Nicolaes Maes - Rembrandts veelzijdige leerling, Mauritshuis - Holland.com
Painting by Nicolaes Maes in 1671
Painting by Nicolaes Maes in 1671
Foto: © Mauritshuis Den Haag
Evenement

Nicolaes Maes - Rembrandts veelzijdige leerling

17 okt 2019 - 19 jan 2020, Den Haag

In het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw 2019 organiseert het Mauritshuis een overzichtstentoonstelling van één van Rembrandts meest veelzijdige leerlingen: Nicolaes Maes (1634-1693). Ruim 30 kunstwerken tonen zijn uiteenlopende oeuvre van historiestukken, Bijbelse voorstellingen, huiselijke taferelen en portretten.

  • Nú te zien in het Mauritshuis: het veelzijdige oeuvre van Nicolaes Maes.
  • Beroemd om zijn typische ‘huiselijke taferelen’ en prachtige portretten.
  • Eerste overzichtstentoonstelling met bruiklenen uit Europa en de Verenigde Staten.

Scènes uit het dagelijks leven

Naaiende oude vrouwen, jonge moeders en dienstmeiden die terugkeren van de markt: Maes was een meester in het uitbeelden van huiselijke taferelen. Op de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan een van zijn bekendste onderwerpen, ‘de luistervink’. Met zijn intieme genrestukken inspireerde Nicolaes Maes andere beroemde schilders uit de 17e eeuw zoals Pieter de Hooch en Johannes Vermeer.

Rembrandts leerling

Rembrandts invloed op het werk van Maes is te zien in de levensechte weergave van menselijke gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Zijn vroegere werk met Bijbelse onderwerpen werden lange tijd zelfs aan Rembrandt toegeschreven. Hierin herkennen we de krachtige schildertrant, warme kleuren en sterke licht-donker-effecten van zijn leermeester.

Rijke portretten

Maes had het meest succes als portretschilder. Op de tentoonstelling sta je oog in oog met het elegante portret van een jongen met een ijsvogeltje en van zijn zusje met herten. Ze dragen beiden luxueuze kleurrijke kostuums en zijn afgebeeld in fantasielandschappen, waar van alles te zien is.

Aankomende evenementen

Evenementen in Nederland

Bezoek de meest bijzondere evenementen en de leukste festivals.

Bestemmingen & regio's in Nederland

Alles over de steden, regio’s en provincies.

Zoek naar andere soortgelijke dingen: