© Uliana Shevchenko via Shutterstock
Categorie:Hollandse Meesters

Jheronimus Bosch

Jheronimus Bosch is een van de meest beroemde inwoners die Den Bosch gekend heeft. Als schilder in de renaissance, is Bosch bekend geworden om zijn onwerkelijke afbeeldingen in zeer gedetailleerde schilderijen.  

  • Unieke schilder met fantasierijke schilderijen.
  • Jheronimus is de meest bekende inwoner van Den Bosch.
  • Ontdekt zijn meesterwerken in diverse musea.
Adres:
Museumpark 18 - 20
3015CX Rotterdam
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Het Leven van Jheronimus Bosch 

Jheronimus Bosch kwam uit een schildersfamilie. Zijn overgrootvader, grootvader, vader, drie ooms en twee broers waren allemaal schilders. Jheronimus Bosch was zonder twijfel de populairste en beroemdste schilder in zijn familie.  

In 1488 sloot Bosch zich aan bij de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap, dat bestond uit 50 invloedrijke inwoners van 's-Hertogenbosch. Het internationale netwerk van de Broederschap gaf hem toegang tot de hoogste klassen van de Europese samenleving, waarvan hij veel opdrachten kreeg.  

Jheronimus Bosch heeft mogelijk twee keer door Europa gereisd. Hoewel het toentertijd niet ongewoon was om rond te reizen en werk van andere kunstenaars te bestuderen, is er geen hard bewijs dat Bosch dit ook heeft gedaan. 

Het Werk van Jheronimus Bosch 

De levendige fantasiebeelden van Jheronimus Bosch maken hem uniek. De meeste van zijn schilderijen hebben bijbelse thema's en zitten vol met fantasiefiguren en dubbelzinnige betekenissen. Hieraan heeft hij zijn bijnaam 'den duvelmakere' (de schepper van duivels) te danken.  

Omdat Jheronimus Bosch zulk gewaagd werk maakte, werd hij zeer populair en was hij een inspiratiebron voor veel andere artiesten zoals Salvador Dalí, Jorg Immendorf en Robert Gober. Veel van zijn werken zijn nog steeds een mysterie voor wetenschappers en bewonderaars. Helaas hebben slechts 25 van zijn schilderijen en 8 van zijn tekeningen de tand des tijds doorstaan. 

Waar vindt u Jheronimus Bosch 

Het Jheronimus Bosch Art Center is volledig gewijd aan het leven en de werken van Jheronimus Bosch. Het bevindt zich in 's-Hertogenbosch, waar hij tussen 1450 en 1516 heeft geleefd. Een van zijn beroemdste werken, 'De verloren zoon', is te zien in het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Biografie Jheronimus Bosch

Geboren: 1450 te Den Bosch
Overleden: 1516 te Den Bosch
Gehuwd met Aleid van de Meervenne
Vakgebied: Schilderkunst
Stijl: Noordelijke renaissance

Beroemdste werken van Jheronimus Bosch

Alhoewel Jeroen Bosch zijn hele leven schilder is geweest, is van een hoop schilderijen moeilijk vast te stellen of deze ook werkelijk door de meeste gemaakt zijn. Er waren in die tijd een groot aantal navolgers die het werk van Bosch kopieerden.

De meest bekende werken die wel aan hem kunnen worden toegewezen zijn:

  • De hooiwagen
  • De tuin der lusten
  • Aanbidding der koningen
  • Het laatste oordeel
  • De marskramer of De verloren zoon