People sitting in citypark Rotterdam
© Iris van den Broek via NBTC Beeldbank
Categorie:Greener Cities

De 10 mooiste stadsparken van Nederland

Een groene oase van rust en een toevluchtsoord voor velen. Het stadspark is niet meer weg te denken uit de Nederlandse stad en alleen al in Amsterdam vind je er ongeveer vijftig. Van alle pareltjes hebben wij er 10 uitgekozen die volgens ons zeker een bezoek waard zijn.

1. Vondelpark, Amsterdam

Met afstand het bekendste park van Nederland. Het Vondelpark trekt jaarlijks miljoenen bezoekers en is geliefd bij zowel Amsterdammers als toeristen. Naast veel groen en water vind je er ook een aantal gezellige cafés en restaurants. In de zomer kun je genieten van gratis concerten en voorstellingen in het beroemde Openluchtheater.

2. Sonsbeekpark, Arnhem

Een stadspark met heuvels in Nederland? In het Sonsbeekpark vind je opmerkelijke hoogteverschillen die al in de ijstijd zijn ontstaan. Je hebt er dan ook een prachtig uitzicht over Arnhem en er is zelfs een heuse waterval. Het park is met name beroemd om zijn Steile Tuin en ligt op wandelafstand van het Centraal Station.

3. Dakpark, Rotterdam

Ook in Rotterdam is het groen van een hoog niveau. Het Dakpark ligt namelijk op een negen meter hoog dak en kijkt uit over de stad en de haven. In de zomer vind je verkoeling bij de watertrap en in de winter kun je sleeën op hellingbanen. De Buurttuin met boerderijdieren in het Dakpark wordt in stand gehouden door vrijwilligers en buurtbewoners.

4. Park Haarlemmerhout, Haarlem

Er valt veel te kiezen in de Haarlemmerhout. Naast een park met kinderboerderij vind je hier namelijk ook het oudste stadsbos van Nederland. Een wandeling hier geeft je echt het gevoel dat je de stad ver achter je hebt gelaten. Sluit af met een drankje bij het theehuis en kijk uit over het hertenkamp en het historisch paviljoen Welgelegen.

5. Máximapark, Utrecht

Groot, groter, grootst. De oppervlakte van het Máximapark staat gelijk aan de gehele binnenstad van Utrecht. Je kunt je hier de hele dag vermaken in onder andere een vlindertuin, een bosspeeltuin en een Japanse tuin. Het park wordt omringd door een brede en autovrije asfaltweg waar je naar hartenlust kunt wandelen en fietsen.

6. Stadspark, Maastricht

Een wandeling door de geschiedenis. Zo laat een bezoek aan het Stadspark, met haar vestingwerken en oude stadsmuren, zich het best omschrijven. Geniet van kunstwerken, dieren en bijzondere bomen terwijl je slentert over paadjes langs de rivier. Het park bestaat uit maar liefst zes deelparken, dus je kunt je er een hele dag vermaken.

7. Prinsentuin, Leeuwarden

Een van de oudste parken van Nederland. De Prinsentuin is al sinds 1795 vrij toegankelijk voor het publiek en strekt zich uit langs de Noordelijke Stadsgracht. Geniet hier van de voorbijgaande bootjes en neem ook eens een kijkje in de jachthaven. Op zomerse zondagmiddagen kun je dansen op de muziek van de Prinsentuinconcerten.

8. Paleistuin, Den Haag

Een verborgen parel met een koninklijke ambiance. De voormalige achtertuin van Paleis Noordeinde is vrij toegankelijk, maar niet iedereen lijkt hiervan op de hoogte. Je kunt in de Paleistuin iedere dag heerlijk wandelen langs bloemgazons en waterpartijen. Tip: neem de ‘geheime’ ingang aan de Molenstraat, waar je nog ouderwets aan de bel moet trekken.

9. Park Valkenberg, Breda

Van besloten kasteeltuin tot openbaar stadspark. Tot 1812 was Valkenberg onderdeel van het Kasteel van Breda en werd hier de valkenjacht bedreven. Nu is het een plek waar studenten en gezinnen tot rust komen, bij de vijver of onder de eeuwenoude bomen. De vele loslopende kippen en konijnen dragen bij aan een ontspannen sfeer.

10. Park Frankendael, Amsterdam

Ooit een buitenplaats ver van de stad, maar inmiddels opgeslokt door Amsterdam. Stap bij Park Frankendael door de poort en je bevindt je direct in een oase van rust. Middelpunt is het statige Huize Frankendael, waar vaak culturele evenementen worden gehost. Op de drie hectare grond rondom het huis vind je historische tuinen en zelfs een moeras.

Vond je dit interessant? Ontdek meer