindt u geometrisch-abstracte kunst, constructief concrete kunst en een aantal werken uit de beginperiode van Mondriaan.

De Wereld van Piet Mondriaan

In de tentoonstelling De Wereld van Piet Mondriaan gaat u op reis door het leven van Mondriaan: van Amersfoort naar Winterswijk, van Amsterdam via Parijs naar Londen en uiteindelijk naar New York. Wandel door een replica van het Parijse atelier waar hij van 1921 tot 1936 woonde en werkte, kruip in zijn hoofd dankzij de nieuwste audiovisuele technieken en eindig in het Doe-het-zelf-atelier, de werkplaats waar iedereen die geïnspireerd is geraakt door Mondriaan zelf een kunstwerk mag creëren. 

Adres: Kortegracht 11, Amersfoort

Laad foto's

Het Rietveld Paviljoen

Niet alleen Mondriaan heeft zijn sporen achtergelaten in Amersfoort. Ook het werk van Gerrit Rietveld, wereldberoemd kunstenaar, architect en lid van De Stijl, is er nog steeds te bewonderen. Breng tijdens uw verblijf in Amersfoort een bezoek aan het Rietveldpaviljoen, één van zijn belangrijkste werken.

Rietveld ontwierp het gebouw ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad Amersfoort. Tegenwoordig is het paviljoen hét centrum voor moderne kunst in Amersfoort. Bezoek hier één van de wisselende, tijdelijke tentoonstellingen die regelmatig georganiseerd worden.

Adres: Zonnehof 8, Amersfoort

Laad foto's

Tip van de redactie

Zin in een fietstocht? De Stijlsteden Amersfoort en Utrecht zijn met elkaar verbonden met een fietsroute van ongeveer 20 kilometer: Mondriaan ontmoet Rietveld. De internationaal bekende kunstenaar Boris Tellegen ontwierp tien op De Stijl geïnspireerde beelden die langs de route te vinden zijn.

Overnachten in Amersfoort

Bent u op zoek naar een hip designhotel, een romantische bed & breakfast of een gezellige vakantiewoning voor uw familie? In Amersfoort vindt u voor elke smaak en budget een passende accommodatie. Bekijk het uitgebreide aanbod en boek uw ideale vakantie!

Mondriaan & De Stijl

De Stijl werd opgericht in 1917. Belangrijke leden van De Stijl waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck, J.J.P. Oud en Gerrit Rietveld. Ontdek alles over deze kunststroming.

Lees meer