Bevrijdingsdag op 5 mei - Vier de vrijheid op een festival - Holland.com
Evenement

Bevrijdingsdag

5 mei 2020, Amsterdam

Elk jaar op 5 mei is het in Nederland ‘Bevrijdingsdag’ en viert men dat zij op deze datum in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting. Zo ziet u aan vele huizen de Nederlandse vlag hangen en worden er bevrijdingsfestivals gehouden in diverse steden.

  • Vier op 5 mei Bevrijdingsdag en sta stil bij de vrede en veiligheid.
  • Geniet van muziek, theater en dichter en sta stil bij vrede en veiligheid.
  • Ontdek hier waar u de bekendste festivals kunt vinden.

De vrijheid vieren

Elk jaar op 5 mei is het in Nederland ‘Bevrijdingsdag’ en dan vieren we dat we op deze datum in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting. Daarnaast staan we op deze dag stil bij het feit dat we leven in vrede en vrijheid en dat deze vrijheid geen vanzelfsprekendheid is, maar een kwetsbaar goed. Ten slotte wordt er op deze dag steun betuigd aan de vele mensen op de wereld die niet in dezelfde vrede en vrijheid leven. Voorafgaand aan Bevrijdingsdag staat Nederland elk jaar ook stil bij de oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen in de wereld. Dat gebeurt tijdens de Dodenherdenking op 4 mei.

Bevrijdingsfestivals

Elk jaar worden er op vele plekken in Nederland bevrijdingsfestivals georganiseerd. Zoals het Bevrijdingsfestival in Wageningen, Den Haag, Rotterdam en Bevrijdingspop in Haarlem. Jaarlijks wordt Bevrijdingsdag afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam, waar de Koninklijke familie ook aanwezig is. Daarmee is het Bevrijdingsfestival uitgegroeid tot het grootste eendaagse culturele evenement van Nederland.

Nationale feestdag

Na de bevrijding in 1945 is bepaald dat Bevrijdingsdag om de 5 jaar gevierd wordt. Wel worden er jaarlijks door het gehele land Bevrijdingsfestivals georganiseerd en hangt de vlag uit bij vele huizen. Maar niet iedereen heeft jaarlijks ook een vrije dag op Bevrijdingsdag, dat verschilt per werkgever.

Aankomende evenementen

Evenementen in Nederland

Bezoek de meest bijzondere evenementen en de leukste festivals.

Bestemmingen & regio's in Nederland

Alles over de steden, regio’s en provincies.

Zoek naar andere soortgelijke dingen: