Wooden pathway in National Park 'de Groote Peel'
Wooden pathway in National Park 'de Groote Peel' © Jeroen Mikkers

Nationaal Park De Groote Peel is een bijzonder internationaal erkend ‘wetland’ gebied op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Dit natuurgebied is een van de vogelrijkste gebieden van West-Europa.

  • De bodem van het Nationaal Park De Groote Peel is voedselarm en heel bijzonder in Nederland.
  • Wandel langs waterplassen, moerassen en heidevelden en ontdek unieke flora en fauna.
  • Geniet van meer dan 200 vogelsoorten en wellicht spot u zelfs een kraanvogel.
Adres:
Moostdijk 15
6035RB Ospel
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Nationaal Park De Groote Peel is een internationaal erkend ‘wetland’ gebied op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Ooit was dit hoogveengebied belangrijk voor de winning van turf, maar tegenwoordig is het een broedgebied voor honderden soorten moeras- en watervogels. Wandel langs de waterplassen, moerassen, heidevelden en open vlakten en geniet van dit bijzondere stukje natuur.

Een vogelparadijs

Ieder jaar vliegen er zo’n 200 vogelsoorten rond in Nationaal Park De Groote Peel. Het natuurgebied is een van de meest vogelrijke gebieden van Nederland. Blauwborsten, roodborsttapuiten, geelgorsjes, nachtzwaluwen, dodaars, waterrallen en vele andere prachtige vogels kun je hier spotten. De trots van De Groote Peel is de majestueuze kraanvogel, die hier graag neerstrijken wanneer ze op doorreis zijn in oktober en november.

De moerassen van De Groote Peel huizen nog veel andere dieren, waaronder de ree, wezel, hermelijn, woelrat, bunzing en het zwijn. Ook voor reptielen, zoals kikkers en slangen, is De Groote Peel een geweldig leefgebied. Tot slot kun je in het voorjaar en de zomer een groot aantal vlinders, libellen en sprinkhanen waarnemen.

Wandelen over het veen

De Groote Peel is en blijft een moerasgebied en dat betekent dat een wandeling maken een bijzondere ervaring is. Zo lopen de routes deels over knuppelpaden, bruggetjes van boomstammen, en zul je ook stukken over verende veenbodems afleggen.

Buitencentrum de Pelen biedt excursies aan, waarbij een gids je meeneemt door het Nationaal Park en verder inlicht over de natuur- en cultuurhistorie van De Groote Peel. Graag van tevoren een reservering maken en aangeven of er ook kinderen meelopen.
In de winkel van het buitencentrum vind je producten om de natuur mee in te gaan, zoals verrekijkers en wandelkaarten, maar ook unieke streekproducten. Overnachten nabij De Groote Peel kan uiteraard ook, dan kun je meerdere dagen genieten.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De natuurgebieden van Nederland

Bekijk hier alle natuurgebieden van Nederland. Nederland telt meer dan 40 natuurreservaten, waarvan 21 Nationale Parken en 20 Nationale Landschappen.

Lees meer