© MarketingOost

Ontdek de middeleeuwse Hanzestad Harderwijk. U geniet van talloze historische bouwwerken, vele monumenten en bovendien zijn er een aantal indrukwekkende sterren-restaurants.

  • Ontdek Harderwijk en geniet van zo’n 100 unieke monumenten.
  • Bezoek de Onze Lieve Vrouwekerk uit de 14e en 15e eeuw met binnenin eeuwenoude schilderingen.
  • Geniet van de vele leuke winkelstraatjes en sluit af in een gezellig restaurant.
Adres:
Donkerstraat 4
3841CC Harderwijk
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Handelstad Harderwijk

Harderwijk, een schitterende stad aan de rand van de Veluwe, is een Hanzestad die al in de 14e eeuw volop betrokken was in de handel met Europa. De Harderwijkse schepen, volgeladen met wol, huiden, haring en hout, deden handel met Duitsland, Engeland en Vlaanderen. Kortom, een stad vol historie en schitterende bezienswaardigheden!

Bekijk deze video

Wat kunt u doen in Harderwijk?

De eeuwenoude binnenstad van Harderwijk, met zo’n honderd rijksmonumenten, is in 1969 uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht. Er is dan ook van alles te zien! Wandelend door de stad komt u langs de Onze Lieve Vrouwekerk; een driebeukige basiliek uit de 14e en 15e eeuw. Loop zeker ook even naar binnen om te kijken naar de bijzondere 16e eeuwse schilderingen!

Ook de middeleeuwse ommuring van de stad is beslist een wandelingetje waard is. Hier vindt u de Vischpoort, de Smeepoort en zo’n twee kilometer aan muurfragmenten. Loopt u vervolgens verder richting de Markt, dan kunt u een bezoek brengen aan het vroegere stadhuis dat al in de middeleeuwen is gebouwd en vervolgens in 1837 in neoclassicistische stijl is herbouwd.

Heeft u even genoeg historie gezien, dan kunt u in Harderwijk ook heerlijk winkelen. In gezellige straatjes als de Donkerstraat, Hondegatstraat, Luttekepoortstraat en Smeepoortstraat vindt u volop leuke winkels en ook de wekelijkse warenmarkt op het Kloosterplein is elke zaterdag (9.00 tot 13.00 uur) gezellig.

Waar kunt u lekker eten in Harderwijk?

Harderwijk biedt volop leuke restaurants voor elke smaak en elk budget. Wilt u iets heel bijzonders proberen, dan is restaurant ‘t Nonnetje ** (adres: Vischmarkt 38) waar u wilt zijn. Chef-kok Michel van der Kroft creëert hier verfijnde gerechten op Frans-internationale basis. Topniveau! Eenvoudiger maar ook bijzonder leuk is Chez Brochard (adres: Havendijk 1). Veel Franser wordt het niet in Nederland! Ten slotte, een ander sterrenrestaurant dat niet onvermeld mag blijven is de Basiliek *, ook aan de Vischmarkt en ook van bijzonder hoog niveau!

Bereikbaarheid en parkeren in Harderwijk

Harderwijk ligt op iets meer dan een uur rijden vanaf de hoofdstad Amsterdam en de luchthaven  Amsterdam Airport Schiphol. Ook per trein kunt u Harderwijk goed bereiken. Bent u met de auto, let dan op waar u wel en niet kunt parkeren. Harderwijk heeft twee parkeergarages in het centrumgebied van de stad. Tarief : € 2,00 per uur tot € 8,50 per dag.

Meer in de omgeving

Bent u in Harderwijk en heeft u de tijd, dan zijn er talloze mooie steden en activiteiten in de omgeving die de moeite waard zijn. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Hanzestad Zwolle of het historische centrum van Amersfoort. Ook een bezoek aan Giethoorn, ofwel 'het Venetië van het noorden' is heel bijzonder. Alle huizen staan er langs grachten en het meest gebruikte vervoersmiddel is een klein roeibootje; de punter.

Tip van de redactie: Wellicht de bekendste attractie van Harderwijk is het Dolfinarium; een zeezoogdierenpark met schitterende dieren in een mooie omgeving. Ideaal met kinderen!
Categorie: Naar de site

Visit Hanzesteden

Kunt u geen genoeg krijgen van al die prachtige Hanzesteden? Kijk dan op Visit Hanzesteden en ontdek wat er allemaal nog meer te beleven is!

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Hanzesteden

Ontdek de rijke geschiedenis van de Nederlandse Hanzesteden.

Lees meer