© Ellyy Shutterstock
Categorie:Zwolle

Wandelen en fietsen in Zwolle

Zwolle heeft vele bezienswaardigheden en ligt in een prachtige groene omgeving. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Loop een etappe van de langeafstandsroute ‘Hanzestedenpad’, dat de historische Hanzesteden langs de IJssel met elkaar verbindt. Maak een fietstocht in de IJsseldelta of wandel op je gemak door de autoluwe historische binnenstad van Zwolle.
 • Maak een stadswandeling met gids of volg een thema-wandelroute.
 • Huur een fiets of stap in de fietstaxi; Zwolle is een echte fietsstad.
 • Verken de stad op je eigen tempo en geniet van de omgeving.

Stadswandelingen en wandelroutes

Op twee plekken in de stad zijn zogenaamde Toerist Informatiepunten (TIP): bij het Zwolse Balletjeshuis en bij de boekhandel Waanders In De Broeren. Beide locaties zijn op zichzelf al een bezoek waard, maar je kunt hier ook terecht voor wandel- en fietsroutes en stadswandelingen met een gids.

Tip: 3 mooie wandelparken

Er zijn tientallen parken en landgoederen in en om Zwolle. Net buiten het historische centrum heb je bijvoorbeeld een groot landschapspark Het Engelse Werk. Het is aangelegd in de 19e eeuw op de voormalige vestingwerken. Maak een romantische wandeling over de glooiende wandelpaden en langs de vijver met vogeleiland. Park De Wezenlanden aan het Almelose kanaal is een echt stadspark met een skatebaan, speeltuin en kinderboerderij. Hier worden ook grote evenementen gehouden, zoals het Bevrijdingsfestival Overijssel. Vlak ernaast ligt het Doepark De Nooterhof. Met een waterspeeltuin, bijenstal, ecologische groentetuin en kruidentuin is dit park ook erg leuk voor kleine kinderen. Drink een drankje in het duurzaam gebouwde Theehuis Earthship.

Kunstroute van station naar de binnenstad

Een blauwe bronzen lijn op de stoep voert je als een slingerende rivier van het treinstation via de stadsgracht naar de binnenstad. De lijn is een kunstwerk op zichzelf en verbindt ook een aantal kunstwerken onderweg. Een prikkeling voor je zintuigen!

Van fietsroutes tot fietstaxi

Verken Zwolle met een fietstour in de Fietsjoe. Deze open cabines zijn ideaal voor een ritje door de binnenstad. Een gids leidt je in een uur langs de mooiste plekken van Zwolle. De Fietsjoes rijden ook door Zwolle als fietstaxi. In en om de stad kun je mooie fietsroutes volgen. De bekendste route is het 'Rondje Zwolle' van 40 kilometer (of korter). Je fietst langs de rivier de IJssel, kunt uitrusten bij Uitspanning Het Engelse Werk en gaat langs het Agnietenbergbos. Fietsborden geven de routes aan. Informatie over bezienswaardigheden en fietsroutes en -kaarten kun je krijgen bij de Toerist Info Punten: Waanders In De Broeren & het Zwolse Balletjeshuis.

Zwolle Fietsstad

In Zwolle wordt heel veel gefietst, de stad heeft dan ook de naam een echte ‘fietsstad’ te zijn. Het fietsnetwerk bestaat onder meer uit speciale fietsstraten, -tunnels en -bruggen en gratis bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad. Op sommige plekken hebben verkeerslichten zelfs een regensensor. Bij slecht weer blijft het licht langer op groen voor de fietsers.

8 bezienswaardigheden in Zwolle

 1. Sassenpoort
 2. Peperbus
 3. Oude stadsmuur
 4. Grote of St.Michaëlskerk
 5. Boekhandel Waanders In De Broeren
 6. Museum De Fundatie
 7. Theater De Spiegel
 8. 3-Sterrenrestaurant De Librije
Front view Museum De Fundatie
Categorie: Lezen

5x de leukste dingen te doen in Zwolle

Eigentijdse belevenissen in de historische stad.

Vond je dit interessant? Ontdek meer