Fort Waver-Amstel
© Hanno Lans via Stelling van Amsterdam
Categorie:Amsterdam

De Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam is gebouwd tussen 1880 en 1914 en is een aangesloten netwerk van sluizen, forten, dijken, munitiedepots en kazernes. Het verdedigingsnetwerk gebruikte, net als De Nieuwe Hollandse Waterlinie, water om eventuele vijanden te vertragen of zelfs terug te dringen. De Stelling van Amsterdam is als onderdeel van De Hollandse Waterlinies opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

  • Wandel, fiets of skeeler langs de Stelling van Amsterdam.
  • De Stelling van Amsterdam staat samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de werelderfgoedlijst. 
  • Bewonder oude forten, dijken en kazernes.
Door de combinatie van cultureel-historische monumenten, natuur en rust staat de Stelling van Amsterdam ook te boek als Nationaal Landschap. De zogenaamde ‘stille ring’ ligt op zo’n 15 tot 20 kilometer buiten Amsterdam en loopt in een boog van Volendam naar Beverwijk, Haarlem, Uithoorn en ten slotte Muiden.

De landschappen rondom de Stelling

Wie de Stelling van Amsterdam volgt komt door verschillende landschappen. Het verdedigingswerk is 135 kilometer lang en hoewel het soms dichtbij stedelijke gebieden komt, is de stelling altijd een oase van rust. Graslanden, akkers, meren, rivieren, veen-, zand- en kleigronden wisselen elkaar af. Door menselijke hand staan op de dijken lange rijen populieren en groeien er bijzondere planten en kruiden rondom de forten.

De planten en bomen waren vroeger van belang voor het leger. Bomen dienden als camouflage of werden in het geval van mobilisatie belangrijk als brandstof. Hagen van meidoorns en rozen werkten als natuurlijk prikkeldraad. Met de vele waterwegen rondom de stelling kon men de weilanden rondom de forten en dijken in korte tijd onder water zetten. De Stelling van Amsterdam en de omringende natuur is voornamelijk het leefgebied van vogels, vleermuizen en knaagdieren.

Geschiedenis, cultuur en natuur

Je kan fietsen, skeeleren of wandelen langs de Stelling van Amsterdam. Je passeert maar liefst 42 forten, vele prachtige dorpen en weidse vergezichten. Het mooie aan de Stelling van Amsterdam is dat je in een keer de geschiedenis, cultuur en natuur van het gebied kunt opsnuiven.

Veel van de forten van de Stelling van Amsterdam zijn ingericht voor een ander doel en zijn tegenwoordig musea of ateliers voor kunstenaars. Verder liggen er langs de 135 kilometer lange route vogelobservatieposten, landhuizen, parken, faciliteiten voor waterrecreatie en heel veel mooie plaatsen. De verleiding is groot om de historische ambiance van deze oude plaatsen op te snuiven vanaf een terras onder het genot van een koffie en vers appelgebak.

Vond je dit interessant? Ontdek meer