Couple on cycling vacation through the Netherlands
© Alex Pitstra via Nederland Fietsland
Categorie:Cycling Lifestyle

Zo plan je een meerdaagse fietsvakantie

Nederland is de perfecte bestemming voor een uitdagende fietsvakantie. Je reist hierbij op je eigen tempo en er is geen betere manier om al het moois van het Nederlandse landschap te ervaren dan op de fiets. Hoe je dat precies aanpakt? Hier leggen wij je haarfijn uit hoe je dankzij langeafstandsfietsroutes jouw perfecte reis door Nederland uitstippelt. Via verschillende websites en mobiele apps vind je daarnaast tal van routes, plekken om te overnachten, restauranttips en alles wat je verder nodig hebt om je goed voor te bereiden. Op de websites en in de mobiele apps vind je gelegenheden om te overnachten, restauranttips en alles wat je verder nodig hebt om je voor te bereiden.

  • Eenvoudig toegang tot een actieve en avontuurlijke reisstijl.
  • Volg goed aangegeven themaroutes.
  • Boek overnachtingen en plan je maaltijden met informatieve gidsen.

Fietstochten in Nederland zijn een populaire manier om bezienswaardigheden te bekijken en je op een prettige manier te verplaatsen. Zelfs minder ervaren fietsers zullen genieten van de praktische routes op goed onderhouden fietspaden met veel rustpunten onderweg. De routes lopen door interessante landschappen en langs fijne attracties voor een onvergetelijke ervaring.

Maak je straat gezonder met onze Cycling Lifestyle AI

Ga aan de slag met onze Cycling Lifestyle AI en voeg een vleugje Nederland toe aan jouw straat. Onze kunstmatige intelligentie maakt iedere straat in een handomdraai groener én gezelliger. Aan de slag

Nieuwe routes met iconische Nederlandse thema’s

Couple on the bike in Aduarderzijl

De langeafstands Fietsroutes (LF-routes) hebben een totale lengte van zo'n 3.700 kilometer door het Nederlandse platteland en langs de kust. Al 30 jaar plannen locals en bezoekers van over de hele wereld fietstochten over deze routes, die gemakkelijk te volgen zijn. De LF-routes krijgen momenteel een flinke opfrisbeurt. Sommige routes vervallen. Daartegenover staan nieuwe of vernieuwde routes. Bij deze routes zijn fietsvriendelijke accommodaties, cafés en andere zaken nog gemakkelijker te vinden, waardoor fietsvakanties toegankelijker worden voor een groter publiek. En daar pluk jij als enthousiaste fietsfanaat natuurlijk de vruchten
van!

Langs alle routes staan duidelijke bordjes. Voor elke route is gedetailleerde informatie te vinden op de bijbehorende website en in de ‘LF-routes’ mobiele app (iPhone en Android). De nieuwe LF-bordjes hebben kleurcodes en de naam van elke route, bijvoorbeeld “Maasroute” of “Kustroute”, met een pictogram van een fiets en een pijl die de te volgen richting aangeeft. De oudere bordjes zijn simpelweg genummerd volgens de bijbehorende LF-route. Bekijk een aantal LF-routes voor meer inspiratie.

Routes voor een mooie fietsvakantie

Cyclists take a break at the bunker on the Afsluitdijk

De LF Zuiderzeeroute is een fascinerende tocht rond het IJsselmeer. Je fietst 440 kilometer door prachtige landschappen met een fantastisch uitzicht op het water en de havens langs historische vissersdorpen zoals Monnickendam en Volendam, polderlandschappen en de Afsluitdijk. Deze route bestaat uit de voormalige routes LF21, LF22 en LF23, die zijn gecombineerd tot de lange ‘Zuiderzeeroute’.

De LF Maasroute is een pittoreske tocht langs de oevers van de Maas. De 480 kilometer lange route begint in Maastricht en eindigt in Hoek van Holland boven Rotterdam, waar de rivier uitmondt in zee. Onderweg fiets je door rustige akkerlandschappen en langs prachtige riviergezichten, de windmolens van Kasteeltuinen Arcen en de eeuwenoude architectuur van de oudste stad in Nederland, Dordrecht.

Met de LF Kustroute fiets je langs de hele Nederlandse Noordzeekust. De uitgestrekte zandduinen, charmante havenstadjes, groene vlakten van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de sfeervolle Waddeneilanden helemaal bovenin zijn hoogtepunten op deze reis. De totale lengte van de route is 610 kilometer, waarbij je ook meer rustige delen van het land bezoekt.

Cycling people in Leerdam

Met de LF Waterlinieroute fiets je langs een karakteristiek militair landschap, brede rivieren en vele vestingstadjes. Deze fietsroute is 410 km lang en verbindt drie linies: De Stelling van Amsterdam, De Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie. Je fietst langs Nederlands werelderfgoed en gaat op een historische ontdekkingstocht. De fietstocht begint in Edam en eindigt in Bergen op Zoom.

De Ronde van Nederland staat bekend als de ultieme fietsvakantie. Je fiets het hele land door en begint in Arnhem. Dit is een route voor doorzetters. Iedereen die de volle 1385 kilometer aflegt, wordt beloond met een certificaat. 

Voordat je op de fiets stapt

Family on bicycle vacation

Er zijn talloze informatiebronnen die je kunt raadplegen voordat je begint aan je meerdaagse fietstocht. Handig om te weten: je kunt je route combineren met het fietsknooppuntennetwerk, een aantal kortere routes die zijn bedoeld voor dagtochten. Zo kun je van richting veranderen of je reis uitbreiden met meer bezienswaardigheden. Kijk van tevoren op de website die bij je route hoort. Zo kun je overnachtingen boeken variërend van campings tot fietsvriendelijke hotels en B&B’s. Je kunt ook een overzicht van aanbevolen cafés en restaurants bekijken, evenals musea en monumenten die je op de route kunt bezoeken. Je kunt ook een arrangement boeken bij een erkend leverancier, zodat alles voor je wordt geregeld. Handig!

Vergeet niet vooraf een van de speciale mobiele apps voor fietstochten te downloaden. Deze bieden toegang tot GPS-navigatie, bezienswaardigheden en verkeersinformatie, zoals afgesloten wegen of omleidingen. Als dit je eerste fietsvakantie is, vind je hier ook een gids over wat je moet meenemen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer