Categorie:Gelderland

Paleis Het Loo

Ontdek het oude koninklijke Paleis Het Loo en geniet van de schitterende collectie historische voorwerpen, de tuinen en de fraaie stallen met oude koetsen en oldtimers.

  • Wandel door de schitterende tuinen en het paleispark.
  • Bekijk de unieke collectie kunstvoorwerpen en de prachtige stallen en koetshuizen.
  • Dompel je onder in de geschiedenis van het Nederlands koninklijk huis.
Adres:
Koninklijk Park 16
7313AA Apeldoorn
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Koninklijke geschiedenis in het paleis

Al in 1685 liet stadhouder Willem III Paleis Het Loo bouwen op Kroondomein Het Loo. Net als andere Europese vorsten wilde hij met zijn nieuwe verblijf indruk maken op bezoekers om te laten zien hoe rijk en voornaam hij was. Willem en zijn echtgenote, de Engelse koningsdochter Mary Stuart, waren liefhebbers van architectuur en tuinkunst. Toen zij in 1689 de Engelse troon bestegen, lieten ze dan passend bij hun nieuwe status ook prachtige tuinen met paviljoens aanleggen.

Het paleis bleef in handen van de Nederlandse koninklijke familie. Na de Tweede Wereldoorlog besloot koningin Wilhelmina om haar oude dag door te brengen op Paleis het Loo. Na haar troonsafstand in 1948 trok zij zich hier terug. In 1962 overleed ze op Paleis het Loo. Sinds 1984 is het paleis na een ingrijpende restauratie opengesteld voor publiek.

Stallen en tuinen

De beste manier om een indruk te krijgen van hoe de Oranjes door de eeuwen heen leefden is door een bezoek te brengen aan Paleis Het Loo. Het paleis is te verdelen in drie onderdelen. Zo is er het museum, met een schitterende collectie historische voorwerpen, kunst en mode. Dan zijn er de voormalige stallen en koetshuizen, met een grote verzameling koetsen en oldtimers en er zijn de fraaie, 17e eeuwse tuinen en het paleispark; allemaal nog in authentieke staat.

Bezoek Paleis Het Loo

Paleis Het Loo in Apeldoorn is verbluffend mooi. Een bezoek aan tuinen en stallen duurt ongeveer drie uur. Er zijn dagelijks gratis rondleidingen. Kaartjes zijn te verkrijgen op de dag zelf, zolang de voorraad strekt en reserveren is niet mogelijk. Groepsreserveringen op aanvraag via de website.

Openingstijden & bereikbaarheid

Paleis Het Loo is het hele jaar geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. In landelijke schoolvakanties en op nationale feestdagen ook op maandag open. Op nieuwjaarsdag en Koningsdag is het gesloten. Tickets kun je het best en voordeligst online bestellen. De allerkleinsten (tot en met 3 jaar) mogen gratis naar binnen.

Paleis Het Loo ligt niet ver van Apeldoorn en is goed bereikbaar per openbaar vervoer vanaf het NS Station in Apeldoorn. Adres: Koninklijk Park 1, Apeldoorn.

Meer in de omgeving

Naast Paleis Het Loo zijn er nog vele andere bezenswaardigheden in de omgeving. Zo is een bezoek aan dierenpark Apenheul met de unieke apenkolonies, zeker de moeite waard. Maak ook een bezoek aan Zutphen of Deventer, deze oude Hanzesteden aan de oevers van de IJssel zijn beslist een aanrader.

Wie houdt van wandelen in de mooie natuur is op de Veluwe aan het goede adres. Je kunt er eindeloos genieten van bossen, uitgestrekte heidevelden en stromende beken. Ook kun je er heerlijk picknicken met streekproducten van de vele boerderijwinkels.

Meer informatie vind je hier.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Museum MORE & Kasteel Ruurlo

Nederlandse kastelen en buitenplaatsen

Ervaar de geschiedenis en grandeur van de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen.

Lees meer