© NBTC / Castles & Country Houses storyline
Categorie:Gelderland

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth, één van de oudste kastelen van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw, is een bezoekje zeker waard. Niet alleen vanwege de drie prachtige musea die erin gehuisvest zijn, maar ook vanwege het schitterende gebouw, de eeuwenoude bomen én de unieke omgeving.

  • Geniet van drie mooie musea in dit unieke, eeuwenoude kasteel.
  • Bekijk de ‘Robinia-boom’ uit 1600, met een stamomvang van zeven meter.
  • Kasteel Doorwerth is één van de oudste kastelen van Nederland.
Adres:
Fonteinallee 2b
6865ND Doorwerth
Toon locatie in Google Maps
Kasteel Doorwerth ligt aan de oevers van de Rijn tussen Wageningen en Arnhem. De directe omgeving van het kasteel is prachtig. De beboste steile stuwwal van de Veluwezoom gaat hier direct over in de weidse uiterwaarden van de Nederrijn. Daartussen ligt het prachtige middeleeuwse kasteel, omringd door waterrijke grachten. In historische documenten wordt het kasteel al in 1260 genoemd en daarmee behoort het tot een van de oudste kastelen van Nederland.

De oudste boom van Nederland

Het kasteel heeft zich vanaf 1280 ontwikkeld tot een schilderachtig gebouwencomplex met een hoofdburcht en een voorburcht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel ernstig beschadigd. Na een restauratie van maar liefs 37 jaar is het weer de prachtige waterburcht van vroeger.

Een van de oudste bomen van Nederland staat ook op het terrein van kasteel Doorwerth. De Robinia boom heeft een stamomvang van zeven meter en is rond 1600 geplant. Twee gelijksoortige bomen werden tijdens de Slag om Arnhem vernield.

Activiteiten op Doorwerth

De imposante ridderzaal in het kasteel is beschikbaar voor kleine ontvangsten, evenementen en huwelijksvoltrekkingen. Ook de theeschenkerij in de voorburcht en het restaurant in het koetshuis zijn beschikbaar voor dergelijke ontvangsten. In de hoofdburcht zijn drie musea gevestigd: het kasteelmuseum met fraai ingerichte vertrekken, het museum Veluwezoom en het Nederlands Jachtmuseum.

Meer informatie vind je hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Museum MORE & Kasteel Ruurlo

Nederlandse kastelen en buitenplaatsen

Ervaar de geschiedenis en grandeur van de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.

Lees meer