Categorie:Noord-Holland

Hoorn en Enkhuizen tijdens de Gouden Eeuw

De steden Hoorn en Enkhuizen liggen aan het water en waren zeer welvarend tijdens de Gouden Eeuw. Ze lagen op de perfecte locatie voor de handelsroutes van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie en bloeiden op tijdens de 17e eeuw. Tegenwoordig leven de rijkdom en invloed van Hoorn en Enkhuizen voort in monumentale gebouwen, grootse architectuur en musea vol historische schatten.

  • Plan een bezoek aan twee steden die de thuisbasis waren van de meest invloedrijke handelsmaatschappij in de Gouden Eeuw.
  • Reis terug in de tijd in het Westfries Museum in Hoorn of het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.
  • Ontdek hoe Enkhuizen en Hoorn zijn veranderd maar hun erfgoed uit de Gouden Eeuw hebben behouden.
Adres:
Roode Steen 1
1621CV Hoorn
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Vind de Gouden Eeuw in Hoorn en Enkhuizen

Hoorn en de nabijgeleden stad Enkhuizen hebben een rijk cultureel erfgoed dat stamt uit hun verleden als internationaal handelscentrum. De steden vormden de thuisbasis van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), wier schepen naar het Verre Oosten voeren om exotische goederen in te kopen. Naarmate de economie van deze steden groeide, kwamen grote aantallen zeelieden, ontdekkingsreizigers, scheepsbouwers en wetenschappers naar de havensteden want er was veel vraag naar hun vaardigheden. Ook kunstenaars verhuisden naar de twee steden op verzoek van hun rijk geworden klanten. Gelukkig zijn de schatten van de Gouden Eeuw zorgvuldig bewaard gebleven in Hoorn en Enkhuizen. Op minder dan 40 minuten rijden van Amsterdam kan je de regio in zijn 17e-eeuwse schoonheid ervaren.

Beleef de Gouden Eeuw in Hoorn

Het Westfries Museum in Hoorn is gewijd aan de Gouden Eeuw in Nederland. Hier vind je uiteenlopende voorwerpen, zoals scheepstuig van de VOC, schilderijen, zilverwerk, porselein en andere artefacten uit deze periode van grote welwaart in Hoorn. De 25 tentoonstellingsruimten zijn gehuisvest in een monumentaal pand uit 1632 met een rijk versierde façade.

Het architectonische erfgoed van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie is ook nog steeds te zien in Hoorn. Bekijk het Oost-Indisch Huis aan de Muntstraat, waar de VOC-kamer van Hoorn was gevestigd. Bij Onder de Boompjes staan twee voormalige VOC-magazijnen (in een ervan is nu een theater gevestigd).

Levende geschiedenis in Enkhuizen

Ontdek het Enkhuizen uit de Gouden Eeuw bij het Zuiderzeemuseum. Dit openluchtmuseum is een prachtige reconstructie van het leven in de stad en het omringende gebied door de eeuwen heen. Bezoekers kunnen vissersdorpen verkennen, een kijkje nemen in rookhuizen, windmolens en woningen en worden zo ondergedompeld in de geschiedenis van de regio en wat het betekent om te leven met het water. De interactieve tentoonstellingen zijn fantastisch voor kinderen. Ze kunnen leren hoe je touw slaat, hun eigen klompenboot snijden en zich verkleden in traditionele klederdracht. In het overdekte gedeelte staat de grootste verzameling houten schepen in Nederland naast voorwerpen die de geschiedenis tot leven brengen. Hier vind je ook het Peperhuis, een magazijn van de VOC uit 1625. Hier werden vroeger specerijen, thee en stoffen opgeslagen; vandaag de dag worden er evenementen en diners gehouden.

Meesters van de zee

Tot de 20e eeuw lag Enkhuizen aan de westkust van de Zuiderzee, zoals het water werd genoemd. De zee werd later afgesloten door de  Afsluitdijk, die tussen 1927 en 1933 werd gebouwd. Dit indrukwekkende technische hoogstandje veranderde de zee in het grootste meer van Nederland: het IJsselmeer. Verder naar het zuiden ligt Hoorn aan de oever van het Markermeer, dat ook van zout naar zoet water veranderde toen de Houtribdijk het afsplitste van het IJsselmeer tijdens een watermanagementproject dat in 1976 werd afgerond.

Alhoewel het landschap en de industriële activiteiten in Hoorn en Enkhuizen sterk zijn veranderd sinds die tijd, is het handels- en scheepvaartverleden nog goed zichtbaar in beide steden. De haven van Enkuizen is nog steeds prachtig met zijn indrukwekkende monumenten en scheepsmasten die doen denken aan de Gouden Eeuw, alhoewel de sfeer meer ontspannen is dan in de 17e eeuw. Het moderne Hoorn staat misschien beter bekend om zijn culturele aanbod en gezellige restaurants en cafés, maar de trapgevels die uitkijken op de statige haven en de monumenten rond het geplaveide marktplein laten er geen twijfel over bestaan dat je hier de geschiedenis van de Gouden Eeuw kunt beleven.

Tip van de redactie: Vervolg uw ontdekkingsreis naar het 17e-eeuwse Nederland door een bezoek te brengen aan Haarlem, waar de meesterwerken van Frans Hals deze periode in de geschiedenis weerspiegelen. U kunt ook naar Middelburg reizen. Deze stad speelde eveneens een belangrijke rol in de internationale handel.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Dutch Golden Age

Bezoek de steden die een sleutelrol speelden in de Gouden Eeuw en ontdek de kunstzinnige evolutie van Nederland.

Lees meer