© Henk Binnendijk via Flickr
Categorie:Noord-Holland

Julianadorp aan Zee: een koninklijke badplaats

Julianadorp bestaat uit twee delen, de kern Julianadorp en de aan de Noordzee gelegen badplaats Julianadorp aan Zee. Julianadorp staat bekend om zijn prachtige zandstrand en de nabijgelegen duinen en tulpenvelden. Maar ook het gezellige centrum van Julianadorp nodigt u uit voor bijvoorbeeld een lekker kopje koffie met appeltaart.

  • Julianadorp is vernoemd naar voormalig koningin Juliana.
  • Rond Julianadorp bloeien tulpen, narcissen, hyacinten en lelies.
  • De kern Julianadorp ligt achter de duinen, Julianadorp aan Zee ligt pal naast het strand.

Een koninklijke badplaats

Julianadorp, vanuit het noordoosten bereikbaar via de Afsluitdijk, is een kustplaats in de kop van Noord-Holland die in 1909 een zelfstandig dorp werd. In datzelfde jaar kwam de toenmalige kroonprinses Juliana ter wereld, wat de reden was dat het dorp naar haar werd vernoemd. Julianadorp hoort bij de gemeente Den Helder, de stad zelf ligt slechts 8 kilometer verderop. In de loop van de tijd is Julianadorp uitgegroeid van een klein dorpje tot een geliefde badplaats. Een van de grootste pluspunten is het lange, witte zandstrand dat het hele jaar door vakantiegangers trekt. Er zijn accommodaties te vinden in alle soorten en maten - van een vakantiehuisje op het strand tot een chalet op een vakantiepark.

Wat kan je doen vanuit Julianadorp?

Maak een uitstapje naar havenstad Den Helder met het beroemde Marinemuseum. De drie imposante museumschepen, waaronder een echte onderzeeër, mag je niet missen. Daarnaast zijn in het museum modelschepen, wapens, uniformen en kunstwerken te zien.

Zin om een eiland te bezoeken? Vanuit Den Helder kan je heel eenvoudig met de veerboot naar het prachtige Waddeneiland Texel gaan. Na een overtocht van zo'n 20 minuten kan je op de fiets duinen, bossen, natuurreservaten en het 30 kilometer lange strand verkennen.

Of bezoek de naburige badplaats Callantsoog met zijn lange witte zandstrand en aangrenzende natuurgebieden. Golfers kunnen hun hart ophalen op de Golfbaan Dirkshorn. De uitdagende 18-holes-golfbaan (par 72) ligt midden in het typisch Noord-Hollandse polderlandschap. Maak tijdens jouw vakantie in Julianadorp ook van de gelegenheid gebruik om nieuwe watersporten uit te proberen.

Andere bezienswaardigheden en activiteiten rond Julianadorp

Wereldberoemd en zelfs vanuit de ruimte te zien: de 32 kilometer lange Afsluitdijk vormt de scheidslijn tussen de Waddenzee en het IJsselmeer en vormt de verbinding tussen de provincies Noord-Holland en Friesland. Een rit over dit gigantische bouwwerk dat ons land tegen overstromingen beschermt is altijd een heel bijzondere ervaring.

In buurdorp Anna Paulowna vind je Landgoed Hoenderdaell in een 64 hectare groot natuurgebied. Dit ongerepte, typisch Nederlandse landschap is bij uitstek geschikt voor wandelingen. Daarna kan je lekker bijkomen met koffie en taart in een prachtige gelegenheid met rieten dak, voordat je verder gaat naar een bijzondere attractie: de leeuwen en tijgers in het dierenpark.

Niet ver van Julianadorp ligt ook de Poldertuin Anna Paulowna die, net als de Keukenhof, in het voorjaar verandert in een zee van hyacinten, narcissen en tulpen.

Op een steenworp afstand van Julianadorp bevindt zich een bijzondere bezienswaardigheid: Fort Kijkduin in Huisduinen, dat nog stamt uit de tijd van Napoleon. Het gebouw huisvest een historisch museum en een Noordzeeaquarium met een 12 meter lange tunnel.

Van de onderwaterwereld naar het strand: Julianadorp aan Zee ligt aan prachtig strand met uitnodigende restaurants waar u kunt genieten van een kopje koffie of een lunch in de zon. De tussen het achterland en het strand gelegen duinen nodigen uit tot het maken van lange wandelingen en fietstochten.

Uitstapjes in de omgeving

Julianadorp is fantastisch gelegen aan de kust en is dan ook een perfecte uitvalsbasis voor bezoekjes aan andere badplaatsen. Als je naar het zuiden gaat, kom je eerst in de kustplaats Bergen aan Zee en daarna in Egmond aan Zee. Beide zijn populair bij strandgangers vanwege hun uitgestrekte zandstranden en gezellige strandpaviljoens. Ook Zandvoort heeft een prachtig strand en beschikt daarnaast natuurlijk over het racecircuit. Als je richting binnenland gaat, kom je de fraaie en historische stad Haarlem tegen.

Een ander uitstapje dat zeer de moeite waard is vanuit Julianadorp is naar het 50 kilometer verderop gelegen Hoorn. Dit mooie stadje aan het IJsselmeer kent een hele lange geschiedenis. Tip: maak een reis terug in de tijd met de historische stoomtram vanuit Hoorn naar Medemblik en Enkhuizen.

Vakantie in Julianadorp

Vlakbij Julianadorp kan je genieten van de eindeloze bloemenvelden die in het voorjaar volop staan te bloeien. Of ontdek zo'n tweeduizend verschillende soorten bloemen in de Floratuin. ‘s Zomers ben je meer dan welkom in Julianadorp om te komen genieten van het strand en alle mogelijkheden om te watersporten. In de herfst en de winter nodigen de duinen uit om wandelend of fietsend lekker uit te komen waaien. Kortom: Julianadorp is het hele jaar door een ideale vakantiebestemming.

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee

Bekijk de mooiste badplaatsen in Nederland voor een vakantie aan zee met gezellige boulevards en schone stranden. Verblijf in een hotel of vakantiehuis aan het strand.

Lees meer