Smeerling, Groningen
© Marcel Kerkhof via Marketing Groningen

Provincie Groningen

Waarom gaan?

Helemaal in het noorden van Nederland vindt u de provincie Groningen. De gelijknamige hoofdstad heeft een bruisend centrum met musea, historische gebouwen en veel leuke restaurants. Buiten de stad geniet u van natuur, historische dorpjes en watersport. Populaire plaatsen in provincie Groningen zijn:

Zien & doen

Eten & drinken

Groningen stad is het hart van de provincie. Hier vindt u van alles; gezellige terrassen en gastvrije bistro’s, dineren a-la-carte of met een verrassingsmenu. Buiten de stad gaat u bijvoorbeeld naar ’t Kleine Oestertje in Oldenhove voor een heerlijk visgerecht en naar het landgoed Menkemaborg voor een duurzame lunch van streekproducten.

Ga lekker uit eten in Groningen en ontdek de lekkerste restaurants.

Overnachten

Evenementen in Groningen

Categorie: Lezen

De kust van Groningen

Ontdek de kust van Groningen vol rust en ruimte, en geniet van unieke flora en fauna.

Lees meer

Ontdek de provincie Groningen

In deze noordelijke provincie van Nederland geniet u van een heerlijke vakantie. Bezoek bijvoorbeeld het grote meer van Paterswolde, de Zeehondencrèche van Pieterburen en de bruisende studentenstad Groningen waar u geniet van kunst en cultuur. Wist u dat het dorpje Haren wordt gezien als de meest groene dorpje van Nederland? Huizen hebben hier ruime tuinen en er zijn veel groenvoorzieningen.

Natuurgebieden in de provincie Groningen
Nationaal landschap Middag-Humsterland is het oudste cultuurlandschap van Nederland. Uit opgravingen blijkt dat al 500 jaar voor Christus hier mensen woonden. Gaat u helemaal naar het noorden van de provincie, dan ziet de Wadden. Vanaf Pieterburen starten diverse wandelingen over het wad.

Activiteiten in Groningen
De provincie heeft een rijke geschiedenis en dat ziet u terug. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Menkema Borg, waar u het leven van jonkheren en vrouwen uit de 17e en 18e eeuw ontdekt. Of ga naar Bourtange. In dit vestingstadje waant u zich in een openlucht museum. Ontdek zo’n duizend verschillende bloemen en planten in de Arboretum Notoaerstoen, Of leer alles over zeehonden in de Zeehondencrèche in Pieterburen. Hier worden zieke en zwakke zeehonden opgevangen en verzorgd tot ze weer naar zee kunnen.

Natuur & Groningen

Categorie: Lezen

Bourtange

Ontdek de eeuwenoude vesting nabij Groningen en waan u in de middeleeuwen.

Categorie: Lezen

Arboretum Notoarestoen

Bezoek deze unieke notaristuin en bewonder talloze zeldzame bomen en planten.

Categorie: Lezen

Hortus Haren

Ontdek de vele kleurrijke tuinen van één van de oudste botanische tuinen in Nederland.

Aan de rand van de Waddenzee, op de grens van Friesland en Groningen vindt u Nationaal Park Lauwersmeer en het tweede Dark Sky Park van Nederland.

Ontdek de bijzondere dorpen in het uitgestrekte kustlandschap langs de Waddenzee.

Ontdek het oudste cultuurlandschap met prachtige routes, monumenten en vergezichten.

Bezoek het Nationaal Park Lauwersmeer ‘s nachts en dwaal rond in complete duisternis.

Waar is wat?

Categorie: Ontdekken

Groningen stad

Bezoek Groningen, de bruisende studentenstad in het noorden van Nederland. Ontdek de leukste restaurants en terrassen, wandelroutes, musea en de Martinitoren.

Veelgestelde vragen