© NBTC / Bring yourself
Bring yourself

Hotel Jakarta: het groenste hotel van Nederland

“One of a kind. Hotel Jakarta is een hypermodern hotel én groen en duurzaam, het is een plaatje!” zegt Claudia trots. We zitten in de Skybar op de 8e verdieping en spreken met Claudia van Poelgeest, Assistant Frontoffice Manager van Hotel Jakarta Amsterdam. De glazen wanden aan beide zijden komen samen in een punt. Met rondom een spectaculair uitzicht over het IJ.

Bring yourself, Claudia will do the same

Claudia van Poelgeest is 28 jaar. Ze is Assistant Frontoffice Manager bij Hotel Jakarta Amsterdam.

“Een stel dat 70 jaar geleden was aangekomen op het Java-eiland met de Stoomvaart-Maatschappij Nederland en nu weer terugkomt om hier de sfeer te proeven. Al die gastenverhalen, dat is het leukste,” zegt Claudia over haar werk bij Hotel Jakarta.

“Hier op het Java-eiland ligt hele interessante geschiedenis, waar mensen maar weinig vanaf weten. Die proberen we weer tot leven te brengen,” aldus Claudia. Op deze plek lag in de negentiende eeuw de Stoomvaart-Maatschappij Nederland die lijndiensten op Nederlands-Indië onderhield. “Kijk, hier tegenover zie je de pakhuizen Amsterdam en Rotterdam.” Claudia wijst naar buiten. “Vanuit Amsterdam vertrok men naar de Oost en vanuit Rotterdam naar de West.”

Duurzaamheid is een feestje

De gemeente schreef in 2013 een prijsvraag uit voor een te bouwen hotel op deze locatie. Het moest aan drie voorwaarden voldoen: doe iets met de geschiedenis van deze plek, maak het duurzaam en draag bij aan de buurt. Op basis hiervan is dit bijzondere concept ontwikkeld en mocht hoteleigenaar WestCord het uiteindelijk gaan bouwen. Hotel Jakarta is een van de meest duurzame hotels van Nederland en volledig energieneutraal. Of zoals ze het zelf zeggen: het groenste hotel van Nederland. Bij binnenkomst stap je zo’n beetje direct in een tropische binnentuin, het groene hart van het hotel. De afwerking door het hele pand is van bamboe, wat ook een heel warme sfeer geeft. “We willen dat iedereen een beetje beïnvloed wordt hoe leuk en hip ‘duurzaamheid’ ook kan zijn en dat kan je hier zelf ervaren.”

Die duurzaamheid is in alle facetten doorgevoerd. Voor de bouw zijn duurzame materialen gebruikt. Zo is het hele hotel voor 90 procent opgetrokken uit hout en is maar 10 procent beton gebruikt. Daarvan is 20 procent gerecycled beton. De koeling en verwarming van het hotel zelf gebeurt door een warmte- en koudeopslagsysteem, met water uit het IJ. Zonnepanelen op het dak leveren de energie om het water rond te pompen door het gebouw. Regenwater wordt opgevangen in een bassin voor het besproeien van de tropische binnentuin, overgebleven voedsel gaat in de ‘swirl’ en wordt verwerkt tot biomest. Het personeel draagt duurzame bedrijfskleding en er staan zelfs gerecyclede fietsen voor je klaar.

Pak een fiets en in vijf minuten ben je op de Amsterdamse grachten,” zegt Claudia enthousiast.

Binnentuin als groene hart

“We hebben een prachtige binnentuin met 29 verschillende tropische planten en boomsoorten. Ze zijn speciaal voor ons gekweekt. De Hortus Botanicus Amsterdam heeft ons hierin begeleid en ondersteund. Je ziet de tuin door de jaren heen groeien, dat is erg leuk. De hoogste palmboom reikt nu al tot de vierde etage bijvoorbeeld, terwijl die in het begin ergens tussen de tweede en derde etage groeide. De tuin heeft maar liefst 1000 liter water per dag nodig. Er zijn ook een paar zitplekken en bruggetjes in de tuin. Daar hebben we al vele huwelijksaanzoeken gehad!”

“Van elk land heb ik al wel eens een paspoort in mijn handen gehad,” zegt Claudia. Hotel Jakarta trekt internationale gasten, maar ook Nederlanders die het gevoel hebben ‘alsof ze drie weken op Bali zijn geweest.’ “Iedereen is welkom hier. We willen ook dat de buurt zich welkom voelt. Er zijn veel faciliteiten die openbaar toegankelijk zijn. Via verschillende ingangen kom je bijvoorbeeld direct in de bakkerij, het restaurant met terras aan het water of in de wellness. We hebben een 14 meter lang zwembad, een fitness, sauna, stoombad en behandelkamers voor duo en single massages.”

Dichtbij het centrum van Amsterdam

Het Java-eiland heeft een heel eigen sfeer. Je ziet postmodernistische grachtenhuizen met fiets- en loopbruggetjes. Toch is de Amsterdamse binnenstad verrassend dichtbij. “Pak een fiets en in vijf minuten ben je op de Amsterdamse grachten,” zegt Claudia enthousiast. “Ga lekker verdwalen in Amsterdam. Ben je klaar met de drukte van de stad, dan geniet je hier van de wellness en het zwembad.”

Tot slot, vergeet niet een drankje te drinken in de Skybar. “Elk weekend draait er
een dj. Zoals je ziet heeft hij de beste plek!” Claudia wijst naar de vide, die
op de 9e etage een zelfs nog beter uitzicht biedt over de wijdse omgeving.
We zien de pakhuizen, de skyline van Amsterdam en de boten langsvaren
over het IJ. “De zonsondergang is zo mooi vanuit de Skybar, met de prachtigste
luchten. Ik werk hier al ruim vier jaar, maar dat verveelt nooit.”