© Gijs Versteeg via MarketingOost
Categorie:Zwolle

Shoppen in Zwolle

Op zoek naar bijzondere winkels en unieke producten? Zwolle heeft prachtige winkels met mode en design, boeken, kookplezier, unieke eigengemaakte producten en mooie woonspullen. Van de Sassenstraat tot de Diezerstraat hoef je je zeker niet te vervelen. Bovendien kun je heerlijk lunchen in Zwolle en is het elke week koopzondag.

  • Kijken en kopen in de gezellige straatjes in de historische binnenstad.
  • Ontdek niet-te-missen winkels in Zwolle, zoals Van der Velde in de Broeren en de Foodboutique.
  • Weekendje Zwolle? De winkels zijn ook op zondag geopend.
Adres:
Parking: Burgemeester Drijbersingel 39
8021JB Zwolle
Toon locatie in Google Maps

Bekende winkelstraten in Zwolle zijn Diezerstraat, Sassenstraat, Luttekestraat en Oude Vismarkt. De Sassenstraat is zelfs uitgeroepen tot een van de 10 beste winkelstraten van Nederland. In het centrum vind je de Grote Markt, een heel gezellig ruim plein met terrassen, winkels en restaurants. Lees onze leukste winkeltips langs verschillende routes door het centrum!

Met de trein? Begin bij de Sassenpoort

Vanaf het treinstation loop je via een ‘kunstroute’ vanuit de stationshal naar de binnenstad. Bij de prachtige stervormige stadsgracht ga je rechtsaf, je steekt de brug en komt aan bij de historische Sassenpoort. Hier begint je shoppingtrip in de Sassenstraat, genoemd in de top 10 winkelstraten in Nederland. Je komt meteen links een paar leuke winkels tegen zoals de kookwinkel Op Tafel, platenwinkel Diskid en Villa Mooi. Aan de rechterkant zit Spotted, een modewinkel met Scandinavische merken, bekend van duurzame materialen en fijne details. Na de vele modewinkels en gezellige koffiezaakjes vind je verderop Blauwdruck, ‘het Zwolsch Warenhuis voor de kunst’. Op zoek naar een origineel cadeau? Hier wordt onder meer werk verkocht van lokale kunstenaars: illustraties, foto's, boeken, cd's, keramiek, kleding, schilderijen. Je kan er ook gezellig wat eten en drinken.

Met de auto? Loop via de Diezerstraat naar de Grote Markt

Kom je met de auto naar Zwolle, dan is parkeren gemakkelijk in een van de parkeergarages. Bijvoorbeeld net ten noorden van het centrum in Diezerpoort. Loop de binnenstad in via een loopbrug over de prachtige stadsgracht en langs het moderne theatergebouw De Spiegel. De Diezerstraat is de grote winkelstraat met bekende ketens. In de straatjes eromheen vind je allerlei hippe winkels en vintage boetieks. In de Nieuwstraat zit 101 concept store voor mode, wonen en cadeau. Handgemaakte en unieke producten van verschillende ondernemers zijn in één winkel samengebracht. Van ansichtkaarten en accessoires tot yogamatjes en keramiek. Je mag Zwolle niet verlaten voordat je de bijzondere boekhandel Van der Velde in de Broeren (Achter de Broeren) hebt gezien. Ze hebben een groot assortiment boeken, cadeau-artikelen en hebbedingen. Maar echt bijzonder is de locatie! In deze voormalige kerk rust je even lekker uit in het leescafé onder de gewelven. In de kerk is ook een brasserie en Toerist Infopunt.

5x uit eten en lunchen in Zwolle

Restaurants en terrasjes: de leukste plekken om te lunchen in Zwolle.

Lees meer

Midden in de historische binnenstad ligt de Grote Markt, omringd door restaurants, winkels en monumenten. Zin om te lunchen? Pak hier een terrasje of kijk eens bij onze 5 tips voor lunchen in Zwolle. Op een zomerse dag kun je ook het stadsstrand opzoeken op het Rodetorenplein aan het water.

Niet vergeten: een souvenir uit Zwolle!

Rondom de Grote Markt liggen nog enkele winkels die je eigenlijk niet mag missen in Zwolle. Het Zwolse Balletjeshuis aan het Grote Kerkplein is een authentiek winkeltje waar je kan shoppen voor Zwolse snoepjes en souvenirtjes. De koffiebar Foodboutique in de Roggenstraat is klein maar fijn! Met passie voor biologisch, fairtrade en lokaal geproduceerd vind je hier een assortiment van koffie, thee, chocola, bier en wijn. Tot slot willen we je deze fantastische woonwinkels niet onthouden: Home Stock (Spoelstraat), Loft (Koningsplein) en Moonloft (Oude Vismarkt). Van gave prints en kleden, designlampen en woonaccessoires als roze poedels en gouden bloemen tot mooie tassen en sieraden. Hier kom je zeker iets tegen om mee naar huis te nemen.

Wist je dat er in de Diezerstraat en Grote Markt twee geweldige, prijswinnende ijssalons zijn? Saluti en Talamini. Échte Zwollenaren slaan deze zeker niet over bij een dagje winkelen!
Willemijn van der Harst, campagne manager Holland.com en Zwolle-kenner

Koopzondag en parkeren in de bijna-beste Binnenstad van Nederland

In Zwolle is het elke zondag koopzondag. Winkels bepalen zelf of ze dan geopend zijn of niet. De vaste koopavond is op donderdag. In de aanloop naar Sinterklaas en Kerst zijn er meer koopavonden. Parkeren in de binnenstad wordt niet aangeraden. Volg de P-route en parkeer bijvoorbeeld in een van de parkeergarages rondom het centrum. Leuk weetje: op Amsterdam na heeft Zwolle de beste binnenstad van Nederland (Elsevier 2018).

Vond je dit interessant? Ontdek meer