Colorful tulip field
© JacobH via iStock

Waarom gaan?

De treffende kleuren van bloeiende tulpen zijn in de lente een typisch Nederlandse bezienswaardigheid. De rode, roze en gele kleuren zijn adembenemend mooi en zouden door iedereen gezien, of beter gezegd, ervaren moeten worden!

Zien & doen

Eten & drinken

Bij verschillende plekken waarje de bloemen kunt bewonderen zijn eetgelegenheden in de buurt, soms zelfs direct naast een bloembollenveld. In de bekende ‘Bollenstreek’ regio vindt jaarlijks een Bloemencorso plaats. Een bonte stoet met bloemen versierde wagens rijdt van Noordwijk naar Haarlem. In deze plaatsen kan je zeker terecht voor een goed restaurant of een heerlijk terras. De langste tulpenroute van Nederland vind je in de Noordoostpolder in Flevoland. Hier wordt ook elk jaar een Tulpenfestival georganiseerd met allerlei activiteiten. Informatie over restaurants in de verschillende regio’s is verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV-kantoren.

Overnachten

Van boetiekhotels tot op en top luxe, in Haarlem zijn accommodaties te vinden in alle soorten en maten en voor elk budget.

Slaap in een drijvende ‘waterbubbel’ of ontwaak met een schitterend uitzicht op het water.

Categorie: Ontdekken

Noordwijk

Discover the floral seaside resort with its lovely beaches, bulb flower fields and fun attractions.

Bloemenseizoen

Van het einde van maart tot de tweede week van mei staan de bollenvelden in bloei, dit wordt ook wel de tulpentijd genoemd. De precieze periode waarin zij bloeien hangt natuurlijk af van het weer, maar over het algemeen heeft u in de tweede helft van april de meeste kans om een bloeiend veld tegen te komen. Aan het einde van maart begint het krokusseizoen. Daarna, vanaf begin april, komen de narcissen en kleine tulpensoorten op. Vanaf midden april staan de hyacinten in bloei. Ten slotte laten de tulpen hun geweldige kleuren zien, vanaf midden april tot de eerste week van mei.

Waar vind je de bollenvelden?

In Nederland kan je op verschillende plekken de prachtige kleurrijke bollenvelden bewonderen. De bekendste 'bollenstreek' bevindt zich achter de Noordzeeduinen tussen de steden Leiden en Den Helder. Andere, net zulke mooie bollenvelden vindt u in de provincies Flevoland (Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland) en Noord-Holland rond Enkhuizen (Bovenkarspel en Andijk) en rondom het Breezand (Kop van Noord-Holland). Bij de plaatselijke VVV-kantoren vind je plattegronden met wandel-, fiets- en autoroutes door de bollengebieden.​

Fiets langs de tulpen

Nederland zou Nederland niet zijn zonder zijn miljoenen fietsen. Wat is dan ook een betere manier om te genieten van de heerlijke geuren, de plaatselijke cultuur en om deel uit te maken van dit kleurrijke landschap dan er doorheen te fietsen? Terwijl u zich vergaapt aan de unieke landschappen, leiden de kronkelende routes u door de velden.

De Keukenhof

De Keukenhof is een onvergetelijke ervaring voor mensen van alle leeftijden. Het historische park met meer dan 2700 bomen bestrijkt tweeëndertig hectare, vol met tulpen, hyacinten, narcissen en andere lentebloemen. De bloemententoonstellingen in het park en unieke bloemenshows in de verschillende paviljoens zijn een geweldige lust voor het oog. De wereldberoemde Keukenhof in Lisse is geopend vanaf midden maart tot midden mei.

Bekijk deze video: Keukenhof achter de schermen!

Do's & don'ts

Ontdek alle do’s en don’ts voor de mooiste tulpenselfie.

Pluktuinen in Nederland: pluk je eigen boeket en ontspan tussen de bloemen.