© Petten aan Zee
Categorie:Noord-Holland

Badplaats Petten-aan-Zee

Petten is een fantastische badplaats in de kop van Noord-Holland. Kom lekker bij in Petten, omringd door duinen, strand, zee en tulpenvelden.

  • U vindt een van de mooiste stranden van Noord-Holland in Petten.
  • Maak een dagtocht vanaf de Noordzeekust naar de kust van het IJsselmeer.
  • Huur een fiets en bewonder de kleurrijke bloembollenvelden rondom Petten.

Als u van wind en weidse vergezichten houdt, dan zijn Petten en zijn omgeving precies wat u zoekt. In dit Hollandse polderlandschap vindt u rust en ruimte in de ware zin van het woord. De duinen die de eerste verdedigingslinie van Petten vormden tegen de zee, werden tijdens een storm verwoest. Ze werden vervangen door een dijk: de Hondsbossche Zeewering.

Bereikbaarheid van de kustplaats Petten

Vanaf het station van de fraaie kaasstad Alkmaar is het een half uurtje met de bus naar de badplaats Petten. Als u de voorkeur geeft aan de auto, kunt u zelfs in de buurt van het strand parkeren (aan de Strandweg of de Korfwaterweg)! Voor dierenliefhebbers is er een hondenstrand op het strand bij Korfwater, waar honden het hele jaar door mogen loslopen.

Het strand en de duinen in Petten

De breedste en hoogste duinen van Nederland liggen aan de zuidkant van de Hondsbossche Zeewering, in de buurt van Schoorl. De accommodatie in het gebied is beperkt, waardoor dit een aangenaam rustige vakantiebestemming is. In de badplaats Petten aan Zee biedt het 26 meter hoge panoramaduin een fantastisch uitzicht over de Noordzee en het strand. Het panoramaduin en de duinen rond Petten zijn prima per fiets te verkennen: er lopen talloze goed begaanbare fietspaden langs de zee en het strand.

In de strandpaviljoens kunt even lekker bijkomen met een kopje koffie in de zon, met gratis uitzicht over de zee. Ook kunt u op de fiets naar het Noordhollands Duinreservaat, met zijn omvang van ruim 5000 hectare een van de grootste natuurreservaten in Nederland. Als u met kinderen op pad bent, is het klimduin in Schoorl letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Kinderen kunnen op de 50 meter hoge zandhoop klauteren en beneden lekker spelen en ravotten. Tip: onderaan het klimduin is een gezellig café.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Petten

In de omgeving van Petten zijn allerlei leuke activiteiten te beleven. U kunt minigolfen of watersporten, bijvoorbeeld door te gaan kitesurfen of in een speedboot op topsnelheid over het water te scheren. In het voorjaar komen de tulpenbollen tot bloei in de kalkhoudende zandgrond tussen de duinen en de Noord-Hollandse polders. Aanrader: huur een fiets en maak een tocht door de kleurrijke bollenvelden rondom Petten. Het vlakke polderlandschap is ideaal voor heerlijke fiets- en wandeltochten.

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het nabijgelegen natuurreservaat Het Zwanenwater in de Noord-Hollandse duinen bij Callantsoog, met een gevarieerd landschap waar broedende lepelaars, grote zilverreigers en velden met heide en orchideeën te vinden zijn.

Uitstapjes in de buurt van Petten

De provincie Noord-Holland is lang en smal, vooral in de buurt van Petten. U kunt hier dan ook prachtige dagtochten maken vanaf de Noordzeekust naar de kust van het IJsselmeer, bijvoorbeeld naar fraaie plaatsen als Hoorn, Den Helder en Medemblik. Ook Alkmaar met zijn kaasmarkt is eenvoudig te bereiken.

In de buurt liggen badplaatsen als Bergen aan Zee, Egmond aan Zee en Castricum aan Zee, die eveneens beschikken over prachtige stranden en duingebieden. Motorsportliefhebbers zijn binnen een uur in Zandvoort, waar op Circuit Park Zandvoort motorraces worden gehouden en bezoekers zelf achter het stuur van een raceauto kunnen plaatsnemen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee

Bekijk de mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee met gezellige boulevards en schone stranden. Verblijf in een hotel of vakantiehuis aan het strand.

Lees meer