Jelle Bakker on a bike in Utrecht over rainbow bike path
© NBTC / Bring yourself
Bring yourself

Leren fietsen, samen fietsen, blijven fietsen

Utrecht is de ultieme fietsstad met een uitstekende infrastructuur voor fietsers. Als Fietsburgemeester zet ik me in voor kwetsbare doelgroepen, zodat zij ook k­unnen fietsen. Daarnaast mag ik de levendige fietscultuur van Utrecht uitdragen. En dat treft, want deze zomer start La Vuelta in Utrecht.

Bring yourself, Jelle will do the same

Jelle Bakker is 27 jaar. Hij is Fietsburgemeester van Utrecht.

Ik ben werkzaam bij SportUtrecht, waar ik al tijdens mijn studie een bijbaantje had als fietsleraar voor volwassenen. Door mijn werk zie ik wat fietsen voor mensen kan doen, ze krijgen zoveel meer ruimte en vrijheid. Met persoonlijke aandacht en geduld proberen we bijvoorbeeld kinderen in het speciaal onderwijs te leren fietsen, zodat ze niet meer met het busje naar school hoeven. Een ander project is voor senioren. Stoppen met fietsen heeft een enorme impact op hun leven, ook sociaal gezien. Met oefeningen en tips kunnen ze nog langer veilig en vertrouwd op de fiets zitten.

Fietsburgemeester

Jelle Bakker on a bike in Utrecht over rainbow bike path
Sinds juni 2021 ben ik Fietsburgemeester van Utrecht. Utrecht is echt dé ultieme fietsstad. Van het eerste fietspad van Nederland tot de grootste fietsenstalling ter wereld, Utrecht is gemaakt om te fietsen. Er zijn speciale fietsstraten, snelle doorfietsroutes en bijzondere fietsbruggen. Tegelijkertijd zijn er nog groepen die niet aan fietsen toekomen. Een van mijn doelen als Fietsburgemeester is bijvoorbeeld een duofiets in elke wijk te krijgen. Op een duofiets zit je naast elkaar. Je hebt beiden trappers, maar eentje stuurt. Zo kan je met een slechtziende buur of familielid op stap. Of iemand die slecht ter been is of Alzheimer heeft. Het geeft ook hen de kans om buiten te zijn, met anderen en in de natuur.
Deze zomer zal de internationale wielerwedstrijd La Vuelta starten in Utrecht. Fantastisch om als Fietsburgemeester mee te maken. De eerste etappe rijdt dwars door Utrecht, de tweede gaat van Den Bosch naar Utrecht en de derde start in Breda. Met de komst van La Vuelta is Utrecht de eerste stad ter wereld waar zowel de Giro als de Tour als de Vuelta is gestart! Op 18, 19 en 20 augustus is het hier één groot feest en zijn er activiteiten voor álle Utrechters, in de stad en daarbuiten.
Jelle Bakker put on his bike helmet in Utrecht
Zelf hoop ik dat de Vuelta een springplank is voor de lancering van het initiatief met de duofietsen.

Springplank

De Vuelta in Utrecht is natuurlijk een wervelend evenement, er zit zo’n energie in de lucht. Nog beter is dat er ook veel mooie dingen uit voort kunnen komen. Sinds de Tour in 2015 in Utrecht startte is het samenwerkingsverband Utrecht Bike Community opgezet en worden er bijvoorbeeld overal fietslessen gegeven. Ook nu kijken we alvast vooruit naar het moment dat straks het stof is neergedaald. Zelf hoop ik dat de Vuelta een springplank is voor de lancering van het initiatief met de duofietsen.

De mooiste plek

Jelle Bakker on a bike in Utrecht along the canal
Utrecht heeft echt ruimte gemaakt voor de fiets. Een groot deel van de binnenstad is autoluw of zelfs autovrij. Er is niks mooiers dan op een zwoele zomeravond langs de Oudegracht te fietsen, als alle terrassen vol zitten en bootjes voorbij varen. Sinds een paar jaar heb ik een racefiets en maak ik ook graag tochtjes door de omgeving. Je kan fantastisch fietsen in de provincie Utrecht, langs rivieren en kastelen en door heuvels en bossen. Fietsen is vrijheid, je hoofd leegmaken, heerlijk!
Young woman bicycle on a wind blown dike in Holland, wind turbines in the background

Cycling Lifestyle – Waarom fietsen in ons DNA verankerd zit

Spring achterop en ervaar de Nederlandse fietscultuur, ontmoet nieuwe fietspioniers en laat je inspireren om ons mooie land zelf op de fiets te ontdekken.

Lees meer