Strand Oog In Al, Utrecht
© Juri Hiensch via Utrecht Marketing
Categorie:Zomer in Nederland

10 leukste stadsstranden in Nederland

Het is dé trend in Europese steden; het stadsstrand. Na de gezellige hectiek van de stad even tot rust komen aan het strand, zonder dat je helemaal naar de kust hoeft te reizen. Stadse stranden zijn er in alle soorten en maten, met vaste ingrediënten als ontspannen zitplekken, lekkere hapjes en koele drankjes, en vooral veel zand.

  • Geniet van het strandleven in de stad met de blote voeten in het zand.
  • De leukste stadsstranden door het hele land, van Amsterdam tot Groningen.
  • Tropische urban jungle of chillen bij de barbecue: elk stadsstrand is weer anders.

Het stadsstrand is de nieuwe zomerse favoriet voor jong en oud. Met een leuke speelplek  voor de kinderen of een kampvuur in de avond. Belangrijk om te weten: op veel plaatsen ligt het strand wel aan het water, maar is het niet toegestaan om te zwemmen.

Bekijk onze 10 tips voor een dagje strand midden in de stad, zowel in het noorden, oosten, zuiden en westen van Nederland.

1. Strand Oog in Al

Utrecht, Kanaalweg 199 Aan het brede water lig je te zonnen op het zand of op het gras, op een 'ligzak', een strandstoel of op jouw eigen handdoek. Zoek verkoeling onder de buitendouche. Bij minder mooi weer kan je lekker eten op het overdekte terras.

2. De Kaaij

Nijmegen, Onder de Waalbrug, Lindenberghaven Stadsstrand annex festival De Kaaij aan de rivier de Waal is een begrip in Nijmegen. Er is kunst, theater en dagelijks uiteenlopende muziek van singer-songwriters tot beatboxers. Voor jong en oud zijn er workshops en yogalessen op het strand.

3. DOT

Groningen, Vrydemalaan 2 Een van de weinige stadsstranden waar je ook kan zwemmen en geroemd door de Lonely Planet. Het sfeervolle stadsstrand is te herkennen aan het opvallende gebouw, met daarin een gastrobar, filmzaal, binnen- en buitenterras, dj’s en live muziek.

4. Strand IJburg

Amsterdam, Pampuslaan 501 Amsterdam kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Er zijn zelfs meerdere stadsstranden in deze stad. Bij het strand van IJburg kan je zonnen, én zwemmen. Verder zijn er sportvelden, foodtrucks, een ehbo-post, toiletten en strandtoezicht.

5. Stadsstrand aan de Nieuwe Maas

Vlaardingen, KW-haven, Waterleidingstraat 2 Een stadsstrand met een mix van muziek, kunst en sport net buiten de hectiek van Rotterdam. Indrukwekkende cruiseschepen varen voorbij over de Maas. Het stralende middelpunt is de oude vuurtorenkap met ondereen een bar.

6. De Kade

Alkmaar, Noorderkade 1027 Een creatieve hangout, ingericht als tropische urban jungle op de Noorderkade in Alkmaar Overstad. Reserveer jouw eigen barbecueplek of geniet van het heerlijke eten op de menukaart: comfort food-klassiekers met een lokaal, authentiek en biologisch tintje.

7. Zandfoort aan de Eem

Amersfoort, Eemlaan 100 Op stadsstrand Zandvoort aan de Eem heerst een vrijgevochten sfeertje. Er zijn picknicktafels, strandstoelen, een restaurant met bar en er is heel veel speelruimte voor kids.

8. Belcrum Beach

Breda, Veilingkade 12-15 Geniet van de live muziek of doe op zaterdagochtend mee met een yogales op het strand. Het strandpaviljoen is gebouwd uit restmaterialen en de keuken gebruikt groenten en kruiden die worden gekweekt door de naastgelegen Belcrum Boerderij.

9. Goudasfalt

Gouda, Gouderaksedijk 32 Een ‘industriële’ hotspot op het terrein van de oude asfaltfabriek net buiten de stad aan de rivier de IJssel. Er is lekker veel zand en genoeg keuze uit lig- en zitplekken: een groene ligweide, houten tafels, zitzakken, loungematrassen en zelfs een hemelbed.

10. Stadsstrand Zwolle

Zwolle, Rodetorenplein 1 Geniet met de blote voeten in het warme zand van het echte strandgevoel, in het centrum én aan het water. Hier kun je zandkastelen bouwen, een verkoelend drankje drinken of heerlijk dineren in de strand-oase van de stad.

Vond je dit interessant? Ontdek meer