Foto: Pieter de Hooch, A Mothers Duty, © Rijksmuseum Amsterdam
Evenement

Pieter de Hooch in Delft

11 okt - 16 feb, Delft

14 van 19 bezoekers vinden deze informatie waardevol.

Eén van de grootste kunstenaars uit de Gouden Eeuw is Pieter de Hooch. Hij wordt na Johannes Vermeer beschouwd als de beroemdste Delftse meester uit de zeventiende eeuw. Zijn wereldberoemde schilderijen trekken in de diverse musea veel bezoekers.

  • Volg de ontwikkeling van Pieter de Hooch.
  • Krijg een inkijkje in het Delftse leven in de zeventiende eeuw.
  • Museum het Prinsenhof was ooit de woning van Willem van Oranje.

Pieter de Hooch in Delft

In de periode dat de plaatselijke schilderkunst groeide en bloeide, profiteerde Pieter de Hooch van de ontwikkelingen in de toepassingen van perspectief en licht. In eerste instantie schilderde hij voornamelijk soldatenscènes, maar later liet hij vooral zich inspireren door zijn omgeving. Dit resulteerde in een aantal prachtige werken waarin Delft de hoofdrol speelt. Zijn werk geeft een inkijkje het dagelijks leven in de Delftse huizen en hun binnenplaatsen. Geniet van de doorkijkjes in de schilderijen en het gebruik van kleur, licht en perspectief.

Ontwikkeling

De tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer laat de ontwikkeling in het werk van De Hooch duidelijk zien. Uit zijn vroege Delftse jaren zijn een aantal ‘kortegaerdjes’ (soldatenscènes) te zien. Daarnaast ziet u aantal portretten waaronder zijn zelfportret. Dit wordt aangevuld met werken uit zijn latere Amsterdamse periode en werken van tijdgenoten. U krijgt zo een bijzonder inzicht in het leven van De Hooch in Delft.

Meer Gouden Eeuw in Delft

Naast Vermeer en De Hooch is Delft ook met name bekend als woonplaats van de Vader des vaderlands, Willem van Oranje die in het huidige Museum Prinsenhof Delft verbleef.

Het fascinerende verleden van Delft is nog steeds zichtbaar in het historische stadscentrum. Bezoek na een wandeling door het centrum ook eens Royal Delft, de enige overgebleven Delftse aardewerkfabriek uit de zeventiende-eeuw waar nog steeds het wereldberoemde Delftsblauwe aardewerk wordt geproduceerd.  

Overnachten in de buurt

Geniet van een paar dagen in de regio Haaglanden en breng zowel een bezoek aan Delft als aan Den Haag. Kies voor een overnachting in de buurt Delft of verblijf aan de kust voor een ontspannend weekendje weg!

Rembrandt & de Gouden Eeuw

Vier het leven en de prestaties van Rembrandt in Nederlandse musea tijdens het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw.

Aankomende evenementen

Evenementen in Nederland

Bezoek de meest bijzondere evenementen en de leukste festivals.

Bestemmingen & regio's in Nederland

Alles over de steden, regio’s en provincies.