Dune area Meyendel - part of National Park Hollandse Duinen with view of The Hague skyline
© Arjan de Jager via The Hague & Partners
Categorie:Ontdek de Nationale Parken van Nederland

Nationaal Park Hollandse Duinen

Langs de Noordzee, tussen strand en binnenland, naadloos verweven met grote steden, ligt Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit is de plek waar natuur, stad en zee verbindt. In het Nationaal Park vind je meer dan 4.500 hectare waardevolle natuur, 46 kilometer strand, duinen, bossen, polders en historische landgoederen.

  • Ontdek de cultuur en geschiedenis, middenin de natuur.
  • Geniet van het wijde landschap.
  • Ontspan in de duinen en bij de zee.
Adres:
Meijendelseweg 40-42
2243GN Wassenaar

Eeuwenoude duinen

Two girlfriends walk through the dunes of the Holland Dunes to the beach

De duinen en de andere natuurgebieden vormen de kern van Nationaal Park Hollandse Duinen. Het is een uniek landschap dat is ontstaan door de stijging van de zeespiegel. Er zijn ongeveer 7.000 verschillende soorten planten en dieren geteld, waarvan minstens 14 nooit eerder in Nederland zijn waargenomen. Het hoge aantal verschillende soorten komt voort uit de variatie in gebieden van zee naar bos, van zout water naar zoet water en van droge naar vochtige natuur en alles loopt geleidelijk in elkaar over. De indrukwekkende duinen van het park bestaan uit zandheuvels die gevormd zijn door wind en zee. De strandwallen en strandvlakten van de oude duinen vormen al eeuwen de bescherming tegen het zeewater. Neem het landschap in je op en kom tot rust tussen deze historische duinen.

Cultuur en historie middenin de natuur

Sculpture Light of the Moon at terrace near the Beelden aan Zee Museum on Scheveningen beach

Er zijn in Nederland wel meer nationale parken met her en der een cultureel pareltje erin. Maar het aanbod in Nationaal Park Hollandse Duinen is ongeëvenaard.Voor liefhebbers van oude en moderne kunst zijn er diverse musea op korte afstand. In de duinen van Scheveningen ligt bijvoorbeeld museum Beelden aan Zee met moderne en hedendaagse, (inter)nationale beeldhouwkunst. De nabijheid van de Noordzee en de duinen is overal zichtbaar. In Wassenaar ligt tussen bossen, weilanden en wateren Museum Voorlinden. Binnen zijn er wisselende tentoonstellingen en buiten komen vijf landschappen samen.

Het duinlandschap dat je aantreft in Nationaal Park Hollandse Duinen is ruim 5000 jaar geleden ontstaan. Hier zijn delen van de Nederlandse historie nog steeds zichtbaar en tastbaar. Er zijn bijvoorbeeld oude watertorens, akkerlandjes, prachtige landhuizen en overblijfselen van de Atlantikwall; de verdedigingslinie die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde om een invasie vanuit zee te voorkomen.

Bekijk deze video: Natuur, stad en zee komen samen in Hollandse Duinen

Recreëren

Cycling through the dunes of Kijkduin, part of National Park Hollandse Duinen

Het gebied de Zandmotor is opgezet als kustverdediging en gelijktijdig een paradijs voor rustzoekers, wandelaars en meer. Niet alleen zie je hier kust- en wadvogels of zeehonden, ook is de afgeschermde ondiepe lagune een prima plek voor watersporten. Dwars door de duinen lopen ook nog verschillende duin trails. Dit prachtige Hollands Duin-natuurgebied, aan de Noord-Hollandse kust, biedt veel mogelijkheden voor het organiseren van trails voor wie aan een uitdaging toe is. Op de fiets valt er daarnaast genoeg te ontdekken in de Zuid-Hollandse duinen. Of je nu het Romeinse verleden van de kuststreek wilt ontrafelen of de kleurrijke bollenstreek wil bekijken, je kan je eindeloos voortbewegen tussen de duinen en over het strand.

Vond je dit interessant? Ontdek meer