© NBTC / Castles & Country Houses storyline
Categorie:Gelderland

Kasteel Middachten

Nederland telt vele beeldschone kastelen, maar zelden zijn ze nog bewoond door een adellijke familie. In Kasteel Middachten woont nog een echte graaf. Het kasteel ligt vlakbij Arnhem in Gelderland en is een van Nederlands grootste, imposantste en best bewaarde buitenplaatsen. Het is al meer dan 800 jaar in bezit van dezelfde familie. Vooral de tuinen zijn een lust voor het oog.

  • Ontdek de geschiedenis van Kasteel Middachten tijdens een rondleiding.
  • Wandel door de prachtige en indrukwekkende tuinen.
  • Je ziet een landgoed dat al meer dan 800 jaar in bezit is van dezelfde familie.
Adres:
Landgoed Middachten 3
6994JC De Steeg
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Aromatische rozentuinen en bijzondere bomen

In Nederlandse buitenplaatsen speelt de kasteeltuin van oudsher een belangrijke rol. Kasteel Middachten is hier een karakteristiek voorbeeld van: de schitterende tuinen zijn in authentieke staat gebleven, zodat je eeuwen aan tuingeschiedenis kunt zien.

Onder tuinliefhebbers is Kasteel Middachten dan ook bijna een bedevaartsoord te noemen. De grasparterres met borders, de vormsnoei en de beelden vormen een samenhangend geheel met de slotgracht en het kasteel. Je loopt 'groene kamers' in, die elk hun eigen sfeer hebben. Hierin vind je bomen die je maar zelden ziet in Nederland, zoals een Japanse notenboom (gingko), een 150 jaar oude Libanese ceder en de zeldzame treurkastanje.

Er is niet alleen veel te zien op het landgoed, maar ook te ruiken. In de zomer betoveren wel 60 verschillende klim- en struikrozen je met heerlijke geuren. In juli en augustus kun je terecht in De Oranjerie voor een kopje zomerse thee. En voor wie daarna nog niet naar huis wil: drie kamers op het landgoed doen dienst als bed and breakfast.

Historisch landgoed

Middachten werd voor het eerst genoemd in 1190. Later, aan het begin van de 14e eeuw, werd het opnieuw genoemd, in combinatie met Everardus van Middachten – de stamvader van alle latere bewoners van het landhuis. Franz Graaf zu Ortenburg is de huidige bewoner. Inderdaad: Kasteel Middachten doet nog steeds dienst als landgoed! Het strekt zich veel verder uit dan de tuinen: ook de landbouwgrond, boerderijen en bossen rond het kasteel horen erbij.

Openingstijden

Het kasteel is alleen te bezichtigen met een rondleiding op zondagen in juli en augustus (13.30 en 15.00 uur). Tuinen: medio mei t/m september, zondag t/m vrijdag (10.30 - 16.30 uur). Tuinrondleidingen: in juli en augustus op zondagen om 10.30 uur.

Entreeprijzen Tuinen: volwassenen € 6, kinderen (t/m 11 jaar) gratis. Tuinen en kasteel: volwassenen € 9, kinderen (t/m 11 jaar) gratis.

Tip van de redactie: Kasteel Middachten ligt op de grens van het Nationaal Park Veluwezoom en het nabij liggende Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Dit deel van Gelderland is rijk aan historische schatten en leent zich ook uitstekend voor een sprookjesachtige overnachting in een kasteel.

Meer informatie vind je hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Museum MORE & Kasteel Ruurlo

Nederlandse kastelen en buitenplaatsen

Ervaar de geschiedenis en grandeur van de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.

Lees meer