© Gemeente Doesburg

De Hanzestad Doesburg, gelegen langs de Gelderse IJssel en de Oude IJssel, kreeg al in 1237 stadsrechten en was lange tijd de belangrijkste vestingstad van Nederland. De rijkdom van destijds ziet u nog terug in de prachtig gerestaureerde historische binnenstad en vestingwerken.

  • Bekijk de Martinikerk, die wel 94 meter hoog is.
  • Maak een prachtige stadswandeling door de historische binnenstad.
  • Bezoek de Waag, een van de oudste horecagelegenheden van Nederland.
Adres:
Gasthuisstraat 13
6981CP Doesburg
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Wat kunt u doen in Doesburg?

Doesburg ligt op het geografische middelpunt van Oost-Nederland en was lange tijd de belangrijkste vestingstad van Nederland. Deze rijkdom ziet u terug in de monumenten en statige gebouwen. De bekendste is waarschijnlijk wel de 94 meter hoge Martinikerk, die in de vijftiende eeuw in laatgotische stijl werd gebouwd. Ook vindt u in de binnenstad het stadhuis en de Waag, die opvalt door z’n prachtige trapgevels. De Waag stamt uit 1478 en is één van de oudste horecagelegenheden van Nederland.

Een bezoek aan de Doesburgse Mosterd en Azijnfabriek is echt een aanrader. In dit museum leert u hoe mosterd wordt gemaakt en waarom het veel werd gegeten. De fabriek is nog steeds in gebruik, een leuk en leerzaam uitje dus!

Waar kunt u lekker eten in Doesburg?

Midden in het centrum van Doesburg vindt u restaurant de Liefde (Philip Gastelaarsstraat 5A) met een verrassende menukaart vol amoureuze namen. Houdt u van nostalgie en ambacht, dan is een lunch bij La Fleur (Kerkstraat 16), gevestigd in een authentiek pand uit 1632, een aanrader. Ten slotte, ook de voormalige wapenopslag en nonnenklooster ‘Het Arsenaal 1309’ (Kloosterstraat 15) is een mooie plek voor een hapje en drankje.

Tip van de redactie:

Elke eerste zondag van de maand is het culturele zondag in Doesburg. Galerieën en kunstenaars maar ook podia en musea openen die dag de deuren voor cultuurliefhebbers. Breng ook een bezoekje aan het Lalique Museum en bewonder prachtige Art Nouveau glaskunst.

Trekt u er liever op uit? Huur dan een fiets en ontdek Nationaal Park De Veluwezoom. Sinds 1931 is dit landschap van heuvels, bossen, heide en stuifzand een beschermd gebied waar u kunt fietsen én wandelen. Wees niet verrast als u oog in oog komt te staan met een edelhert of zwijn.

Bekijk deze video

Categorie: Naar de site

Visit Hanzesteden

Kunt u geen genoeg krijgen van al die prachtige Hanzesteden? Kijk dan op Visit Hanzesteden en ontdek wat er allemaal nog meer te beleven is!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Hanzesteden

Ontdek de rijke geschiedenis van de Nederlandse Hanzesteden.

Lees meer