Couple in front of street art at the Keilewerf Rotterdam
© Vera Bos via RBT
Categorie:Kunst en cultuur in Nederland

Street Art in Nederland, van Heerlen tot Amsterdam

Veel steden zijn eigenlijk grote openluchtmusea vol eigentijdse stadskunst. Met kleurrijke murals, verrassende buitenkunst en 3D-illusies. Schilderingen op de muren die indrukwekkend groot zijn of juist verborgen schilderijtjes die de buurt verfraaien. Neem je camera mee en maak de mooiste #streetartselfies.

  • Volg een Street Art Tour: lopend of op de fiets, met een route-app of een local guide.
  • Ontdek verborgen straatkunst en kleurrijke muurschilderingen.
  • Ga op zoek naar urban vibes, van Heerlen in Zuid-Limburg tot hoofdstad Amsterdam.

Street Art vanuit huis

Neem alvast een voorproefje op je Street Art ontdekkingstocht in Nederland en bekijk hier een paar mooie voorbeelden. Van de verrassende straatkunstwerkjes van Streetartfrankey bijvoorbeeld krijg je een glimlach op je gezicht. Volg een mooie digitale route door Den Haag via The Hague Street Art Tour. In Heerlen kun je lekker ronddwalen in de virtuele Encore Gallery.

Street Art en de actualiteit

Ondertussen spelen de kunstenaars ook in op de actualiteit. Nu verschijnen er wereldwijd allerlei Covid19 en oorlog-gerelateerde schilderingen op de muren. Strijdbaar, waarschuwend of vol hoop en liefde. Van figuren met mondkapjes tot de vlaggen van Ukraine.

Bekijk de beste Street Art tips voor heel Nederland.

Hanzesteden

Vanaf maart 2022 verrijzen in zowel de Nederlandse als de Duitse Hanzesteden tal van streetart werken. In totaal worden er door kunstcollectief ‘De Strakke Hand’ 10 muurschilderingen gemaakt in de Nederlandse Hanzesteden en 4 in de Duitse. Wil je de voortgang van het project van dichtbij meemaken? Volg dan het Instagram-account @DiscoverHansa en weet als eerste welke streetart je in welke Hanzestad kunt gaan bewonderen.

Tilburg

In 2022 is een muurschildering uit Tilburg gekozen tot de mooiste ter wereld. Bij een selectie van kunstwerken uit tien landen stemde een internationaal publiek massaal voor de muurschildering. Het kunstwerk heeft de naam Trashure en is gemaakt door Studio Giftig, het portretteert een springende vrouw in een jurk van plastic afval. Daarmee willen ze laten zien dat afval niet bestaat en dat ieder stukje afval een tweede leven kan krijgen. Ben je opzoek naar meer Street art in Tilburg? Pak de fiets of loop vanaf het centraal station en ontdek de Street art route. Je komt niet alleen langs mooie muurschilderingen, maar ook het Wilhelminapark en Museum de pont.

Rotterdam

In Rotterdam kun je op stap met een Street Art gids, die je leidt door een van de verschillende wijken van deze bruisende stad. Muurschilderingen die je tegenkomt weerspiegelen bijvoorbeeld verhalen uit de wijk, zijn gemaakt door bekende Rotterdamse kunstenaars of zijn speciaal gemaakt voor het gebouw of de locatie. Ga je liever zelfstandig op pad, download dan de Rewriters010 app met verschillende routes. In de app zijn ook inmiddels verdwenen kunstwerken te zien.

Amsterdam

Natuurlijk mag de hoofdstad niet ontbreken wat betreft Street Art. Het Moco museum heeft een virtuele tour en een groot aantal Banksy’s en ook is er een Museum voor graffiti en Street Art. In Amsterdam-Noord is de NDSM-werf een echte hotspot voor buitenkunstenaars en street artists.

Eindhoven

In Eindhoven zijn twee te gekke locaties voor buitenkunst en Street Art: Strijp en De Berenkuil. Op het voormalig fabrieksterrein van Philips vind je een van de grootste muurschilderingen: The sound of Strijp S. Het gehele kunstwerk is 66 meter lang en 11 meter breed. De Berenkuil is een complex van fietstunnels en voetpaden onder het verkeersplein Insulindeplein en een echte hotspot voor street artists. Elk jaar wordt hier het event Step in the Arena gehouden, waar 150 kunstenaars uit alle landen op af komen. De kenmerkende ‘tijdelijkheid’ van Street Art houden ze hier ook in ere; voor elke editie worden alle muren opnieuw zwart gespoten!

Arnhem

Maak een wandeling door deze creatieve stad en je ziet de mooiste muurschilderingen en opvallende buitenkunst. Daarnaast heeft Arnhem ook een bijzonder Street Art event: het World Street Painting Festival. Midden in de zomer creëren kunstenaars uit binnen- en buitenland in vijf dagen tijd 3D-illusies op pleinen en straten. Je kunt de straattekeningen daarna nog twee maanden bewonderen. Zet jezelf in het kunstwerk op de foto!

Nog meer Street Art hotspots

Street Art is overal! We kunnen onmogelijk alles in de schijnwerpers zetten, maar deze steden kun je zeker in je reisplan opnemen. Heerlen bijvoorbeeld, helemaal in het zuiden van Limburg, heeft zichzelf tot ‘mural hoofdstad van Nederland’ benoemd. De voorheen grauwe mijnstad heeft tegenwoordig een veel kleurrijkere uitstraling. Bewonder tientallen schilderingen van bekende artiesten uit de hele wereld. In Heerlen vind je ook allerlei andere vormen van straatkunst, dus kijk goed uit je doppen. Den Helder, de marinestad in het puntje van Noord-Holland, heeft een zomers 3D Street Art festival in de binnenstad. Tijdens het festival maken internationale artiesten vijf spectaculaire tekeningen. Dordrecht is vooral bekend als historische stad aan het water, maar ook hier barst het van de eigentijdse muurschilderingen. Lokale kunstenaars toveren vervallen gebouwen en kale muren om tot kleurrijke kunstwerken. In Utrecht kijken geschilderde iconen uit de Gouden Eeuw op je neer, zoals de 30 meter hoge muurschildering De Fluitspeler van Utrechtse Caravaggist Abraham Bloemaert.

Ook Breda, Den Bosch, Den Haag en Delft hebben prachtige voorbeelden van Street Art. Op veel plekken worden begeleide Street Art Tours georganiseerd of kun je zelf een route volgen met een app. Pak de fiets en ga op zoek!

Spreekt dit onderwerp je aan? Dan is dit wellicht ook interessant:

Categorie: Naar de site

Silo Art Tour

Unieke verhalen uit de Achterhoek komen tot leven met de Silo Art Tour.

Vond je dit interessant? Ontdek meer