Yellow tulips blue sky
© Shutterstock

Lente in Nederland

Onze tulpen beginnen te bloeien, er staat doorgaans een frisgezonde wind en de zon straalt. Knipper één keer met je ogen en opeens zitten alle terrassen vol. In de lente komt de Nederlander weer buiten. En terecht, want tijdens deze periode begint Nederland volop te leven. Wij gidsen je door deze fijne lenteperiode heen met tips, ideeën en prachtige locaties.

  • Prachtige bloemen in de bollenstreek en daarbuiten.
  • Genieten van feestjes, festivals en natuurlijk Koningsdag.
  • Wandel door een natuur in bloei.

In bloei

Bulb field with hyacinths and daffodils

In de lente staat Nederland in bloei. Dat klinkt wat overdreven, maar reis met de trein door het Nederlandse landschap en gegarandeerd dat je kilometerslange bloemenvelden tegenkomt.

Zeker in de Bollenstreek geniet je van prachtige tulpen, krokussen en narcissen, zover het oog reikt. Ideale plaats om al dat moois te bekijken? Lisse, niet in de minste plaats vanwege de Keukenhof, waar tijdens de lente meer dan 7 miljoen bloemen in bloei staan. In binnen- en buitenland wordt de Keukenhof gezien als een unieke buitenattractie waar natuur, flora en fauna en Nederland samenkomen. Een absolute tip, dus.

De Bollenstreek is een vrij grote regio en lang niet alle bollen staan tegelijk in bloei. Speciaal daarvoor is de Flower Map bedacht. Op deze digitale kaart wordt de actuele bloei weergegeven. Ook handig om te gebruiken om een fijne fietsroute uit te stippelen.

Maar niet iedereen heeft zin om bloemrijk Nederland te bekijken. Geen probleem, ons land biedt juist in de lente veel meer dan enkel die bloeiende pracht en praal. Het voorjaar is eigenlijk de ideale periode om een langere tijd van Nederland te genieten. Want niet alleen schijnt best vaak de zon en is het niet te koud, ook regent het festivalletjes, (buiten)concerten en evenementen.

Paaspop

Mooi voorbeeld daarvan is Paaspop, een driedaags muziekevenement in het Brabantse Schijndel dat plaatsvindt tijdens de Paasdagen. Het festival biedt al sinds 1974 een gevarieerde line-up van nationale en internationale artiesten, met zowel gevestigde namen als opkomende talenten. Het trekt tegenwoordig zo’n 90.000 bezoekers en wordt gezien als de leukste paasactiviteit voor muziekliefhebbers en festivalgangers.

Verder is in grote steden eigenlijk ieder weekend wel wat te doen. En dan hebben we het niet alleen over bekendere plaatsen als Amsterdam, Rotterdam of Den Haag, maar denk ook eens aan Zutphen, Amersfoort, Nijmegen of Leeuwarden. Steden, kortom, met een bruisende binnenstad en gezellige horeca.

Koningsdag

Tijdens het voorjaar vindt ook een van de grootste landelijke evenementen van Nederland plaats: op Koningsdag vieren we de verjaardag van onze koning, Willem-Alexander. Dat doen we traditiegetrouw oranjegekleed, met vlaggetjes op de wangen, terwijl we struinen over de vrijmarkt, een rommelmarkt waar iedereen aan mag deelnemen. Overal staan foodtrucks en verrijdbare barretjes, terwijl bandjes en muzikanten van heel jong tot heel oud proberen wat bij te verdienen als straatartiest.

De avond ervoor feesten we, zeker in grote steden, tot diep in de nacht. Tijdens ‘Koningsnacht’ is Amsterdam een traditionele trekpleister, maar tegenwoordig zijn ook Utrecht, Rotterdam en Den Haag heel populair. Op pleinen en straten en in kroegen en (tot club omgetoverde) restaurants staan de leukste dj’s en bands te spelen. Je danst tot diep in de nacht om af te sluiten ‘met een vette bek’, bij een snackbar.

En mocht je nu de datum googelen: Koningsdag is op 27 april en dus niet op 30 april - de datum waarop voormalig koningin Beatrix het altijd vierde. Waarom we dit melden? Nog altijd gaan er jaarlijks toeristen en reizigers de mist mee in, bijvoorbeeld omdat ze een (te) oude Lonely Planet gebruiken als reisgids, of niet de juiste websites lezen. En dan zie je ineens iemand in Amsterdam met een oranje boa verward om zich heen kijken waar het feestje nu precies is. En dat willen we mensen niet aan doen. Koningsdag is namelijk te leuk om te missen!

In Nederland is het helaas niet zo dat in de lente de zon altijd schijnt. Het komt vrij vaak voor dat bijvoorbeeld Koningsdag weliswaar gezellig, maar nat is. Hou er dus rekening mee dat je de landelijke verjaardag van Willem-Alexander mogelijk met lange jas en paraplu zal vieren. Dan is het overigens nog steeds een gezellig (buiten)feest, alleen iets modderiger.

Lente met kinderen

Mocht je met kinderen in Nederland zijn, dan zijn er een hele hoop leuke boerderijen en attracties waar zowel binnen- als buitenactiviteiten te doen zijn. Niet iedereen heeft behoefte aan grootschalige pretparken of gigantische zwembaden en in zo’n geval biedt ons land meer dan genoeg originele alternatieven.

Denk bijvoorbeeld aan de Geertjes Hoeve aan de rand van Utrecht, waar naast een keur aan boerderijdieren ook een hoop andere (veelal op kinderen gerichte) zaken te vinden zijn. Klim bijvoorbeeld op strobalen, geef geitjes melk, klim op een pony en lach om de wroetende varkens - het kan hier allemaal. Tegelijkertijd kent Geertjes Hoeve een prachtige, uitgebreide boerderijwinkel en een restauratie met geweldige pannenkoeken en andere lekkernijen.

Een beetje weggestopt zit de Happy Farm. In het kleine Terschuur combineert deze gezellige provençaalse boerderij een grote (en veilige) speelattractie met een ruime buitenspeelplek waar ook nog de nodige dieren te vinden zijn. En sinds Corona hebben ze een heuse kinder-escaperoom… Geniet naderhand van een traditioneel frietje met een frikandel of kroket, tegen een ouderwets lage prijs en je waant je meer in Nederland dan ooit. Funfact: de entree is voor volwassenen goedkoper dan voor kinderen. En dat terwijl je als volwassene in de lente kunt genieten van alles wat groeit en bloeit in dit stuk boerenland.

Wandelen in de lente

Voor de ultieme natuurliefhebbers zijn er veel, heel veel, parken waar je heerlijk wandelt of fietst. In Limburg heb je bijvoorbeeld het prachtige Nationaal Park De Maasduinen. De Maasduinen vormen de langste rivierduinengordel van Nederland en zijn ontstaan door een samenspel van water, wind en mens. Typisch Nederlands, dus.

De expert: Maarten Jacobi

  1. Als fotografieliefhebber ontkom je natuurlijk niet aan een bezoek aan de Bollenstreek, maar denk ook eens aan het het bloesempark in het Amsterdamse Bos. Zeker bij zonsopkomst is het daar supermooi. Ik noem die plek zelf ook wel ‘klein Japan’, vanwege de typische kersenbloesems, ooit geschonken door de ‘Japan Women’s Club’. Bij het ochtendgloren is het er qua toeristen nog lekker rustig, maar bovenal is het licht echt geweldig. Dan kun je als fotograaf veel plezier hebben.

  2. De fruitbomen in de Betuwe, een regio in Gelderland, staan in de lente volop in bloei. Ga je er fotograferen, kom dan in de ochtend. In de lente is er vaak een groot verschil in dag- en nachttemperatuur en dat zorgt voor nevel en mist. Zeker in de Betuwe ziet dat er haast sprookjesachtig uit. Dat is een heel mooi fotomoment.

  3. In het voorjaar komen diertjes langzaam uit hun winterslaap, denk bijvoorbeeld aan wilde zwijnen. Die beesten zijn rond schemering heel actief en bijvoorbeeld in natuurpark De Hoge Veluwe kun je ze volop zien scharrelen. Leuk en bijzonder om op de gevoelige plaat te zetten. Sowieso is wildlife iets om te fotograferen tijdens de lente. In dit jaargetijde is dat eigenlijk het leukst: ze zijn simpelweg het meeste aan het doen.