Sallandse Heuvelrug
© Ellen van den Doel via Sallandse Heuvelrug
Categorie:Ontdek de Nationale Parken van Nederland

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van West-Europa is Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Het prachtig natuurgebied gelegen in de provincie Overijssel is een dynamisch natuurgebied met een diversiteit aan dieren en planten. De Sallandse Heuvelrug is en stuwwal die tijdens de voorlaatste ijstijd is ontstaan. Deze stuwwal is sinds 2004 een Nationaal Park en voelt door de hoogteverschillen haast on-Nederlands aan. Wandel door het bos of fiets langs de heide, het kan allemaal op de Sallandse Heuvelrug. 

  • Ontdek het karakteristieke landschap van het Nationale Park.
  • Verken het gebied te voet, te fiets of te paard.
  • Ontsnap de stedelijke drukte.

Een dynamisch leefgebied 

Viewpoint Archemerberg National Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

In Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is de flora en fauna divers en deze wordt sterk beïnvloed door het gevarieerde landschap van het gebied. In de heidevelden groeit er bijvoorbeeld de struikhei, dit is een kenmerkende plant in de heidevelden. In de zomer bloeien deze planten met prachtige paarse bloemen. Naast deze planten groeit ook de dophei in het gebied, die vaak kleine roze bloemen geeft en voorkomt in vochtigere delen van het park. In de bossen van de Sallandse Heuvelrug groeien voornamelijk berken en eiken. Berken zijn snelgroeiende bomen die het goed doen op de droge zandgrond. De eiken bieden schaduw en vormen belangrijke habitats voor verschillende diersoorten. In het natte gedeelte van het park groeit vaak de zonnedauw, een vleesetende plant de insecten vangt met kleverige tentakels. 

De fauna van de Sallandse Heuvelrug is net zo gevarieerd als de flora en omvat een scala aan dieren die in de diverse gebieden van het park leven. Er broeden bijvoorbeeld meer dan 75 soorten vogels. Daarvan zijn de meest zeldzame de roodborsttapuit, raaf, nachtzwaluw en het korhoen. Alleen op de Sallandse Heuvelrug leven in ons land nog korhoenders, en daar staat het park dan ook bekend om. De heidevelden en open graslanden bieden ideale leefgebieden voor deze prachtige vogels. Andere dieren die je goed kan observeren in het park zijn reeën, adders, boommarters, hazelwormen, buizerds, watersalamanders, verschillende soorten vlinders en nog veel meer. 

Actief eropuit 

Mountain biking over the Sallandse Heuvelrug Overijssel

De Sallandse Heuvelrug is een populaire bestemming voor wandelaars en fietsers vanwege de vele uitgezette routes. Er zijn verschillende gemarkeerde paden die je langs de mooiste plekjes van het park leiden. Wandelaars kunnen genieten van verschillende routes die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. Deze paden nemen je mee door de heidevelden, bossen en over de glooiende heuvels, waardoor je de kans krijgt om de diversiteit van het park van dichtbij te ervaren. Vergeet niet om stevige wandelschoenen en geschikte kleding mee te nemen, aangezien sommige paden en terreinen uitdagend kunnen zijn. Voor fietsers zijn er eveneens verschillende fietsroutes beschikbaar, variërend van rustige ritjes tot meer uitdagende mountainbikeroutes. Het park heeft speciale fietspaden en -routes die je door het prachtige landschap leiden, en je kunt ook de omgeving verkennen via de nabijgelegen fietsknooppunten. 

In het park wordt ook een groot aantal op natuurgerichte activiteiten georganiseerd. Natuurmuseum Holterberg ligt aan de voet van de Holterberg en is een goede plek om meer te leren over de dieren en planten van het gebied. Het museum heeft tentoonstellingen en activiteiten voor jong en oud. Bij de ingangen van het park zijn informatiecentra te vinden waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis, de natuur en de activiteiten die in het gebied worden aangeboden. 

Unieke bestemming voor natuurliefhebbers 

Walking on the purple heath Sallandse Heuvelrug

Het mag duidelijk zijn dat Nationaal Park Sallandse Heuvelrug een ontzettend mooi gebied is met een diverse flora en fauna. Hier vind je uitgestrekte heidevelden, bossen en glooiende heuvels. Struikhei en dophei sieren de bloeiende heide in de zomer, terwijl berken en eiken de bossen domineren. Het park herbergt diverse fauna, waaronder zeldzame korhoenders, reeën, adders en boommarters. En kijk je omhoog dan vliegen buizerds en nachtzwaluwen over je heen. Bezoekers kunnen genieten van wandel- en fietspaden, het adembenemende uitzicht vanaf de Holterberg en het leerzame Natuurmuseum Holterberg. Bescherming van de biodiversiteit en het behoud van dit unieke ecosysteem staan centraal, waardoor het park een waardevolle bestemming is voor de echte natuurliefhebber. 

Vond je dit interessant? Ontdek meer