© RossHelen
Categorie:Evenementen

Vlaggetjesdag

17 juni 2023, Scheveningen

Proef de ‘Hollandse Nieuwe’ haring en geniet van de vele festiviteiten tijdens Vlaggetjesdag.

  • Vier de eerste haringvangst met een groots feestelijk programma in Scheveningen.
  • Bekijk de Oud-Hollandse ambachten en mooie vissersboten rondom de haven van Scheveningen.
  • Vlaggetjesdag is gratis toegankelijk.
Vlaggetjesdag in Scheveningen is een van de grootste straatfeesten van Den Haag. De vlaggetjes in de straten van de badplaats Scheveningen wapperen in de wind, overal is muziek te horen en ook de jonge inwoners dragen klederdracht. Op Vlaggetjesdag wordt de nieuwe haringvangst van het jaar gevierd. Den Haag loopt massaal uit naar de kust om daar de eerste ‘Hollandse Nieuwe’ van het seizoen te proeven.

Hollandse Nieuwe

De 'Hollandse Nieuwe' haring wordt tussen half mei en eind juni gevangen. Eerder is hij te mager, later te vet. Op Vlaggetjesdag wordt de eerste vangst aan wal gebracht. Het eerste vaatje wordt geveild via een veiling en de opbrengst wordt geschonken aan een goed doel.

Feestelijk programma Scheveningen

Hoewel de vangst van haring de aanleiding van de feestdag is, staat er tijdens het evenement veel meer op het programma dan het proeven van de vis. U kunt meedoen aan Oud-Hollandse kinderspelen, meezingen met bekende artiesten, boten bezichtigen, luisteren naar de taptoe en oude ambachten bekijken. En natuurlijk kunt u de menigte ook gadeslaan vanaf één van de vele terrassen die Scheveningen rijk is.

Vlaggetjesdag is een gratis evenement dat jaarlijks in juni wordt georganiseerd.

Vond je dit interessant? Ontdek meer