National Park Dwingelderveld, Dutch province of Drenthe is a nature reserve with wooden walkways
© Photodigitaalnl via Shutterstock

Geurende bossen, bloeiende heide en stuifzandvlaktes. Je vindt het allemaal in Nationaal Park Dwingelderveld in de provincie Drenthe. In dit uitgestrekte natuurgebied liggen de Dwingelose Heide en de Kraloëerheid. Dit is het grootste aaneengesloten vochtige heidegebied in Noordwest-Europa. Hier heeft elk seizoen z’n eigen kleur en kan je onder prachtige wolkenluchten verdwalen en tot rust komen.

  • Kom tot rust in de Drentse natuur.
  • Beleef het Nationale Park in alles seizoenen.
  • Ontdek de zeldzame planten en dieren.
Adres:
Benderse 22
7963RA Ruinen

De unieke Drentse natuur

Vennen in National Park Dwingelderveld

Nergens anders in West-Europa vind je zo’n groot nat heidegebied als in de provincie Drenthe. Binnen de 3.700 hectare van Nationaal Park Dwingelderveld worden heidevelden met plassen afgewisseld met bos en stuifzand. Naast de struikheide en de dopheide is dit het leefgebied voor veel zeldzame planten, vogels, vlinders en bijna alle Nederlandse reptielen. Het is daarom sinds 1991 een Nationaal Park. In het Dwingelderveld liggen meer dan zestig vennen en veentjes waar een rijke en bijzondere flora en fauna omheen is ontstaan. Doordat de veentjes van nature voedselarm zijn, kan er hoogveen ontwikkelen. Hierin komen weer bijzondere planten voor zoals veenmossen, beenbreek, veenbes en lavendelheide.

Open field in National Park Dwingelderveld

In de natte stukken vind je dopheide, veenpluis, klokjesgentiaan en orchideeën. Ondanks dat het Dwingelderveld een nat gebied is, is het goed te verkennen te voet of te fiets. Over sommige vennen zijn paden aangelegd, zodat je een halve meter boven het water loopt. Op verschillende plekken in het Dwingelderveld groeien vele struiken aan jeneverbessen bij elkaar. Vroeger werden de struiken tijdens de schemering wel eens voor ‘witte wieven’ aangezien en durfde men niet meer de heide op. De jeneverbesstruiken hebben allerlei vormen, zo zijn ze vaak plat, rond of zuilvormig. Boven de vennen vliegen vele soorten gekleurde libellen, op zoek naar een prooi of een partner.

Slangen, spechten, roofvogels

Het natuurgebied herbergt vele bijzondere dieren. Je kan er bijvoorbeeld adders, ringslangen, reeën, vossen en spechten tegenkomen. In het Dwingelderveld zijn de groene specht, de zwarte specht, en de grote bonte specht de meest voorkomende spechten. Ook zweven er imposante roofvogels rond zoals grote buizerds. En met een beetje geluk krijg je een slechtvalk of ruigpootbuizerd in de kijker! Op warme dagen zweven zij door de lucht hoog boven het land. Een insect wat door zijn kleur goed te zien is tijdens een wandeling over open terrein is de mestkever. Vaak te zien op keutels van de meest voorkomende dieren in het gebied zoals de schapen, reeën en konijnen. Naast de gewone mestkever komt ook de driehoornmestkever voor in het gebied. Het mannetje van deze soort is.

Huifkar en schapen drijven

Shepherd with a a herd of sheep in National Park Dwingelderveld

In het Dwingelderveld bestaan er twee schaapskuddes die elk door een herder worden gehoed. Buiten deze twee kuddes om, zijn er ook schapen en runderen zonder herder die in stukken heide en bos grazen. Deze stukken zijn wel afgerasterd zodat er duidelijk onderscheidt is. Deze dieren zoeken zelfstandig hun weg door het gebied. In het gebied lopen tientallen dieren rond die de beheerders inzetten bij het begrazen van natuurterreinen. Het Drents heideschaap eet takjes van struikheide en houdt deze struiken kort. Ook gras en jonge boompjes vinden ze erg lekker. Tijdens de zomermaanden worden veel activiteiten georganiseerd. Neem bijvoorbeeld een rit in een van de huifkarren over de heide en woon een demonstratie schapen drijven bij. De huifkar maakt het ook voor mindervaliden mogelijk om de natte heide te betreden.

Nationaal Park Dwingelderveld is een weids en divers natuurgebied in Drenthe. Het omvat uitgestrekte heidevelden, bossen, vennen en zandverstuivingen, waardoor het een uniek landschap biedt. Rust en stilte heersen in dit uitgestrekte gebied, waar bezoekers kunnen genieten van de sereniteit en de overvloedige flora en fauna. Wandelaars, fietsers en ruiters kunnen genieten van gemarkeerde routes, terwijl bezoekerscentra en informatiepunten een dieper inzicht bieden in de natuurlijke en culturele waarde van dit prachtige nationale park.

Vond je dit interessant? Ontdek meer