Boat with flag of Friesland sailing through the Alde Feanen National Park
© Steve Photography

Tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten ligt een schitterend laagveenmoeras met meer dan honderd soort broedvogels en wel vierhonderd plantsoorten. Dit type moeras wordt tot een van de rijkste natuurgebieden van Noordwest-Europa gerekend. Verken het gebied en kom naast moeras ook langs open water, rietland, grasland en ruigten vol kruiden, insecten, planten en gevogelte. Het gebied is toegankelijk voor jong en oud en de omgeving is goed ingespeeld op de duizenden toeristen, die jaarlijks op vakantie gaan in de natuur.

  • Spot verschillende vogelsoorten in Nationaal Park de Alde Feanen.
  • Vaar mee met een nachtvaart en ervaar dit bijzondere gebied in het donker.
  • Ga varen in de zomer of schaatsen in de winter en ontdek de Alde Feanen van een hele andere kant.
Adres:
Koaidyk 8
9264TP Earnewald

Kijkhutten en waterrecreatie

Ieder jaar trekt het gebied duizenden waterrecreanten, die genieten van de natuur en het water van Nationaal Park De Alde Feanen. De vaste bewoners van het gebied zijn de vogels. Ga je op pad in het Nationaal Park dan kom je onderweg meerdere kijkhutten tegen. Neem de tijd om vanaf deze punten onopgemerkt het gedrag van honderden vogels op De Alde Feanen te bewonderen.

Een van de leukste manieren om De Alde Feanen te verkennen is over het water. Neem het pontje naar het dorp Earnewâld waar kano’s, roeiboten en zeil- en motorboten worden verhuurd. Heb je geen zin om zelf te varen dan bieden de rondvaartbedrijven uitkomst. Tevens heeft het natuurpark een bezoekerscentrum waar je meer te weten kunt komen over alle routes, expedities en activiteiten. Zij kunnen je ook vertellen hoe je bij het ooievaarsstation in Eibertshiem komt.

Schaatsen en varen op De Alde Feanen

Het Nationaal Park De Alde Feanen is het hele jaar door een prachtig natuurgebied om tot rust te komen. In de zomer varen duizenden waterrecreanten over de plassen en in ijzige winters is het populair onder schaatsers. Beide momenten in het jaar zijn bijzondere ervaringen in De Alde Feanen die je jouw leven lang niet zult vergeten.

Mocht u De Alde Feanen bezoeken, loop dan ook langs bij het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Aan de historische scheepswerf De Stripe van het vakmanschap tot aan de historie achter deze prachtige schepen, die typisch zijn voor Friesland.

Tip van de redactie

Van mei tot en met september is het elke maandag mogelijk om in het donker mee te varen met een sloep. Griezel bij de spookverhalen van de schipper en geniet van de stilte in dit mooie natuurgebied. Of huur een kampeersloep en kampeer op het water.

Vond je dit interessant? Ontdek meer