DDW 2022 Centre Kazerne MagneticMoment
© Boudewijn Bollmann via DDW

New Dutch

Een ander perspectief op Nederland

Land van innovatie

Het zit in ons dna

De kern van ons bestaan

Nederland is een land van innovatie. Natuurlijk, onze oude steden, bijzonder rijke historie en unieke waterwerken zijn de kern van ons bestaan. Zonder molens, grachten of tulpen zou Nederland Nederland niet zijn. Maar de grap is: die oude steden, mooie grachten en bijzondere waterwerken zijn juist ontstaan vanuit ons innovatieperspectief.

Canal in Leiden

Grachten ontstonden nadat we doorkregen hoe we via het water op een goede manier handel konden drijven, tulpen bleken een zeer succesvol exportproduct te zijn en molens? Nou ja, molens hebben ons bestaan op velerlei manieren gewaarborgd.

Aqueduct Veluwemeer, aerial view from the drone. A sailboat sails through the aqueduct on the lake above the highway Harderwijk

Een bakermat van creativiteit

Deze Nederlandse iconen, vaak erkent als UNESCO Werelderfgoed, genieten nationale en internationale waardering, maar tegelijkertijd wint onze hedendaagse, innovatieve cultuur sterk aan populariteit. Gevormd door ons innovatie-dna, zet de nieuwe generatie Nederlanders nieuwe standaarden op het gebied van design, kunst en architectuur.

Woudagemaal Lemmer

En dan echt niet alleen in de Randstad. Nee, ook in de rest van ons land vind je het nieuwe Nederland. Steden als Eindhoven, Arnhem en Groningen zijn een bakermat van creativiteit en vernieuwing, waarbij zaken als duurzaamheid en functionaliteit meestal tot de kernwaarden behoren. Nederlanders kijken naar de toekomst: kunnen we de boel een beetje beter maken? Dat doen we voor onszelf, maar ook voor de wereld. Innoveren om erna met zijn allen ervan te profiteren, dat is het idee.

Dutch Design in perspectief

Inside of train station Arnhem

Kom New Dutch zelf ervaren

Dutch Design: grensverleggend Nederland

De vraag achter de vraag

Onconventioneel

WATERLICHT on Slot Loevestein

Dutch Design kenmerkt zich door zijn strakke, minimalistische en onconventionele esthetiek. Het is innovatief en vaak duurzaam, bijvoorbeeld door afgedankte spullen of materialen te betrekken en die van een nieuwe toepassing te voorzien. Soms heeft het een humoristische inslag, vaker is het vooral nuttig en grensverleggend.

De Nederlandse ontwerper Thijs Biersteker combineert kunst met wetenschap om bewustzijn te creëren voor onze klimaatproblemen. En studio's Drift en Roosegaarde brengen een soortgelijke boodschap over door het gebruik van licht en de bewegingen van de natuur. Micro-organismen en schimmels staan centraal in het futuristische werk van bio-ontwerpers Emma van der Leest en Teresa van Dongen.

96000 kunstenaars in Nederland

Nieuw talent

Nederlanders proberen, anders gezegd, design een doel te geven. “Vroeger ontwierp iemand iets en liet het dan zien. Nu is het: ‘luister, ik heb creatieve vermogens, hoe kan ik daar de wereld mee verder helpen?”, zegt Martijn Paulen, directeur van de Dutch Design Foundation daar bijvoorbeeld over. “Het startpunt is, kortom, niet meer eigen drang, maar juist het vraagstuk dat op tafel ligt.”

Mooie voorbeelden daarvan zijn vaak te vinden op de Dutch Design Week, een evenement in Eindhoven waar vooruitstrevende werken van veelal jonge talenten centraal staan.

Giant orange shuffle board Dutch Design Week 2022

Het jonge Brekr, een Doetinchemse start-up op het gebied van elektrische mobiliteit, was in 2019 een van de eyecatchers op de Dutch Design Week. Ze wonnen met de ‘Brekr Model B’, de eerste elektrische brommer ter wereld, de prijs voor ‘Goed Industrieel Ontwerp’. Bijzonder aan de elektrische Model B is zijn design, waarbij de accu's verstopt zitten op de plek waar normaal de benzinetank zou zitten.

En elektrische vervoersmiddelen kennen natuurlijk geen herriemakende motor, waardoor een mens doodstil, op hoge snelheid over de straten zoeft. Dat kan gevaarlijk zijn. Dus heeft Brekr zelf een geluidseffect bij het optrekken en afremmen bedacht.

First electric motorbike Brekr Model B

Mode: een grote rol in het nieuwe Nederland

Arnhem is het nieuwe Parijs

Nederland: Modeland

Fashion by Iris van Herpen

Zeg je mode, dan zeg je Milaan, Parijs, New York en… Arnhem. Je gelooft het misschien niet, maar in het Nederland van nu speelt mode een hele grote rol. En Arnhem, de hoofdstad van Gelderland, staat daarin centraal. Niet alleen was Arnhem jarenlang de host van de Mode Biënnale, ook huisvest het ArtEz, een zeer gerenommeerde Hogeschool voor de Kunsten, die een bijzonder uitgebreide mode-afdeling kent; wereldberoemde modeontwerper Iris van Herpen zette er bijvoorbeeld haar eerste stappen op fashiongebied.

Een van de absolute speerpunten van de Nederlandse mode-industrie is innovatie: van de tech-enhanced jurken van Anouk Wipprecht tot de 'Zonnestof' van Pauline van Dongen, een gloednieuwe stof met dunne-film zonnecellen erin geweven. Op het wereldtoneel worden de uitmuntende creaties van Iris van Herpen gedragen door supersterren als Beyoncé en Lady Gaga.

Wist je dat?

Kleding voor veel Nederlanders vooral praktisch moet zijn vanwege het gebruik van de fiets?

Duurzaam ontwerpen

Net als bij veel andere Nederlandse ontwerpen is duurzaamheid onderwerp van gesprek, zoals bijvoorbeeld blijkt uit het volledig circulaire Mud Jeans en het Fashion for Good-platform, dat tot doel heeft afval te verminderen en de industrie te transformeren.

Fashion for Good by Myrka Studios

Veel van dit soort ontwerpen komen doorgaans langs bij de Amsterdam Fashion Week, een internationaal georiënteerd evenement waar allerlei nieuwe vormen van mode de revue passeren.
Bezoek Arnhem

Example of Fashion for Good Platform, the Good Fashion Fund x Pratinha Syntex Limited

Traditioneel Nederland bewijst onze innovatiekracht

  • Onze tip voor 'De Deltawerken'

    Aerial photo of delta works Oosterscheldekering Zeeland
    Categorie: Lezen

    De Deltawerken

    De grootste stormvloedkering ter wereld vind je in Zeeland. De Deltawerken vormen een unieke constructie die een watersnoodramp zoals Nederland in 1953 kende moet voorkomen.

    Bekijk ook onze suggesties voor:

  • Onze tip voor 'Amsterdamse Grachten'

    Keizersgracht in Amsterdam
    Categorie: Lezen

    De grachten van Amsterdam

    Ga je naar Nederland, dan ontkom je natuurlijk niet aan een bezoek aan Amsterdam en haar bijzondere grachten. Niet alleen omdat ze er beiden bijzonder sfeervol uitzien, maar vooral ook vanwege haar historie. Die grachten, die zijn er namelijk niet voor niets…

    Bekijk ook onze suggesties voor:

  • Onze tip voor 'Flevoland'

    Lady takes photo of Land Art Flevoland Antony Gormley's Exposure (also called: the squatting man)

    Deze provincie, gelegen vlakbij Amsterdam, wordt gezien als het grootste inpolderingsproject ooit. Nederland had ruimtegebrek en in een periode van tientallen jaren ontstond daarom een prachtig nieuw stuk land.

    Lees meer

    Bekijk ook onze suggesties voor:

Architect van de toekomst

Duurzame gebouwen

Modern en spannend

Vergeet voor het gemak even de bekende grachtenpanden en windmolens. Hedendaagse Nederlandse architectuur is modern, spannend en steeds duurzamer. Als land van innovatie proberen we in onze bouwwerken de nodige creativiteit te stoppen en dat lukt met verve (een periode in de jaren 70 waar we flatgebouwen ontwikkelden om de groeiende populatie aan te kunnen daargelaten…).

Zo hebben architectenbureaus OMA en MVRDV de skyline van Rotterdam gevormd met bijzondere en duurzame gebouwen als de Markthal en het spiegelende Depot Boijmans van Beuningen. Het zijn internationaal gerenommeerde bureaus met opdrachten tot in Ecuador en de Verenigde Staten.

Cyclist at rainbow square for Boijmans van Beuningen

Oude panden worden nieuw

Maar zij zijn niet de enige. Integendeel zelfs. Overal en nergens kun je in Nederland wel een modern gebouw tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan de floating farm in Rotterdam, de eerste drijvende boerderij ter wereld. In Groningen komen wetenschap en cultuur samen in het moderne Forumgebouw, terwijl in Eindhoven het verticale bos van de Trudotoren verrijst.

Forum Groningen

Grappig genoeg zijn oude fabriekspanden tegenwoordig ook een toonbeeld van innovatie. In plaats van de boel plat te gooien, knappen creatieve architecten en ondernemers de boel op duurzame wijze op, zodat de nieuwe generatie er weer van kan profiteren. Denk bijvoorbeeld aan de Werkspoorkathedraal in Utrecht, het Werkwarenhuis in Den Bosch of het Hembrugterrein in Zaanstad.

Werkwarenhuis in Den Bosch

Drie bijzondere gebouwen

  • Onze tip voor 'Floating farm'

    Floating Farm Rotterdam
    Categorie: Lezen

    Uniek in de wereld: een drijvende boerderij

    Tientallen koeien wonen en grazen op een unieke, drijvende boerderij in Rotterdam. Voorzien van een melkrobot, ruime ligboxen en een automatische voerband. En het mooie? Floating Farm gaat zoveel mogelijk zelfvoorzienend en circulair te werk.

    Bekijk ook onze suggesties voor:

  • Onze tip voor 'Depot Boijmans van Beuningen'

    Depot Boijmans Van Beuningen is een kunstdepot van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het is het eerste voor het publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, met meer dan 151.000 verzamelde kunstwerken opgeslagen bij elkaar, gerangschikt en gestructureerd in veertien depotruimten met vijf klimaten.

    Lees meer

    Bekijk ook onze suggesties voor:

  • Onze tip voor 'Der Trudo-Tower'

    Green building in the Strijp-S, the creative city in Eindhoven

    De Trudo Toren in Eindhoven is één van de mooiste voorbeelden van groene hoogbouw.Doordat elke loft beschikt over een balkon met groenbakken, biedt de Trudo Toren in totaal ruimte aan maar liefst 125 volwassen bomen. In en aan de toren groeien en bloeien meer dan 5.200 struiken en planten, klimmers en hangers. Daarmee ontstaat een groene oase van wel 70 meter hoog. Een unieke plek in het bruisende Strijp-S, de innovatieve wijk van Eindhoven.

    Lees meer

    Bekijk ook onze suggesties voor: