Cyclists South Limburg
© John Kreukniet Fotografie Nationale Beeldbank
Categorie:Cycling Lifestyle

Nederlandse heuvels die je op de fiets moét ontdekken

Nederland is zo plat is als een dubbeltje. Maar zelfs in ons vlakke landje kun je hier en daar een heuvel ontwaren. Een zegen voor de fietser die graag zijn klimbenen traint of simpelweg houdt van wat afwisseling. Stap op de fiets en ontdek de mooiste heuvels van Nederland, van bekoorlijke bospaden tot steile scherprechters.

Limburgse Luxe

Als het gaat om beroemde heuvels staat Zuid-Limburg op eenzame hoogte. Hier vind je 9 van de 10 zwaarste klimmetjes van het land. Dat lijstje wordt aangevoerd door de Camerig, een Nederlandse Alp van maar liefst 4,5 kilometer lang. Ook niet mals is de nabij gelegen Vaalserberg, die je door de bossen omhoog laat ploeteren naar het Drielandenpunt. Daar krijg je vervolgens de unieke keuze om af te dalen aan Belgische, Duitse of Nederlandse zijde.

De steilste en misschien wel gemeenste klim van Nederland is de Keutenberg. In de eerste 200 meter is het gelijk flink afzien met stijgingspercentages van boven de 20%. Daarna rest je nog een loodzware kilometer harken naar de top, waar je ongetwijfeld je levenskeuzes zult overdenken.

Maak je straat gezonder met onze Cycling Lifestyle AI

Ga aan de slag met onze Cycling Lifestyle AI en voeg een vleugje Nederland toe aan jouw straat. Onze kunstmatige intelligentie maakt iedere straat in een handomdraai groener én gezelliger. Aan de slag

Gelderse Glorie

Ook in Midden-Nederland zijn meer dan genoeg fraaie heuvels te ontdekken. Het Rijk van Nijmegen biedt zelfs een heuvel die niet zou misstaan in Zuid-Limburg: de Oude Holleweg. Je klimt hier tegen 14% door een dichtbegroeid bos en wordt op de top beloond met een prachtig uitzicht.

Cyclist on the Posbank in Rheden, Gelderland

Mooi fietsen is het ook op de Veluwe en een van de allermooiste plekken is de Posbank. Hier kun je zomaar een hert of een wild zwijn spotten terwijl je rustig omhoog rijdt richting paarse heidevelden. Spaar je energie voor de laatste meters, want het venijn van deze klim zit hem absoluut in de staart. Tip: vermijd de drukke zomermaanden en geniet van een rustig ritje in het voor- of najaar.

Utrechts Uitstapje

Cyclist on the Amerongse berg

Op de Utrechtse heuvelrug kun je heerlijk fietsen en zijn de klimmetjes stuk voor stuk goed te doen. De populaire Amerongse Berg is met een helling van 6% nog de zwaarste klim in de regio. Iets steiler is de Grebbeberg in Rhenen, maar deze klim is te kort om de gemiddelde fietser angst aan te jagen.

Monument Pyramid of Austerlitz

(Vanaf Utrecht kun je je fietsrondje rustig opbouwen, te beginnen bij de Pyramide van Austerlitz in de Zeister bossen. Vanaf daar rij je via Doorn en de Ruiterberg door naar Amerongen. Volg op de terugweg de Lekdijk voor een perfect zicht op de Heuvelrug.)

Het Dak van Drenthe

Cyclist on Col du VAM

Altijd al willen fietsen over een vuilnisbelt? Waarschijnlijk niet, maar voor de VAM-berg in Drenthe maak je graag een uitzondering. Op deze voormalige stortplaats vind je tegenwoordig drie klimroutes met stijgingspercentages van boven de 10%. De beginnende fietser kan hier rustig oefenen met klimmen en dalen, want het terrein is niet toegankelijk voor auto’s.

Vond je dit interessant? Ontdek meer