People looking at paintings in Mauritshuis Den Haag
© Mauritshuis Den Haag
Categorie:Kunst en cultuur in Nederland

Ontdek de musea van Nederland

Nederland is weliswaar een klein land, maar kent veel historische steden en een rijk scala aan musea. Je vindt hier ruim 600 musea met uiteenlopende collecties. Ga je op citytrip naar Nederland of juist naar het water? Maak wat tijd vrij voor een museumbezoek! Kom wereldberoemde schilderijen van dichtbij bekijken, ga terug in de tijd in een openluchtmuseum of ontdek lokale juweeltjes. Of je nu alleen op pad bent, met vrienden of het hele gezin: je vindt altijd wel een museum dat bij je past.

  • Bekijk wereldberoemde schilderijen van dichtbij.
  • Laat je verrassen door Nederlandse uitvindingen.
  • Kom meer te weten over de Nederlandse geschiedenis.

Ontdek de geschiedenis van Nederland

Zuiderzee Museum Enkhuizen

Ga terug in de tijd in een van de vele historische musea in Nederland. Ontdek hoe de geschiedenis de Lage Landen gevormd heeft. Kom meer te weten over het leven van alledag, hoe de zeventiende eeuw de Dutch Era werd (eerder bekend als de Gouden Eeuw) en hoe Nederland leeft met het water.
Ga op ontdekkingstocht in het enorme museumpark van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en maak zelf mee hoe mensen in voorbije eeuwen leefden en werkten. Neem een kijkje in typische gebouwen uit alle windstreken en laat je tijdens een rondleiding vertellen over de mensen die er woonden en werkten. Een binnen- en openluchtmuseum aan het water is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Hier vind je alles over het leven rondom de vroegere Zuiderzee, met een compleet dorp met meer dan 140 gebouwen en een grote collectie schepen.

Het Museum van Loon is een patriciërshuis aan de Keizersgracht in Amsterdam uit 1672. Het museum is bedoeld om inzicht te geven in de doorwerking van het koloniale verleden. Eveneens in Amsterdam vind je het museum Ons' Lieve Heer op Solder. De zolder van het eeuwenoude grachtenhuis is een huiskerk uit de tijd dat het voor katholieken verboden was om hun geloof in het openbaar te belijden, nadat de protestanten in 1578 de macht in de stad hadden overgenomen.

Nederland is onlosmakelijk verbonden met de overzeese handel en scheepvaart. Je vindt alles over 500 jaar maritieme geschiedenis in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. En een duik in het verleden van Nederland is uiteraard niet compleet zonder iets te weten te komen over de ervaringen van het land met de Tweede Wereldoorlog, de Duitse bezetting, de vervolging van Joden en andere groepen, en het verzet. Zet een bezoek aan deze musea zeker in je agenda: het Vrijheidsmuseum (Groesbeek), het Verzetsmuseum (Amsterdam), het Oorlogsmuseum Overloon (Overloon) en het Airborne Museum (Oosterbeek).

Musea verzamelen, bewaren, onderzoeken, interpreteren en presenteren een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is.
Nederlandse Museumvereniging

Bekijk wereldberoemde kunstwerken

Depot Boijmans van Beuningen visitors inside the depot

De kunst en kunstenaars van Nederlandse bodem zijn over de hele wereld beroemd. Schilders als Rembrandt, Vermeer, Van Gogh en Mondriaan hebben Nederland in het verleden stevig op de kaart gezet. Je kunt de oude meesters uit de Dutch Era van dichtbij gaan bekijken, maar ook moderne werken en installaties.

Een bezoek aan beroemde musea als het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Mauritshuis in Den Haag of het Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is hiervoor een prima startpunt. Maar er zijn veel meer locaties waar je je aan kunst kunt laven. Je vindt in Nederland meer dan 120 kunstcollecties. Zoek je een combinatie van kunst, architectuur en natuur? Maak in Wassenaar een wandeling door de Beeldentuin Clingenbosch van Museum Voorlinden of bezoek het museum zelf met een eclectische collectie moderne kunst.

Geniet ook zeker van de prachtige omgeving van het Kröller-Müller waar je oog in oog komt te staan met een fantastische Vincent van Gogh-collectie en een uitgestrekte beeldentuin. In de stad Haarlem, vlakbij Amsterdam, kun je in het Frans Hals Museum de ogenschijnlijk nonchalant geschilderde werken van deze meester bekijken. Vincent van Gogh groeide op in Brabant. Kom meer te weten over zijn eerste meesterwerk De aardappeleters in het Van Gogh Village Museum in Nuenen.

Een nieuw licht op wetenschap

Rijksmuseum Boerhaaven anatomy

Van biologie en natuurkunde tot techniek en ruimteonderzoek: laat je hersens kraken in een wetenschapsmuseum! Denk daarbij aan NEMO in Amsterdam of Naturalis in Leiden. Nederland behoort als kennisland tot de wereldtop en de overheid investeert miljarden per jaar om deze reputatie te behouden. Ga op ontdekkingsreis en spijker je kennis over wetenschap bij in de musea die hieraan zijn gewijd.

Staat Leiden op je lijst? In deze mooie universiteitsstad vind je het Rijksmuseum Boerhaave met een overzicht van vijf eeuwen wetenschap en geneeskunde. Meer zin in een ruimtereis? Space Expo in Noordwijk staat in het teken van ruimtemissies en raketlanceringen. Je vindt hier zelfs een model van het International Space Station! En in het weekend kun je met het hele gezin voor een educatieve en interactieve attractie terecht bij GeoFort in Herwijnen. De activiteiten op dit spannende forteiland staan in het teken van de toekomst van de aarde. Zelf doen staat hierbij voorop!

Breng een bezoek aan bijzondere juweeltjes

Naast de vele kunst- en wetenschapsmusea zijn er ook tal van ongebruikelijke plekken die het ontdekken waard zijn. Ben je in voor iets anders? Deze verborgen juweeltjes zorgen voor een onvergetelijk dagje uit. Bezoek bijvoorbeeld het Kattenkabinet met alles over de rol van de kat in kunst en cultuur door de eeuwen heen. Het is gevestigd aan de Herengracht in Amsterdam. Deze persoonlijke collectie bevat zelfs tekeningen van Picasso en Rembrandt.

Als foodie kun je naar Alkmaar voor een bezoekje aan het Hollands Kaasmuseum. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van Nederlandse kaas, kun je zien hoe kaas wordt gemaakt en hoe de verschillende smaken ontstaan. Heerlijk! Of ga doen en luisteren in Museum Speelklok in Utrecht. Stap in de wereld van de zelfspelende instrumenten, van speeldoosjes tot draaiorgels. Een heerlijke activiteit voor kinderen! Je kunt ook naar het Pianolamuseum in Amsterdam, een sfeervol klein museum in de Jordaan, waar alles om zelfspelende piano's draait.

Drie tips om alles uit je bezoek te halen

  1. Koop vooraf een Museumkaart om geld te besparen. Hoewel dit een jaarkaart is, haal je de kosten er al uit als je een week of langer blijft en van plan bent meerdere musea te bezoeken. Je kunt de kaart het best vooraf online kopen, maar een tijdelijke kaart is te koop aan de balie van diverse musea, voor maximaal vijf bezoeken.

  2. In de lente- en zomermaanden kun je genieten van het mooie weer tijdens een bezoek aan een van de vele openluchtmusea en tentoonstellingen in het hele land. Maar als je er dan toch bent, lees vooral even onze tips om alles uit een bezoek aan Nederland te halen wanneer je in de lente of zomer komt.

  3. Zoek van tevoren informatie over tijdelijke exposities op. Er zijn vaak nieuwe collecties en activiteiten in musea die je misschien al kent, die slechts voor beperkte tijd beschikbaar zijn.

Vond je dit interessant? Ontdek meer